Сив жилищен блок в Копенхаген се превърна в уютно място за живот

(0 гласа, средно 0 от 5)

orsted-gardens-tegnestuen-lokal_dezeen_2364_col_102-632500
Датското архитектурно студио Tegnestuen Lokal превърна един неугледен жилищен блок в Копенхаген в прекрасно жилищно пространство след като замени сивата бетонова фасада с ъглови кубове, изпъстрени с цветя.

Жилищният 6-етажен блок, който е построен през 1960 год. , носи духа на т.нар. рационалистическа архитектура. След префасонирането на балконите, я няма вече тази сивота и прави линии, което бе постигнато със заместването на големите дължини от бетон със серия от остъклени елементи под формата на кубове, общо 50 на брой, разказва специализираното онлайн издание www.dezeen.com.

orsted-gardens-tegnestuen-lokal_dezeen_2364_col_1-550x500
Блокът преди реновацията

Блокът става не само по-атрактивен, но и остъклените елементи дават на живеещите тук допълнително пространство, където те могат да седят удобно и да гледат към улицата навън или просто да побъбрят със своите съседи. В тези зони има място и за много зеленина. Заради тях архитектите дават и името на проекта- „Ørsted Gardens”.

orsted-gardens-tegnestuen-lokal_dezeen_2364_col_4-300480orsted-gardens-tegnestuen-lokal_dezeen_2364_col_5-300480


Източник: www.dezeen.com

Проектът преобразява това място, което се считаше едва ли не за най-грозния, най-монотонния блок в квартала. Така смята и Christopher Ketil Dehn Carlsen, един от основателите на датското архитектурно студио Tegnestuen Lokal.
„Сградата бе тясна, без излъчване, и не казваше „добре дошъл” на идващите и на минаващите край нея , освен това и не остаряваше по хубав начин. Целта ни бе да направим едно ново  пространство, в което да засилим социалната компонента и междусъседската заедност".

Проектът „Ørsted Gardens” е в шортлистата  на специализираното издание www.dezeen.com за 2021 г. Дизайнът поддържа оригиналните антрета, а стъклените елементи разширяват това пространство. Те много ясно очертават кое пространство принадлежи на даденото жилище. Едновременно с това тези зони са доста отворени и така предразполагат към много срещи със съседите.

orsted-gardens-tegnestuen-lokal_dezeen_2364_col_2-624499

"Новата фасада хем пази апартаментите от шума на уличното движение, хем трансформира начина по който жителите живеят в самата жилищна сграда”, обяснява още Christopher Ketil Dehn Carlsen.

По думите му вратите на съответните етажи са отворени и децата се разхождат свободно из цялото междуетажно пространство и така те създават една жива зона вместо някогашната затвореност на балконите.

orsted-gardens-tegnestuen-lokal_dezeen_2364_col_7-624x479

Рамките на стъклените кубове са от стомана, които са запълнени от стъклени панели, които се отварят и затварят, и могат да се ползват целогодишно. Дървени шори хвърлят сянка през летните горещини. Живеещите лично избират точно какви растения искат да отглеждат вътре в своите т.нар. миниградинки. В някои от тези ареали могат да се видят катерещи и пълзящи растения.

orsted-gardens-tegnestuen-lokal_dezeen_2364_col_9-624x480

Реновацията на жилищния блок бе съпроводена и от промяна в облика на магазинната част в сграда. Така бяха променени една бензиностация срещу един супермаркет на веригата Netto.

"Този успешен проект за реновиране на жилищни блокове може да се приложи и на други подобни обекти от 60-те години на миналия век. Големите инвестиции от страна на живеещите и изпълнителите са надминали всякакви очаквания заради направените подобрения", обобщава Christopher Ketil Dehn Carlsen.

orsted-gardens-tegnestuen-lokal_dezeen_2364_hero_0-624x359


Сподели

Тагове: жилищен блок | копенхаген | реновация

 
Уебсайт на автора: www.dezeen.com

Новини

03 Декември 2021, 15.00
Бизнес наживо. Изразът ще е сред ключовите на 2022г, за която се смята, че ще бъде...
02 Декември 2021, 11.13
Баумит отличи най-красивите фасади в конкурса "Фасада на годината 2020-2021". В...
30 Ноември 2021, 17.20
Министерството на културата обявява конкурс за кураторски проект по повод...
Медийни партньори
VIP медиен партньор