Как цветът влияе върху архитектурата?

(1 глас, средно 5.00 от 5)
coordination_asia_rainbow_na4alna_632x450_na4alo
Проектиране на крило / Координация Азия. Изображение © Координация Азия         Източник:www.archdaily.com

Точно както цветовете на абстрактна картина или снимка могат да създадат определено настроение, така и цветовете на сграда или стая могат дълбоко да повлияят на това как се чувстват хората, които я използват. Физиологично проучване показа например, че синята светлина забавя производството на мелатонин, поддържа хората по-бдителни или будни дори през нощта. Психологически, хората свързват определени цветове с определени чувства, дължащи се на културни символи и житейски преживявания - например, те могат да възприемат червения цвят като заплашителен или плашещ, поради асоциацията му с кръвта.
 
maira_acayaba_red_624x450

D-Edge / Muti Randolph  - Marcelo Pontes  - Zemel  - Chalabi Arquitetos. Изображение © Maira Acayaba

Източник:www.archdaily.com

Като цяло начинът на оцветяване на помещението може да има сложни въздействия върху това как се чувстват потребителите му, докато фасадата може да се възприема по драматично различни начини, в зависимост от това как е оцветена. В тази статия обобщаваме емоционалните асоциации на всеки цвят, оценявайки различните му ефекти, тъй като всеки се използва в архитектурното пространство.
 
christophe_vootz_red_624x450
Кметство Херстал / Frederic Haesevoets Architecte. Изображение © Кристоф Воот     Източник: www.archdaily.com

Червен цвят
Червеното може да предизвика страст, вълнение или топлина в зависимост от точния му оттенък, но може да се свърже и със страх или опасност. Начинът, по който се използва цветът и как е разпределен в пространството, може да определи как точно се възприема. По-тъмните, бардови нюанси могат да се четат като знойни и примамливи, докато светлите, неонови червени са приятелски настроени и привличащи вниманието. Всеобхватното червено, ако се направи натрапчиво, може да се почувства непосилно, но ако се направи ефектно, може да създаде уникално атмосферно изживяване. Докосванията на червено в иначе по-неутрално оцветените пространства, също могат да бъдат изключително ефективен метод за привличане на вниманието на хората към конкретни предмети или елементи.
 
11h45_orange_624x450
Търговски съд Lille Métropole / PetitDidier Prioux Architectes. Изображение © 11H45     Източник:www.archdaily.com

Оранжев цвят
Макар и необичайно, използването на оранжевия цвят в интериора и екстериора може да създаде успокояващи, светещи, приятелски пространства. По-малко показно от червените, оранжевите пространства са по-спокойни, но все пак ярки и весели. Тъй като е по-малко агресивен цвят, той е и по-малко рисков при употреба в изобилие.
 
hey_cheese_yellow_624x450
Магазин за фитнес аксесоари / 45 tilt. Изображение © Hey!Cheese     Източник:www.archdaily.com

Жълт цвят
Жълтото е постоянно сияещо и весело и може да се използва както в цялото пространство, така и да подчертава специфични елементи по начин, който да не се натрапва толкова много, колкото червеното. Поради своите приятелски и причудливи асоциации, той се използва често в детски пространства като детски кътове и детски градини, а поради излъчването си е способно да направи всяко сиво или мрачно пространство да изглежда по-оживено и весело. По-бледите или по-оранжевите оттенъци на жълтото могат да изглеждат по-спокойни и ненатрапчиви.
 
courtesy_of_pkmn_architectures_green_624x450
Аз съм рециклиран / PKMN Architectures. С любезното съдействие на PKMN Architectures     Източник:www.archdaily.com

Зелен цвят
Друг необичаен цвят за архитектурата е зеленото. Особено изумрудено зелено или пастелно зелено имат силно успокояващо и релаксиращо въздействие. Дори неоново зелено, колкото и да е светло, като цяло изглежда по-спокойно от другите неонови цветове. Въпреки това, жълто-зеленото, ако се използва слабо, може да се почувства странно клинично, особено в съчетание с бяло. Външно, зелените стени и зелените покриви предполагат устойчивост и предизвикват приятелска топлина и спокойствие.
 
ketsiree_wongwan_blue_624x450
Канал 7 BBTV / Apostrophy's + Airbase Architects. Изображение © Ketsiree Wongwan      Източник:www.archdaily.com

Син цвят
Синьото е страхотно, успокояващо,  достойно и сигурно. Отделни сини елементи като колони или мебели са сред най-често срещаните приложения на основен цвят в архитектурата. Инсталациите със синя светлина също са сред най-ефективните във вътрешните и външните пространства.
 
luke_hayes_purple_624x450
Математика: Галерията на Уинтън / Заха Хадид Архитекти. Изображение © Люк Хейс     Източник:www.archdaily.com

Лилаво
Лилавото, подобно на синьото, може да бъде меко и релаксиращо, но в още по-голяма степен -  пастелно лилаво. Неоновото лилаво, особено неоновите лилави светлини, са забавни, ярки и вълнуващи и могат да направят силно впечатление, поради своята уникалност.
 
lars_evanger_white_624x450
Учтивата къща / JVA. Изображение © Ларс Евангер     Източник:www.archdaily.com

Бял цвят
Белите стени са сред най-често срещаните характеристики на съвременната архитектура, заради техните асоциации с чистота. На външните стени те благоприятстват драматични сенки и плоски, девствени фасади, докато вътрешните бели стени могат да накарат потребителите да се чувстват спокойни, но бдителни. Белите тавани и стени също са подходящи за дифузна светлина, което прави вътрешните пространства да изглеждат по-ярки.
 
pedro_kok_black_624x450
Sun Sushi Bar / Atelier Branco Arquitetura. Изображение © Педро Кок     Източник:www.archdaily.com

Черно
Черните сгради са склонни да изглеждат хладни и съзерцателни, въпреки че могат да се възприемат и като зловещи в определени ситуации. Премисленото осветление в черния интериор и върху черните екстериори може да направи стаите и фасадите да се чувстват по-малко тъмни и потискащи. Докато черната дървена архитектура може да изглежда селска и интровертна, черният метален детайл често се чувства елегантен и модерен, особено приложен в актуалния напоследък индустриален стил.
 
yijie_hu_na4alna_632x450

Метална книжарница Rainbow-Zhongshu в Suzhou / Wutopia Lab. Изображение © Yijie Ху     Източник:www.archdaily.com

Очевидно цветът има огромна емоционална сила в архитектурата - както в интериора, така и в екстериора. Въпреки това, когато се проектира с цвят, дори нещо толкова просто или обикновено като черно и бяло, е необходимо да се вземе предвид осветлението, материалите и дизайна. Всеки цвят обичайно поражда цял набор от различни емоции - от най-щастливите до най-мрачните, затова само единният и цялостен дизайн може да гарантира, че използването на цвят ще генерира предвидения ефект.

Автор: Лили Као, www.archdaily.com
architectural_imageworks_orande_624x450
vibhor_yadav_yelloy_624x450
peter_zaytsev_green_624x450
steve_mundinger_green_ka6ta_624x450
rob_t_hart_blue_624x450
jannes_linders_purple_624x450
thomas_ghisellini_white_624x450
jian_long_black_624x450

Сподели

Тагове: цветова в интериора | цвят в архитектурата

 

Новини

06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
06 Март 2020, 16.42
Престижният конкурс „Баня на годината“ отличи най-добрите и талантливи...
05 Март 2020, 11.33
Open Space пространството е сред най-разпространените оформления на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор