Rubner Ingenieurholzbau – Магията на сградите от дърво

(0 гласа, средно 0 от 5)
22_Ruber_na4alna_632x312_sn.01
Снимки: Rubner

Нашето благосъстояние се определя във висока степен от храната, която ядем, дрехите, които носим, въздуха, който дишаме. Същото е значението и на материалите, които ни заобикалят, когато сме на закрито. Строителните материали, от които са построени къщите ни, не само определят атмосферата, но оказват и решаващо влияние върху здравето ни. Те са важни за качеството на живот и комфорт. Въпреки индивидуалните предпочитания, здравословните условия на околната среда са определени от обективни условия, като въздух, влажност и температура. Строителните материали, които ни заобикалят на закрито, влияят съществено върху качеството на въздуха.Те не трябва да отделят никакви замърсители и в идеалния случай трябва да миришат добре. Влажността на въздуха се влияе от това как се използва къщата, каква е вентилацията ѝ, но основно е свързана с материала. Затова е изключително важно използването на хигроскопични строителни материали.

Добре изградените дървени сгради имат дифузно отворена стенна конструкция, изработена от хигроскопични строителни материали. Хигроскопичните материали са в състояние да абсорбират влагата и да я освобождават отново на дози. И двете свойства имат положителен ефект върху балансираната влажност в помещението. Температурата на въздуха в затворено пространство се усеща по-неприятно, когато влажността е по-висока. Хигроскопични и същевременно паропропускливи строителни материали са дървото и изолационни материали от дървестни влакна или корк. Дървените сгради имат обикновено многопластова структура на външните стени. Естествените повърхности от дърво предлагат съответно и идеално качество и на вътрешните стени в сградите. Вътрешните стени от дърво имат висок капацитет на съхраняване на топлина, имат регулиращ ефект върху влажността и разбира се сетивното усещане за топлина при допир.

Дървото е един от най-старите строителни материали. Много сгради и съоръжения, направени в миналото от дърво, са запазени и до днес. Като материал дървото притежава безспорни качества: лесно се добива и обработва, притежава голяма еластичност, леко  тегло, добри статични свойства, лесно се транспортира и монтира, термично изолиращо е, възобновяемо и не на последно място с високи естетически изяви. Сега, може да се каже, че дървото е по-ефективно от всякога и е естественият отговор на новите изисквания на настоящето и бъдещето.

Rubner Ingenieurholzbau е една от най-важните компании в областта на дървообработването в Европа. Техните комплексни инженерни дървени конструкции и архитектурно привлекателни проекти, изработени от дърво, са търсени в световен мащаб. Rubner Holzbau разполага с бази в Австрия, Италия, Франция и Германия. С тази инфраструктура те са изключително гъвкави и обслужват пазари по целия свят. Всички работни процеси са в безпроблемна верига от суровината до готовия обект.

Най-съвременни системи и не на последно място ноу-хау специалисти, гарантират изключителното качество и прецизност на предлаганите конструкции. Максималното предварително производство в цехови условия ускорява работата на строителната площадка. Често се реализират проекти в кратки срокове. Това, което има значение в тези случаи, е прецизност, опит, надеждност и сложна логистика, които са силните страни на фирмата.  Високият производствен капацитет позволява и най-специфичната проектна конструкция с разнообразни елементи от пода до тавана да се изпълни безпроблемно.

IMG_3085_ok_sn.2_624x422_sn._2
Снимка: Fausto Franzosi

DAM_4108-sn._3_624x422_sn._3
Снимка: Rubner

IMG_5415_sn._4_624x354_sn._4
Кула на езеро в Австрия.     Снимка: Rubner

След закаляване и рендосване, машини изрязват заготовките на елементите според CAD плана до най-точния размер, контролиран лазерно. Инструментите за пробиване и фрезоване осигуряват качествена работа с точност до милиметър.

Елементите отговарят на класовете на пожароустойчивост REI 30, REI 60 и REI 90 съгласно EN 13501-2.

Освен стандартни конструкции на покривни елементи със стандартизирани размери, компанията произвежда и множество специални конструкции. В зависимост от проекта могат да се произвеждат многослойни плътни панели в големи формати чрез използване на елементи от кръстосано ламиниран дървен материал като носещи елементи на тавана или покрива. Благодарение на иновативния метод на конструиране се предлагат и индивидуални възможности за формиране на вътрешната страна на покритието, така че да се реализират желанията на клиентите и архитектите, съобразно с различните изисквания за статика и строителна физика.

G037_sn.5_624x424_sn.5
Снимка: Rubner

EK0A4719_sn._6_624x424_sn._6
Детска градина в Италия.      Снимка: Fausto Franzosi

Реализацията на цялостни ограждащи конструкции за нови и съществуващи сгради е една от основни компетенции на Rubner Ingenieurholzbau. В зависимост от архитектурните изисквания сглобяемите фасадни елементи са подходящи и за многоетажно хибридно строителство. Енергийно саниране на остарели корпуси на сгради също е приоритет. Резултатът е особено добър и поради ниското собствено тегло на елементите. Енергийно-ефективното затваряне на помещения, направено от компактни дървени компоненти, които могат да бъдат прикрепени към сградата за възможно най-кратко време, придават изключително естетично лице. Конструкциите могат да се базират на традиционни фасади от колони и греди или върху предварително сглобени фасадни елементи с прикрепени към тях всички необходими изолационни панели, прозорци и други. Възможната комбинация между дърво и стъкло при фасадните решения осигурява модерна, иновативна архитектура. От една страна, системите на Rubner Ingenieurholzbau осигуряват изпълнението на естетическите и детайлни изисквания на архитектите, а от друга страна, изискванията на строителите за пестене на енергия, като стойностите са до стандарта за пасивна къща.

Високата степен на предварително производство на отделните компоненти, гарантирана от Rubner Ingenieurholzbau, прави възможно енергийно обновяване на съществуващи сгради в рамките на няколко седмици, като това е голямо предимство за потребители и за архитекти.

20141219_120511_sn._08_624x354_sn._8
Хотел в Германия.     Снимка: Rubner

Богатите възможности на произведените от Rubner Ingenieurholzbau елементи са показателни в многобройните примери на реализирани обекти в сферата на: Жилищни сгради и хотели, промишлени сгради, търговски сгради, сгради на образователни институции, сгради за спорт и свободно време и култура, сгради за селстото стопанство, инфраструктурни сгради.

_DSC2075_sn.9_624x480_sn.9
Снимка: Stefano Scatà

_AFF3518_copy_sn10_624x420_sn.10
Снимка: Alberto Franceschi Photography

55_snimka_00011_MMDS_624x472_sn._11
Студентско градче в Швейцария.     Снимка: Achim Birnbaum

Автор: Арх. Василка Бахчеванска  (по материали от “Rubner Ingenieurholzbau”).


                                                                          

Сподели

Тагове: rubner ingenieurholzbau | дървени конструкции | дървообработване

 

Новини

27 Януари 2023, 13.37
На 25 януари в София се проведе семинар, на който бяха представени идеи и...
26 Януари 2023, 15.02
В Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022 участваха 114 проекти, като за първи...
23 Януари 2023, 17.59
Енергийната ефективност, рециклирането и възобновяемата енергия са...
Медийни партньори
VIP медиен партньор