СПА пространства в обществени сгради и центрове

(1 глас, средно 5.00 от 5)

th-24615113172-1279x800_632x480
Tschuggen hotel в Швейцария. Една от референциите на Klafs.    Източник: www.crystalspa.eu


С увеличаването на потребителската аудитория, търсеща здравословен начин на живот и релакс, СПА центровете се превърнаха в неразделна част от всеки луксозен курорт, включени са във вече съществуващи заведения и частни клубове като инструмент за реализация на маркетинг микса и повишаване на конкурентноспособността. Колкото и екзотично да изглежда един такъв център обаче, той не би могъл да възвърне вложените в него инвестиции, ако не бъде добре проектиран по отношение на функция и интериор. Ключът към успеха на всяко СПА пространство се състои в създаването на подходяща среда, на база архитектурен проект, функционално разпределение и тематичен дизайн.

th-24615113108-1280x800_624x480
Нотел Park Hyatt - сауна Klafs     Източник: www.crystalspa.eu

Значимост на предпроектното проучване
Критичен момент от планирането на един нов СПА център е маркетинговото проучване на всеки отделен обект. Този етап е свързан с изготвянето на детайлен и задълбочен анализ на профила, предпочитанията, културата, поведението и ценностите на предвидената целева аудитория. Под внимание трябва да се вземат също капацитета на обществения обект и спецификата на региона, в който се намира. Изпълнението на тези стъпки е от съществено значение за създаването на СПА пространство с печеливш потенциал. Основна грешка при концептуалното планиране на уелнес зони е подценяването на нуждата от консултация с експерти в областта. Оттам произтичат много проблеми, свързани с неправилно разпределение на зоните, малки по площ общи пространства и неподходящи по вид и количество съоръжения. Екипът на Кристал Спа & Уелнес е фокусиран в предлагането на премиум клас СПА оборудване, дизайн и СПА консултиране и прелага услуги на собственици, консултанти, мениджъри и инвеститори при планиране и изпълнение на СПА зони. Компанията има утвърдени партньорски отношения с водещи европесйки производители на СПА оборудване и експерти в проектирането на интериорния дизайн, които проявяват индивидуален подход към всеки клиент, следвайки световните тенденции.

th-24615114347-1280x800_624x480
Хидромасажна вана от неръждаема стомана - вечен материал, лесна поддръжка.    Източник: www.crystalspa.eu

Оптимален баланс между вода и топлина
Съществува задължителен регламент, според който освен закрит плувен басейн и водна секция, един СПА комплекс трябва да разполага с влажна високотемпературна секция (класическа парна баня, римска баня, египетска, турска баня и др.), суха високотемпературна секция (финландска сауна, билкова сауна, инфраред сауна др.), помещение за контрастни процедури, като например приключенси душ, контрастен душ, шоково ведро, фригидариум, леден фонтан, снежна кабина, ледена стая, а също така и зона за релакс, оборудвана със затоплени пейки, кресла, лоунджери, вани за крака и т.н. По правило всяка отделна зона трябва да разполага с поне една процедура от описаните секции. Изборът на съоръженията за СПА процедури и релаксиращи терапии трябва да се направи така, че да осигурява правилен баланс между водните и термални изживявания. Необходимата за термалните процедури интензивна топлина означава, че разпределението на пространството трябва да позволява охлаждане (чрез душове и шокови басейни) и релаксиране между процедурите. Например, при 10 минути прекарани в сауна, тялото се нуждае от около 20-30 минути за охлаждане. Наред с всичко това, разположението на съответните секции трябва да се направи на база тяхната логична последователност.

th-24615113400-1280x800_624x480
Клафс - стъклена парна баня      Източник: www.crystalspa.eu

Разграничаването на човекопотоците е решаващ фактор
Поведението на човека в обществени места не би могло да бъде коректив за неговите очаквания и реакции в един Спа център. Голяма част от проектантите на такива пространства не осъзнават, че хората си взаимодействат по различен начин, когато са облечени с малко или с никакви дрехи. Облеклото има белезите на текст, доколкото по предназначение и по същността си е невербален език, чрез който човек се идентифицира. Липсата на облекло или оскъдното такова обаче, налага един по-различен маниер, продиктуван от границите на социалното и личното ни пространство. В тази връзка разпределението на пространството трябва да се извърши така, че да не се допуска смесване на потока от гости с потока от служители на СПА центъра. Неподходящо проектираната функционална схема е предпоставка за дискомфорт и объркване на комуникациите. Потокът от служители трябва да се разграничава напълно от този на гостите и да изпълнява незабелязано своите дейности, с цел осигуряване на максималното им спокойствие преди и след провеждане на определена процедура.

th-24615113523-1280x800_624x480
Пространство, изтънченост във всеки детайл.     Източник: www.crystalspa.eu

Не подценявайте изискванията за пространство
Важен фактор за успешната реализация на уелнес зоната е правилната оценка на пространството за разполагане на планираното оборудване, както и предвиждане на сервизно помещение. Един обикновен хидротермален басейн може да не изглежда голям, но в същото време той да изисква почти толкова място за разполагане на технологията, както и такъв с полуолимпийски размери. От друга страна, финландската сауна не се нуждае почти от нищо по отношение на допълнително пространство, освен ако не разполага със собствена автоматична дозираща система. Наличието на инсталационно (сервизно) помещение е още един отправен пункт в процеса по планиране на обекта. Подробните изисквания за инсталационното и техническото оборудване често пъти не се документират в ранните етапи от планирането. Този пропуск често означава връщане обратно към чертожната дъска през сградата, разбира се за сметка на допълнителни разходи и забавяне във времето.

th-24615113250-1280x800_624x480
Био сауна Клафс и добър пример за съчетание на материали.     Източник: www.crystalspa.eu

Специфика на строителните материали
Независимо дали става въпрос за изграждането на нов СПА комплекс или реновирането на вече съществуващ такъв, е важно да се спазят всички правила и стандарти, касаещи водопроводната, канализационната, отоплителната и вентилационната инсталация. От съществено значение е да се използват устойчиви на прекомерна влага и температура строителни материали, разполагащи със сертификат за качество и проведени тестове. Настилките около мокрите зони трябва да бъдат изпълнени така, че да се сведе до минимум опасността от подхлъзване. Изборът на подовото покритие и постигането на правилен наклон играят решаваща роля за ефективното отводняване и за избягването на инциденти в мокрите зони. От естетична гледна точка покритията във всички зони на хидротермалния СПА център трябва да бъдат избирани въз основа на впечатлението, което ще създават у посетителите в дългосрочен план.

th-24615113258-1280x800_624x480
Сауна Клафс - без фуги, за лесно почистване.     Източник: www.crystalspa.eu

Традиционната мозаечна керамика може да се замени с облицовка от естествен камък или такава с наличие на минимално количество фуги. С това се постига усещане за повече простор и се избягват последиците от износване, причинени от свойствата на водата. Цветовете на покритията не трябва да са прекалено тъмни, в противен случай обслужващият персонал по-трудно ще различава зоните, които се нуждаят от почистване. Важно е също така, в парните и мокрите стаи да се избягва употребата на меки порести камъни, какъвто е мраморът, например. Пространствата около плувния басейн подобно на прилежащите към него душове, тоалетни и съблекални трябва да имат указателни табели с цялата необходима информация относно сигурността и предпазните мерки, която всички потребители са длъжни да имат предвид и да спазват.

th-24615116456-1280x800_624x480
Светлина, гледка и пространство.     Източник: www.crystalspa.eu

Релакс означава тишина
Шумът е враг за зоната за релакс. Независимо дали става въпрос за хидротерапевтичен басейн или за инсталационно помещение, задействащо парна баня, те трябва да бъдат разположени на място, от което да не се чуват. Пълноценната релаксация се осъществява в условия с минимални шумови емисии. Ето защо зоната за релакс не трябва да се разполага в съседство със съоръжения или процедури, предразполагащи към оживена комуникация между посетителите.

Изграждането на СПА пространства с обществен характер изисква предварителна консултация и надеждни насоки по всички важни аспекти по отношение планиране на бюджета и реализиране на конкурентноспособни проекти, на фона на постоянно развиващата се маркетингова мрежа на този вид индустрия.

Автор: Деница Киркова
CEO and founder www.crystalspa.eu

th-24615113393-1280x800_806x504
th-24615113496-1280x800_806x504
th-24615113718-1280x800_806x504Сподели

Тагове: кристал спа | парна баня | сауни клафс | спа оборудване

 
Уебсайт на автора: www.crystalspa.eu

Новини

01 Декември 2020, 11.20
През 2020 година стартира Отворена покана за разработване на концепция за...
24 Ноември 2020, 10.41
За предотвратяване на възможни опити за влизане с взлом Hörmann вече предлага...
05 Ноември 2020, 16.34
Фондация „Карин дом” отваря процедура за избор на строителна компания за...
Медийни партньори
VIP медиен партньор