Мокет на плочи – комфорт и модерен дизайн

(0 гласа, средно 0 от 5)

carpet-tiles-1170x833_1-632479

Мокетът на плочи намира широко приложение в интериора на жилищни и обществени сгради,     Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

Модерна визия и функционалност са едни от основните характеристики на подовете с мокетни плочи. Приложението им е широко – в жилищни и обществени площи. Подходящи са за търговски сгради, офиси, хотели,  конферентни зали, заведения и др. Тяхната мобилност позволява  дизайнерска гъвкавост, създаване  на интересни перспективи и разчупеност на подовото пространство. Не случайно са наречени "модулни килими", като  се отличават със сериозна персонификация  в цветовите решения.

91dwmQqZiyL_1-624600
Източник: Паркетен свят,www.parketensviat.com

Мокетът на плочи е текстилно подово покритие, с отлична  гъвкавост и  експлоатационни качества.
Обикновено се предлагат в следните размери: 48×48 см, 50×50 см, 60×60 см и 96×96 см, като в търговската мрежа има триъгълни и шестоъгълни, предполагащи по-сложна инсталация. Популярната им квадратна форма осигурява лесна манипулация не само при поставяне, но и при подмяна, като позволява да се премахне само засегнато парче, а не цялата настилка. Дебелината им също варира в зависимост от предназначението, но обикновено е в диапазона 5-7 мм.

14bfca47cc5159afd8ef86fb16fe7b13-624480
Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

Технически характеристики – надграждане и добавена стойност
Качествата на мокетените плочи многократно превишават популярните изисквания за комфортно подово покритие.
Акустичен комфорт. По  отношение на  техническите характеристики, мокетените плочки  притежават  високи нива на топло- и звукоизолация. В сравнение с други разпространени материали,  се отличават с неколкократно по-висока  звукоизолация. Тяхната слоеста структура има способността да намалява нивата на звука дори в големи офис  и търговски среди или оживени заведения.

Енергоефективност.  Според резултати от изследвания, задържат около 15 % от топлината в помещението. В допълнение, тяхната огнеупорност и устойчивост предполагат разнообразни опции за употребата им.

H-7901GR
Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

Износоустойчивост. Мокетът на плочки притежава едно от най-високите нива по този  показател, като има различни класове в зависимост от предназначението, свързано с натоварването.  Предлагат се и широка гама модели, предназначени за обществени площи с различен  интензитет на трафика. Способността им да поемат високо натоварване, наред с перфектната им способност за звукоизолация,  им отрежда място в търговски обекти, заведения, хотели, административни сгради и др.

4b3e_roomset_carpet_nexus_910_990_nexus_link_919_darius_910_grey_2-624483
Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

Модерен дизайн и креативност. По отношение на дизайнерските решения, мокетните плочи предлагат огромни възможности.  Могат да бъдат подредени в интересни конфигурации, като оформят определени елементи от средата. Например, може да маркират пътеки за движение, кътове около лоби бар, места за почивка в обществени помещения, алеи за придвижване до определени обекти и т.н.

Carpet-tiles-in-India_1-500480
Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

Сериозно предимство е, че могат да бъдат оцветени по поръчка и да бъдат включени в персонализиран проект. Така съответното жилищно или обществено помещение ще има гарантирана оригинална и неповторима визия. Свободата при тяхното приложение предполага постигане на различна  концепция на настилката - от луксозна до спокойна и топла атмосфера.

Здравословност. Същевременно мокетените плочи създават здравословна среда, която позволява лесна поддръжка. Много от клиентите ги избират за детската стая, където е особено важно температурата да е балансирана, а въздухът – чист. В допълнение –почистването  им е лесно и може да се осигури високо ниво на хигиена.

European-Woolen-Tiles-9_1-624480
Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

Модулност и функционалност. Безспорното им предимство  е мобилността и възможностите за гъвкав монтаж, както и за подмяна в стандартни и разчупени помещения.
Неоспоримата им функционалност позволява  оперативно обновяване на определени участъци,  полагане на кабели и др.  При повреда или изхабяване, може да бъдат подменени само отделни плочки, а не цялото подово покритие. При монтаж са лесни за повдигане, преместване и по тази причина имат висока покривност на странични ъгли и несъразмерни кътове. Освен това при употребата им  има възможност за минимизиране на отпадъка (минимална фира).
Мокетените плочи могат да се наредят върху всякакви основи и настилки. Препоръчват се като подходящо решение при двойни подове.

maxresdefault-624484
Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

При   монтажа  на  мокетните плочи трябва да са спазени ред правила, гарантиращи качеството на  изпълнението. За по-доброто слепване, подът трябва да е подравнен със саморазливна замазка. Основата трябва да е  подготвена и трябва да е осигурено климатизиране на средата, в която ще се извършва инсталацията. Това  ги прави изключително икономични по отношение на инсталационното време и на вложения труд.

carpet-tile-500x500_1-500330
Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

Обаче за сметка на това, мокетените плочи предлагат възможност за бързо освежаване  на жилищни и обществени пространства. Инвестицията в тях е отличен избор, защото съчетават модерна визия, функционалност и мобилност - важни условия за съвременния интериор.

euronics-carpet-tiles-500x500-500330
Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

Автор: Лилия Лозанова
Статията е подготвена с любезното съдействие на Паркетен свят.

Сподели

Тагове: мокет на плочи | мокетни плочи | настилки | паркетен свят

 

Новини

23 Септември 2021, 09.17
Г-н Марин Захариев, зам. кмет на Община Смолян, ще открие събитието в четвъртък -...
20 Септември 2021, 10.56
До 31 октомври се удължава срокът за участие в конкурса “Български...
16 Септември 2021, 08.24
На 14-ти септември 2021 г. се състоя втория етап от журирането на Осмото издание на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор