Дизайнерска гъвкавост в интериорните и ландшафтните решения с шистовите плочи на английската фирма SSQ

(1 глас, средно 5.00 от 5)
2021-04-07-112516438-na4alo_632x600
Източник: www.ssqgroup.com

Само природата може да създаде съвършен строителен материал. Такъв, който да съчетава различни качества – да е дълготраен и с висока пластичност на приложенията. Със самобитна визия, която да предоставя свобода на фантазията за различни архитектурни решения, включително за интериорни и ландшафтни.

Такъв естествен материал са шистовите плочи на английската компания SSQ (Spanish Slate Quarries UK), които над 40 години се търсят в различни точки на света. Дружеството е сред водещите в този пазарен сегмент, тъй като произвежда и продава едни от най-качествените шистови плочи и филити. Те се добиват в находище на 560 млн. години в Централна Аржентина.

В България се предлагат от "SmartMetalGroup" – доверен партньор на клиентите, които избират качественените продукти на английското дружество.  Официалният представител SmartMetalGroup осъществява професионална и консултанска подкрепа на всеки етап от приложението на строителния материал – от избора на конкретни шистови плочи до финала на строителните работи.

Шистите имат уникални характеристики , «изковани» милиони години в недрата на планетата. Сред тях са дълговечност, устойчивост и здравина, водонепроницаемост, огнеупорност, корозоустойчивост, високи нива на звуко- и шумоизолация и др.

Шистите имат интересна текстура и слоеста структура, което предполага ръчното им разделяне на плочи. Въпреки това притежават изключителна релефна повърхност, която не се нуждае от довършителни дейности и полиране. Шистите се отличават от останалите камъни с неподражаемия си сатенен блясък и интересната цветова палитра. Богатото им нюансиране и преливане на черно, сиво, синьо-зелено, се съчетава с мистериозна игра на светлината. 

Приглушените им цветове и мощно визуално въздействие, ги превръщат в уникален дизайнерски инструмент. Продуктовата линия на SSQ е сякаш палитра на художник, в която всяка от шистовите плочи се отличава с интересен цветови нюанс. Riverstone очарова със сиво-зелено излъчване, а Del Carmen се слави с наситено синьо-черен цвят, „узрял“ в находището в Северозападна Испания.

Дизайнерска гъвкавост на приложенията на шистовите плочи.

Естествените положителни характеристики на шистовите плочи ги правят приложими в различни направления в стротелството - за покривни и фасадни покрития, както и за вътрешно оформление. Тенденцията за екологичност в интериора прави популярно използването им като стенни облицовки, подови покрития, настилки за мокри помещения и басейни, и други. Те отлично се вписват във всякакъв тип жилищни и обществени пространства, търговски центрове, хотели, исторически сгради и др.

20191204_213625-624478
Източник: www.ssqgroup.com

Невероятни резултати се получават при използването на шистовия камък за ландшафтно оформление. Този камък на милиони години перфектно хармонира на всяка природна среда и придава непринуденост на вътрешни дворове, градини и др. Дизайнерите могат „да играят“ с този естествен материал, защото облицоването на огради, цокли, беседки, декоративни фонтани и водопади ги превръща в произведения на изкуството. Вписването му в парковата мебел – беседки, пейки, навеси, арки, създава усещане за стабилност и неподправена натуралност.

20191204_213856-624600
Източник: www.ssqgroup.com

Декорираните с него алпинеуми и алпийски пързалки така естествено хармонират със средата, че се превръщат в причудливи скали. Естественият произход на камъка го прави незаменима украса на барбекюта, външни кухненски кътове. Високата му огнеупорност мотивира използването му в покриването на камини, което не само ги разкрасява, но повишава сигурността им. 

Приложението на шистовите плочи за създаване на алеи или тротоарна настилка гарантират естетически резултат и стабилност, като освен това много лесно се напасват към почвата.

10191126_027149_624x483
Източник: www.ssqgroup.com

Шистовите плочи като стенно покритие  създават свобода и естественост в интериора.

Модерност и свобода за сетивата създава интериорното приложение на шистовите плочи в Хотел „Хилтън“ в Хелзинки. С архитектурният камък SSQ Riverstone е създадено неповторимо стенно покритие, което е едновременно луксозно и непринудено. Използвани са 300 м2 за превръщането на приемната на хай-тек хотела и Bar Gui в магнетични места за посещение.

10191126_027047_505x600
Маримар хотел в Хонконг - баня     Източник: www.ssqgroup.com

Шистовият камък придава сатенен блясък на стените и подовото покритие на друга известна сграда - Miramar Hotel в Хонконг. Той е използван като революционен дизайнерски материал в 150 стаи и 56 апартамента, както и в техните бани.

Виталност, съчетана с достолепност предизвиква смелото архитектурно приложение на стенната облицовка с шистови плочи в Grand Lisboa Hotel and Casion. Това е не само най-високата сграда в Макао, а може би най-луксозния хотел в Азия. С този камък е покрит един от шестте ресторанта, чийто бюфет-барът е дълъг над 200 фута.

10191126_026959_624x480
Източник: www.ssqgroup.com


Прилагането на шистови плочи като стенно покритие се използва за решаване на широк диапазон интериорни задачи в обществени, търговски и жилищни пространства. Тяхното приложение създава спокойна работна среда в офис помещенията, а играта на светлината по тях внасят интересна промяна в обстановката.

20191126_030455-504x600
Източник: www.ssqgroup.com

Поради структурата и физическите си характеристики, сред които е устойчивост на всякакъв тип замърсявания, огнеупорност и водопропускливост, са идеални за кухненски кътове, барове и др.

20191126_023720-624551
Източник: www.ssqgroup.com

Излъчват някаква жива топлина, съхранена от недрата на земята и създават уют дори в спални помещения.

IMG-20210303-WA0015-624551
Източник: www.ssqgroup.com

Подовите покрития от шисти – перфектна визия, устойчивост и здравина.

Приложението на шистовите плочи на SSQ като подово покритие е обусловено от необикновената устойчивост на шистите и на тяхната разновидност филит. Този материал може да остане стабилен при голямо натоварване и затова е предпочитан в търговски центрове и институции, с голям трафик. Звуко- и шумоизолационните им свойства, в съчетание с антиплъзгащата им повърхност, ги правят отличен интериорен избор. Неслучайно с тях е покрит пода на новия банков клон на Kreissparkasse Wiedenbrück в провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия.

20191126_032419-624480
Източник: www.ssqgroup.com


Смелите дизайнерски решения на включването на шисти в интериора на търговски центрове и молове, създават усещане не само за уют, но и за хоризонт. Разбира се, в тези обекти, се разчита на невероятната устойчивост и дълготрайност на шистовия камък.

Сред интересните проекти е Музеят „Топография на терора“ в Берлин, Германия. Изборът на SSQ Riverstone създава своеобразна монументалност на цялостната обстановка в експозиционните зали. Сивият цвят на пода пряко кореспондира с тематика на обекта, която е посветена на Втората световна война.

10191126_028055-624479
Източник: www.ssqgroup.com


Той е използван не само за оформление на вътрешността на сградата, но и за покритие на вътрешния двор и алеите.

Интересната визия на SSQ Del Carmen като стенна облицовка в частния дом „ Тай Ориел“, го превръщат в шедьовър на минималистичното изкуство. Отразителната му способност, осигурява мощен приток на светлина в различните стаи, включително и в артстудиото и офиса.

Природната енергия на шистовите плочи витализират бани, басейни и СПА пространства.

Камъкът, спял в недрата на планетата, е в някаква ефирна хармония с водата. Естеството му позволява креативното му включване като декоративен елемент и покритие в басейни, бани, СПА пространства. Освен модерна визия и лукс, този материал създава невероятно усещане за релакс.

10191126_027350624482
Източник: www.ssqgroup.com

Шистовите плочи на фирма SSQ предоставят необятна дизайнерска свобода за вдъхновяващо приложение в интериора и ландшафта. Създават атмосферата, която зарежда с природна енергия и необикновена виталност.

 
Сподели

Тагове: дел кармен | ривърстоун | смарт метал груп | шистови плочи

 

Новини

01 Август 2022, 17.35
Срокът за участие се удължава до 10-ти август 2022 год.Календар на конкурсаНачало...
29 Юли 2022, 15.15
Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва как урбанистите сближават хората в...
21 Юли 2022, 15.52
Интелигентният сензор за температура и влажност Shelly Plus H&T.     ...
Медийни партньори
VIP медиен партньор