Предимства и видове озеленяване за фасади - Schüco Green Façade

(0 гласа, средно 0 от 5)
_1-Schoco_632482

Озеленяването на фасадите все повече набира популярност като средство за визуално разчупване и разкрасяване на фасадите на сградите. Правилното планиране е от съществено значение, защото: катерливите растения могат да атакуват фасадите с корените си, а в най-лошия случай дори да ги разрушат. Ето какви са предимствата на "зелената фасада" и кои стъпки за планиране са необходими.

Предимства на зелената фасада

Озеленяването на фасадите има многобройни предимства в допълнение към визуалните аспекти. Поради тенденцията към екологична и устойчива архитектура все по-често се прилага този метод на озеленяване при фасадите и той придобива ново значение в строителния сектор.

•    По-добро качество на въздуха
•    Топлоизолация
•    Естествено сградно охлаждане
•    Звукоизолация
•    Производство на кислород
•    Филтър за прах и замърсители
•    Защита на сградата от атмосферни влияния

Поради тези многобройни предимства през последните години бяха разработени редица методи и системи, които правят възможни вертикалните градини, растителните стени и озеленяването на фасадите като цяло.

_2_Schoco_624x482
 
Едроплощово озеленяване на фасадата 

Алуминиевата фасадна система Schüco AF UDC 80 Green Façade, разработена специално за тази цел, е подходяща за гъста растителност по фасадата. С помощта на подконструкция, засадените модули се свързват лесно с фасадния модул и се прикрепят към фасадата на място. Това означава, че фасадата вече е озеленена веднага след монтажа. Няма нужда от дълги периоди на растеж, които да изискват постоянна поддръжка. За да се спазят най-високите изисквания за безопасност, за субстрата и джобовете за засаждане се използва негорим материал от клас А. 

За разлика от наземното озеленяване на фасади, при тази алуминиева фасада растенията растат в самата фасада. Благодарение на частичното озеленяване Schüco AF UDC 80 Green Façade дава възможност за голямо разнообразие на дизайна с индивидуални дизайни и модели. Зелените елементи могат да бъдат интегрирани във всички височини и частични зони. Растенията се поливат и отводняват чрез интегрирана система, която е невидима отвън.

Озеленяване на фасадата с катерливи растения

Катерливите растения са много популярни за озеленяване на фасади. И в този случай алуминиевите и стоманените фасади зад тях са идеални за засаждане: положителните атмосферни свойства на материалите не позволяват появата на пукнатини или други слаби места във фасадата, където катерливите растения биха могли да се заклещят и да повредят фасадата.

За решетъчните системи обикновено се използват два варианта:
•    система скеле
•    мрежа от неръждаема стомана

В системата скеле растенията се изкачват по стената с помощта на класически катерачни приспособления. В мрежата от неръждаема стомана растенията се насочват в правилната посока с помощта на въжета и скоби от неръждаема стомана и по този начин могат гъвкаво да следват пространствените структури.

Най-добрата система за скеле обаче, е нищо без подходяща фасада, с която да се съчетае. Алуминиевите унифицирани фасади на Schüco от серията AF UDC 80 предлагат много възможности за интегриране на парапетни системи. Освен това положителните свойства на алуминия, както и високото качество и издръжливост, които продуктът на Schüco обещава, говорят сами за себе си.   
 
_3_Schoco_624x751

Озеленяването на фасадите е постоянна тенденция и ще остане актуална дълго време, поради положителните си ефекти. При всички налични възможности обаче трябва да се обмисли правилното засаждане. Основните въпроси, които могат да помогнат тук: 

•    Колко голяма е площта, която ще бъде засадена?
•    Какви растения са необходими - бързорастящи или бавнорастящи?
•    Фасадата на сянка ли е или огрята от слънцето?
•    Обширно озеленяване или озеленяване като акцент?
•    Вечнозелено или широколистно засаждане?

В зависимост от нуждите могат да се използват различни растения. Най-добрите съвети за това можете да намерите в специализираните магазини - в градинските центрове и разсадниците.
За индивидуални фасадни решения, които създават идеалните условия за озеленяване на фасадите, специалистите в „Алукьонигщал“ и нейните партньори Schüco и Jansen с удоволствие ще Ви помогнат.
 Сподели

Тагове: schüco af udc 80 green façade | озеленяване на фасади

 
Уебсайт на автора: www.alukoenigstahl.bg

Новини

20 Май 2022, 16.11
KARE - немската марка за обзавеждане официално откри своя първи шоурум в град...
19 Май 2022, 10.56
Най-добрите проекти в 18-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2021...
18 Май 2022, 14.33
Конкурсът ARCHINOVA 2022 стартира на 11 април. Крайният срок за ранна регистрация е 22...
Медийни партньори
VIP медиен партньор