Почистване и дезинфекция на ПВЦ дограма

(0 гласа, средно 0 от 5)
Veka_po4istvane_dograma_01
Във времето на COVID пандемия почистването и дезинфекцията на повърхности и предмети засягат ежедневно хиляди хора и добиват особен приоритет. Тука спадат и дръжките на прозорците и вратите. Когато те се третират, рамката също може да бъде засегната, ето защо се поставя въпросът за поносимостта на използвания дезинфекциращ препарат от пластмасовата повърхност. За да помогнат на потребителите германската Асоциация за качествени пластмасови профилни системи GKFP и Института за техника на повърхностите  IFO  направиха тестове на използваните дезинфекциращи препарати.

Със засилването на COVID-19 заразата, отначало италианският, а впоследствие германският и полският пазар въведоха изискването прозорци, които предстои да бъдат монтирани,  да се дезинфекцират предварително. В резултат на това възникнаха много въпроси относно дозировката и въздействието върху повърхността и дали може да се използват дезинфектанти под формата на спрей. 


В резултат, системните доставчици и производителите на фолио подготвиха технически брошури, предназначени главно за производителите на дограма. В допълнение, Асоциацията проведе допълнителни тестове, за да се установи по-задълбочено въздействието на дезинфектантите върху прозорците и уплътненията им.

Изпитано  беше въздействието на два дезинфектанта на водна основа и на един продукт на алкохолна база върху бели и фолирани ПВЦ профили и техните уплътнения. След 24 часа бе направена оценка на въздействието по 4 показателя. Бе установено, че всички проби показват добра устойчивост на тестваните дезинфектанти на водна основа. Препарата на алкохолна база бе наранил PMMA-  фолиото на  профилите. Той също така бе раздул леко гуменото уплътнение. Само белите нефолирани проби показват добра устойчивост на всички използвани препарати.

Veka_po4istvane_dograma_03_388x288
Алкохолните  почистващи и дезинфекциращи препарати са предназначени основно за медицински цели. Заради пандемията тези препарати започнаха да се използват масово в обществени сгради и в частни домове.  Неблагоприятно въздействие имат алкохолните препарати и върху повърността на дръжките и обкова, особено  ако се нанасят посредством триене. Съществува опасност от разтваряне на смазката по обкова чрез алкохола в дезинфектанта и оттам ускореното му износване.

На база на резултатите от изпитанията се препоръчва да не се използват дезинфектанти върху ПВЦ прозорци, съдържащи алкохол. Ако все пак това се направи,  препоръката е да се изплакне веднага с топла вода и малко сапун.

Дезинфекция - Да или Не?
Принципно за основно почистване на рамките и дръжките на пластмасова дограма у дома е достатъчно използването на сапунена вода или топла вода с малко препарат за съдове. Ако все пак се налага дезинфекция на контактните повърхности, да се използва дезинфектант на водна основа. Да се провери на етикета съдържанието на препарата, описано от производителя, както и дали е съвместим за например ПВЦ или PMMA./полиметил метакрилат – акрил, плексиглас/. Все пак съществува съмнението дали и дезинфектанти на водна основа не съдържат рискове за здравето, като натравяне и алергии, както и склонност към поява на резистнентност. Затова: прозорците не трябва да се дезинфектират, ако не е наистина необходимо.

Veka_po4istvane_dograma_02_146x222
Правилна употреба на почистващите препарати.
Важно е да се спазват указанията на производителя за дозиране и време на действие. Освен това препарата не трябва да се пръска директно на дръжките или рамките. Като по-ефективен се е  утвърдил методът дезинфекция посредством избърсване.  От гледна точка на дезинфекцията, избърсването осигурява по-добър контакт с повърхността, каквато е и целта. Посредством пръскане това не винаги се постига.  Дезинфектанта или почистващия препарат се нанася върху кърпа, с която се забърсва повърхността. Сам по себе си дезинфактантът няма нужда от механични компоненти, за да действа. Но посредством механичното въздействие  микробите биват отстранявани подобно при миенето на ръце – механичното триене подсилва почистването.


Източник: bauelemente-bau.eu 10/20

Сподели

Тагове: veka | века българия | дезинфекция на пвц дограма

 
Уебсайт на автора: www.veka.bg

Новини

27 Юли 2021, 11.34
Близо 100 от най-добрите интериорни дизайнери в България присъстваха на шестото...
16 Юли 2021, 15.42
22 юли 2021г. е  крайният срок за регистрация и участие в конкурса "Архитектурни...
07 Юли 2021, 16.43
Платформа за бизнес, възможности за нови професионални контакти и познанства,...
Медийни партньори
VIP медиен партньор