Плъзгащи се противопожарни врати и врата тип „завеса“ представи Hörmann

(0 гласа, средно 0 от 5)
IMG_20191003_144205_01Хьорман България проведе обучение, в което акценти бяха: Новата пестяща място завеса FlexFire и задължителната CE маркировка.

От 1 ноември 2019г. влиза в сила задължителна CE маркировката в областта на противопожарните плъзгащи врати. Това означава, че поръчаните след тази дата изделия трябва да имат СЕ маркировка и за всяка такава врата ще се предоставя декларация за експлоатационни характеристики. 

Изясняването на СЕ сертификацията и до какви промени водят новите изисквания в нашата страна беше една от основните теми за участниците в обучението, водено от г-жа Надя Казер - ръководител проекти на завод Tortec Brandschutztor GmbH, и Борис Главчовски, управител на Хьорман България.

IMG_20191003_135504-03

 
Портфолиото на Hörmann от продукти за противопожарна защита е голямо. То включва врати на панти от стомана, елементи от стоманена или алуминиева тръбна рамка, изцяло остъклени системни стени и пожароустойчиви плъзгащи се врати. „Едно съществено предимство на нашите плъзгащи противопожарни врати е, че предлагаме устройство за свободен ход. Обикновено противопожарното плъзгане се затваря само в случай на пожар или при тестове, т.е. има малък брой цикли, които да извърши, докато устройството за свободен ход позволява вратата от противопожарна да стане многоцелева, т.е. платното може да се отдели от противотежестта и да се затваря и отваря многократно“, каза за CityBuild.bg Надя Казер. По време на обучението тя обърна внимание още на различните брави, дръжки, датчици, монтаж, остъкления, звукоизолация и други.

IMG_20191003_144242_02

От месец юли 2019г. Hörmann разшири своето портфолио от продукти за противопожарна защита със завесата FlexFire от текстил от стъклени влакна, усилен с тел V4A. Завесата е подходяща най-вече за обекти с ограничено място над или встрани от отвора. Съответства на клас на пожароустойчивост E 120 и се предлага с размери до 5 x 5 метра, като в отделни случаи са възможни и по-големи размери, след одобрение. В случай на пожар завесата се спуска със скорост от 4 секунди на метър. Това позволява бързо затваряне на големи отвори и предотвратяване на разпространението на огъня.

„FlexFire на практика е бърза ролетна врата. Ако е необходимо, можем да доставим всички метални части боядисани, самата завеса се доставя с управление, благодарение на което тя може да се движи нагоре или надолу или да стои наполовина отворена, а в случай на пожар се затваря чрез противотежест. Вратата е подходяща навсякъде, където няма място за други изделия, но трябва да има разделение на огнеопасните зони“, допълни Надя Казер.

IMG_20191003_144157_400x500

FlexFire е с дебелина на завесата от 0,5 милиметра. Тя е особено подходяща за хотели, обществени сгради, офиси или търговски центрове. Рамката е от метална конструкция, от двете страни има водещи шини, които се монтират лесно. Изключително тънки направляващи релси се грижат за незабележимото странично направляване на текстилния продукт за противопожарна защита.

FlexFire е сертифицирана съгласно EN 14637. Оптични прекъсвачи за дим контролират областта на отвора и се грижат за надеждното затваряне на завесата при засичане на дим. Също така в управлението има възможност за свързване към пожароизвестителна централа на потребителя. 

За FlexFire е налице декларация за екологичност на продукта (EPD), съгласно ISO 14025, издадена от Института за прозоречна техника (ift) в Розенхайм. Поради това пожароустойчивата завеса е годна за приложение в особено екологични сгради със съответната сертификация.  

Снимки: CityBuild.bg и Hörmann


Сподели
 
Уебсайт на автора: www.hormann.bg

Новини

01 Декември 2020, 11.20
През 2020 година стартира Отворена покана за разработване на концепция за...
24 Ноември 2020, 10.41
За предотвратяване на възможни опити за влизане с взлом Hörmann вече предлага...
05 Ноември 2020, 16.34
Фондация „Карин дом” отваря процедура за избор на строителна компания за...
Медийни партньори
VIP медиен партньор