Как цветът влияе върху архитектурата?

(1 глас, средно 5.00 от 5)
coordination_asia_rainbow_na4alna_632x450_na4alo
Проектиране на крило / Координация Азия. Изображение © Координация Азия         Източник:www.archdaily.com

Точно както цветовете на абстрактна картина или снимка могат да създадат определено настроение, така и цветовете на сграда или стая могат дълбоко да повлияят на това как се чувстват хората, които я използват. Физиологично проучване показа например, че синята светлина забавя производството на мелатонин, поддържа хората по-бдителни или будни дори през нощта. Психологически, хората свързват определени цветове с определени чувства, дължащи се на културни символи и житейски преживявания - например, те могат да възприемат червения цвят като заплашителен или плашещ, поради асоциацията му с кръвта.
 
maira_acayaba_red_624x450

D-Edge / Muti Randolph  - Marcelo Pontes  - Zemel  - Chalabi Arquitetos. Изображение © Maira Acayaba

Източник:www.archdaily.com

Като цяло начинът на оцветяване на помещението може да има сложни въздействия върху това как се чувстват потребителите му, докато фасадата може да се възприема по драматично различни начини, в зависимост от това как е оцветена. В тази статия обобщаваме емоционалните асоциации на всеки цвят, оценявайки различните му ефекти, тъй като всеки се използва в архитектурното пространство.
 
christophe_vootz_red_624x450
Кметство Херстал / Frederic Haesevoets Architecte. Изображение © Кристоф Воот     Източник: www.archdaily.com

Червен цвят
Червеното може да предизвика страст, вълнение или топлина в зависимост от точния му оттенък, но може да се свърже и със страх или опасност. Начинът, по който се използва цветът и как е разпределен в пространството, може да определи как точно се възприема. По-тъмните, бардови нюанси могат да се четат като знойни и примамливи, докато светлите, неонови червени са приятелски настроени и привличащи вниманието. Всеобхватното червено, ако се направи натрапчиво, може да се почувства непосилно, но ако се направи ефектно, може да създаде уникално атмосферно изживяване. Докосванията на червено в иначе по-неутрално оцветените пространства, също могат да бъдат изключително ефективен метод за привличане на вниманието на хората към конкретни предмети или елементи.
 
11h45_orange_624x450
Търговски съд Lille Métropole / PetitDidier Prioux Architectes. Изображение © 11H45     Източник:www.archdaily.com

Оранжев цвят
Макар и необичайно, използването на оранжевия цвят в интериора и екстериора може да създаде успокояващи, светещи, приятелски пространства. По-малко показно от червените, оранжевите пространства са по-спокойни, но все пак ярки и весели. Тъй като е по-малко агресивен цвят, той е и по-малко рисков при употреба в изобилие.
 
hey_cheese_yellow_624x450
Магазин за фитнес аксесоари / 45 tilt. Изображение © Hey!Cheese     Източник:www.archdaily.com

Жълт цвят
Жълтото е постоянно сияещо и весело и може да се използва както в цялото пространство, така и да подчертава специфични елементи по начин, който да не се натрапва толкова много, колкото червеното. Поради своите приятелски и причудливи асоциации, той се използва често в детски пространства като детски кътове и детски градини, а поради излъчването си е способно да направи всяко сиво или мрачно пространство да изглежда по-оживено и весело. По-бледите или по-оранжевите оттенъци на жълтото могат да изглеждат по-спокойни и ненатрапчиви.
 
courtesy_of_pkmn_architectures_green_624x450
Аз съм рециклиран / PKMN Architectures. С любезното съдействие на PKMN Architectures     Източник:www.archdaily.com

Зелен цвят
Друг необичаен цвят за архитектурата е зеленото. Особено изумрудено зелено или пастелно зелено имат силно успокояващо и релаксиращо въздействие. Дори неоново зелено, колкото и да е светло, като цяло изглежда по-спокойно от другите неонови цветове. Въпреки това, жълто-зеленото, ако се използва слабо, може да се почувства странно клинично, особено в съчетание с бяло. Външно, зелените стени и зелените покриви предполагат устойчивост и предизвикват приятелска топлина и спокойствие.
 
ketsiree_wongwan_blue_624x450
Канал 7 BBTV / Apostrophy's + Airbase Architects. Изображение © Ketsiree Wongwan      Източник:www.archdaily.com

Син цвят
Синьото е страхотно, успокояващо,  достойно и сигурно. Отделни сини елементи като колони или мебели са сред най-често срещаните приложения на основен цвят в архитектурата. Инсталациите със синя светлина също са сред най-ефективните във вътрешните и външните пространства.
 
luke_hayes_purple_624x450
Математика: Галерията на Уинтън / Заха Хадид Архитекти. Изображение © Люк Хейс     Източник:www.archdaily.com

Лилаво
Лилавото, подобно на синьото, може да бъде меко и релаксиращо, но в още по-голяма степен -  пастелно лилаво. Неоновото лилаво, особено неоновите лилави светлини, са забавни, ярки и вълнуващи и могат да направят силно впечатление, поради своята уникалност.
 
lars_evanger_white_624x450
Учтивата къща / JVA. Изображение © Ларс Евангер     Източник:www.archdaily.com

Бял цвят
Белите стени са сред най-често срещаните характеристики на съвременната архитектура, заради техните асоциации с чистота. На външните стени те благоприятстват драматични сенки и плоски, девствени фасади, докато вътрешните бели стени могат да накарат потребителите да се чувстват спокойни, но бдителни. Белите тавани и стени също са подходящи за дифузна светлина, което прави вътрешните пространства да изглеждат по-ярки.
 
pedro_kok_black_624x450
Sun Sushi Bar / Atelier Branco Arquitetura. Изображение © Педро Кок     Източник:www.archdaily.com

Черно
Черните сгради са склонни да изглеждат хладни и съзерцателни, въпреки че могат да се възприемат и като зловещи в определени ситуации. Премисленото осветление в черния интериор и върху черните екстериори може да направи стаите и фасадите да се чувстват по-малко тъмни и потискащи. Докато черната дървена архитектура може да изглежда селска и интровертна, черният метален детайл често се чувства елегантен и модерен, особено приложен в актуалния напоследък индустриален стил.
 
yijie_hu_na4alna_632x450

Метална книжарница Rainbow-Zhongshu в Suzhou / Wutopia Lab. Изображение © Yijie Ху     Източник:www.archdaily.com

Очевидно цветът има огромна емоционална сила в архитектурата - както в интериора, така и в екстериора. Въпреки това, когато се проектира с цвят, дори нещо толкова просто или обикновено като черно и бяло, е необходимо да се вземе предвид осветлението, материалите и дизайна. Всеки цвят обичайно поражда цял набор от различни емоции - от най-щастливите до най-мрачните, затова само единният и цялостен дизайн може да гарантира, че използването на цвят ще генерира предвидения ефект.

Автор: Лили Као, www.archdaily.com
architectural_imageworks_orande_624x450
vibhor_yadav_yelloy_624x450
peter_zaytsev_green_624x450
steve_mundinger_green_ka6ta_624x450
rob_t_hart_blue_624x450
jannes_linders_purple_624x450
thomas_ghisellini_white_624x450
jian_long_black_624x450

Сподели

Тагове: цветова в интериора | цвят в архитектурата

 

Новини

08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
03 Юли 2020, 15.17
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и...
16 Юни 2020, 14.26
Винербергер има удоволствието да Ви покани на убинар, специално посветен на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор