Зрелищно преместване на една вила в Швейцария

(3 гласа, средно 5.00 от 5)
luzernerzeitung.ch-01
В швейцарския град Санкт Гален преместиха 3600 тона тежаща сграда. Това е вила Якоб, която се „придвижваше" със скорост 1 мм/ в секунда.
Удивителното е, че в Швейцария има технология, при която вече не се налага да се разрушава сградата и после пак да се вдига наново, а просто я ... преместват.

На 16-и август 2017 г. се състоя преместването на тежащата около 3600 тона вила Якоб, която е със статут на паметник на културата. То се извърши по предварително одобрен план. Избутването бе извършено за 7 часа.  За този период сградата се премести с цели 20 метра и освободи място за нов строеж.

20170816210736550_sn_01-_01
Хидравлични преси бутаха сградата напред със скорост от 2.8 метра в час.

План за преместване
Скоростта не се виждаше с просто око. Работата по избутването й започна с участието на хидравлични преси. Първаначално се е забелязал един малък тласък, но след него „пътуването" на сградата не бе възможно да се възприеме с просто око. И няма как да се забележи, тъй като скоростта е била 1-2 мм в секунда. Хидравлични преси избутваха сградата по метални релси с наклон от 8 градуса към нейното ново място.

villajakob.gemperlistauffacher.ch1

Любопитното е, че докато вилата „пристигне" там, са се хванали на бас поръчителят и строителната фирма, която изпълнява иновацията. Преди старта, на една от малките тераси на вилата е била поставена чаша вино върху маса. Ако от нея не се разсипе нито една капка по време на преместването на сградата, то фирмата-изпълнител печели облога.

Вила Якоб се числи към старческия център Йозефсхауз. Собственик на вилата  е благотворителното дружество на града Санкт Гален.

www.fm1today.ch1

Защо изобщо се мести сградата?
В продължение на години благотворителното дружество е търсило решение за един друг старчески дом, който е имал отчайваща нужда от саниране. През 2012 г. се е зародила идеята хората и въпросния старчески дом, наречен Мартахайм да бъдат настанени в нова сграда. Целта е била да се разшири старческия център Йозефсфхауз. И за да може да се започне новото строителство, съществуващата вила Якоб трябвало да бъде избутана с около 20 м.

tagblatt.ch

За това зрелищно преместване, благотворителното дружество е ангажирало специална компания със солиден опит в този тип дейност. Това е фирмата Iten-Bau от швейцарския град Цуг. Тя, впрочем е имала и други подобни поръчки в Швейцария. Сред успешните й премествания на сгради са фабрика за машини в квартал Оерликон (Oerlikon) на Цюрих и др.

tagblatt.ch.jpg2

На новото си местоположение на вила Якоб отново ще бъде построено мазе. Вероятно през средата на 2019 г. в комплекса ще се нанесе един хоспис за палиативни грижи на тежко болни и умиращи хора.
Преместването на вила Якоб струва около 2 млн. швейцарски франка.

Превод от www.nzz.ch: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: вила якоб | план за преместване | швейцария

 

Новини

19 Октомври 2020, 15.55
арх. Владимир Милков     Източник: www.kab.bgДелегатите на  двадесетото...
07 Октомври 2020, 16.33
Тази година архитектурния конкурс Арх Инова  ще протече под мотото...
04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор