Видове СПА центрове

Кои типове са описани в НАРЕДБА № 2/29.01.2016г. и има ли пропуски ?
25.07.2017
10498
Интериор

Вътрешен басейн в Риу Правец Голф и СПА ризорт. Източник: арх. Калина ТихоловаВ тази статия ще разгледам основните видове СПА центрове утвърдили се във времето, тъй като съществуват и много хибриди, обусловени от нуждите на съвременния пазар - съчетаване на повече услуги и предлагането им на едно място, както и постоянно променящите се предпочитания на клиента. Например: СПА център на круизен кораб, СПА зона в частни домове, Аюрведа СПА център, Клуб СПА и други.


Предлаганите по света СПА процедури са много разнообразни, обособени от местните традиции, бит, култура, както и природните ресурси на заобикалящата ги местност. За да се обособят и групират отделни категории на тази вариация от услуги, с цел по-лесното и ефикасно предлагане на конкретен продукт на пазара, се налага възникването на различни видове СПА центрове.

Обикновено решаващ фактор за предлаганите услуги и съответно типа СПА център е, както вече бе споменато, природните дадености, с които районът, където ще бъде разположен центъра, разполага. Преди 27 години, когато е създадена Интернационалната СПА Асоциация (ISPA), не са съществували и съответно не са били категоризирани различните типове СПА центрове. Но с бързото развитие на сектора и с постоянното възникване на нови и разнообразни услуги е било нужно и обособяването на отделни видове СПА центрове за лесно и ефективно предлагане на продукта на пазара.

Термален СПА център – основен ресурс са термалните изворни води, разположен е в близост до такива и акцентът е терапията с тях. Това е най-древният и автентичен образ на СПА центъра. Примери в исторически план на този тип СПА са Римските терми и термални комплекси (вили) – популярни по онова време места за хигиена и социални контакти. Термалното СПА осигурява места или процеси за термализъм (прилагане на нагрят въздух, вода, кал, камъни, глина, пясък и др.). Намерени са свидетелства за практики на термализъм от ранната каменна и бронзова ера в археологически обекти и артефакти, разположени около термални извори, кладенци, бани и басейни.

Поглед към Релакс Зоната в Риу Правец Голф и СПА ризорт. Източник: арх. Калина Тихолова

Спа Ризорт - разположен в курортен комплекс, включващ обикновено хотел, голф игрища, ресторанти и др. В ризорт СПА собственикът предлага на първо място нощувки, а процедурите са допълнителна опция, при желание на клиента. Обикновено се съчетават СПА процедури със спортни дейности на открито и закрито (голф, плувни басейни, детски кътове, езда и т.н.) и уелнес компоненти. 


Медицински СПА център – включват медицинска програма за лечение на посетителите и подобряване на здравословното им състояние (регулиране на телесна маса, решаване на проблеми със съня, анти-ейдж процедури, психическо здраве и др.); може да се предлага и естетическа хирургия, както и дентални услуги. Присъствието на доктори и спа терапевти в този тип центрове е задължително.

Кабинет за двоен масаж в Уелнес зона на хотел Лион, Боровец. Източник: арх. Калина Тихолова

Дневен СПА център – предлага широк спектър от терапии и услуги, на които посетителят може да се наслади за по-кратък период от време (например след работа или в обедната почивка) за половин или един ден. Целта на тези СПА центрове е да ни откъснат макар и за кратко от ежедневния стрес. Обикновено могат да бъдат разположени навсякъде (самостоятелно, в хотел, на круизен кораб, на летище и др.)

Парна баня в Термална зона на хотел в кв. Бояна, София. Източник: арх. Калина Тихолова

Дестинация СПА – подобно на дневния СПА център, вниманието е концентрирано към широк спектър от услуги и процедури (фризьорски салон, козметика, масажи, специален хранителен режим, специален спортен режим и др.), тук обаче времетраенето на престоя е по-дълъг (пример: 10 дневен). Обикновено не е отворен за външни посетители, ако нямате предварителна резервация. Този тип СПА  е посветен изцяло на правилен и здравословен начин на живот, включващ блансирано хранене, подобряване на общото физическо състояние, което пък от своя страна рефлектира върху доброто психическо здраве на посетителя. Целият процес е контролиран от специалисти.

Вътрешни басейни в хотелски комплекс Сънсет Ризорт, Поморие, Източник: www.sunsetresort.bg Източник: арх. Калина Тихолова

Таласо СПА – също като термалния СПА център и Таласо СПА центъра е по – класически вид, тъй като основният акцент е таласотерапията (разновидност на хидротерапията, включваща и различни морски съставки като допълнение). Този тип СПА центрове са разположени близо до море (от гръцки θάλασσα – море) или океан. Съответно процедурите, които биват предлагани на посетителите са в солена морска вода, инхалации с морска сол, продукти от водорасли, луга и т.н. Акцентът е връзката между човешкото тяло и морската солена вода и нейната флора.

Хотел СПА – с времето стават все по-съществена част от хотелите. Вече рядко можете да посетите хотел, който да няма СПА център. Обикновено се предлага като пакет или дневни услуги (понякога се предлагат и масажи по стаите). Обикновено включва фитнес център, басейн и същинския СПА и Уелнес център. Обикновено при сезонни хотели има за цел да предложи пакети за посетители в периода извън сезона.

Финландска сауна и Билкова сауна , по средата между тях душ кабина в Термална зона на хотел Лион, Боровец.   Източник: арх. Калина Тихолова

В България няма ясно и категорично разграничение между различните видове СПА центрове. Макар миналата година да бе направен опит за систематизирането и дефинирането на различните видове в обнародваната НАРЕДБА № 2 ОТ 29 ЯНУАРИ 2016г ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА "БАЛНЕОЛЕЧЕБЕН (МЕДИКЪЛ СПА) ЦЕНТЪР", "СПА ЦЕНТЪР", "УЕЛНЕС ЦЕНТЪР" И "ТАЛАСОТЕРАПЕВТИЧЕН ЦЕНТЪР", някои видове изобщо не са категоризирани, а в изброените  има известни грешки, което говори за недобри познания върху материята от автора или колектива от автори , работил над нея. 

Още в първия пункт на член 3 от Наредбата е допусната много сериозна грешка, която подготвен по темата човек не би допуснал :
„Чл. 3. (1) Видовете центрове, подлежащи на сертифициране, определени според предоставяните в тях услуги, са: 1.Балнеолечебен (медикъл СПА) център; 2.СПА център; 3. Уелнес център; 4 Таласотерапевтичен център…. „

Не можем да имаме балнеологичен център и той да се тълкува и като медикъл (на бълг. език - медицински) СПА център, тъй като балнеология включва процедури с природни морски или термални ресурси, като лечебна кал, луга, водорасли или термални води за лечебни процедури и терапии. Докато медицинският СПА център се явява хибрид между медицинска клиника и дневен СПА център. В един медицински СПА център можем да имаме процедури за здраве и разкрасяване например: естетическа пластична хирургия, лазерни процедури, дерматология, естетически дентални процедури и процедури физиотерапия. И в двата центъра присъствието на доктори и специализирани лица е задължително, още едно сходство, което често пъти обърква хората и ги кара да мислят, че става въпрос за един и същи тип център.

Източник: арх. Калина Тихолова, www.intoarch.eu

На трета позиция от чл. 3 от Наредба № 2 се изброява като отделен вид Уелнес център, който обикновено е част от СПА центъра и така самостоятелно категоризиран се среща само в България. Навсякъде другаде по света, определението, което авторът/ ите на Наредбата са дали, се припокрива почти напълно с това за  Дневен СПА център, като единствената разлика е, че в Наредбата не се упоменава период за престой, което при дневния СПА център е максимум ден, т.е. без да се предлага нощувка.

Липсва дефинирането на още видове СПА центрове, като не е споменат и един от най–често срещаните в България и по света – Хотел СПА. И тъй като Наредбата има за цел да сертифицира вече съществуващи или новоизграждащи се СПА центрове, при наличието на толкова много хотели със СПА зона в България, те какъв сертификат биха получили? Очевидно има пропуски в оформяне на Наредбата, желателно е тя да се редактира, но от професионален екип, в който да участват инвеститори, СПА мениджъри, представители на туристическия бранш, архитекти (заради нормативи, които да определят размери и квадратури на необходимите пространствата спрямо различните видове СПА и тяхната функционалност), както и архитекти, занимаващи се с интериор, имащи отношение и познание за този тип обекти, също така и лекари. 

Накрая, но не и на последно място искам да обърна малко повече внимание на Термалния СПА  (СПА център с минерални води) - първообраза на съвременните СПА центрове, датиращ назад във времето на Древна Гърция и на Римската Империя. На една много голяма част от територията на България има минерални извори, което я подрежда на едно от водещите места в световната класация по численост и разнообразие на минерални извори, както и на такива с изворни води в подножието на върхове в нашите планини Рила, Пирин, Родопите - това са води с различен химичен състав, температура и лечебни свойства. Т.е. в нашата страна има ресурс в изобилие за изграждането на именно такъв тип СПА центрове и центрове за балнеолечение и рехабилитация и развитие на туризма в тази насока.


 


Редно е за това да се дадат насоки и да се създадат нормативи за проектирането им (Тъй като съществуващите са много стари, но пък те биха могли да се използват като база, която да бъде осъвременена в зависимост от новите тенденции и изисквания). Само в София и околностите ѝ има 4 стари минерални бани, помещаващи се в прекрасни сгради с архитектурно - историческа стойност. Това са:  Централна баня, Банята в Овча Купел, Горна баня и Банкя), които могат да бъдат реставрирани и превърнати в модерни термални СПА центрове. По този начин  ще се спре тяхната разруха, а минералната вода няма да се излива неизползвана в канализацията, вместо това ще бъде достъпна и използвана от хората. Хубави примери за термални СПА центрове в европейски столици, поместени в стари минерални бани, са Liquidrom в Берлин, Gelle’rt SPA Baths в Будапеща. 

Минерален басейн в Liquidrom Berlin; Източник: www.liquidrom-berlin.de  

Външен басейн тип японски онсен в Liquidrom Berlin, www.liquidrom-berlin.de


Вътрешен минерален басейн в Термални СПА бани Gellért в Будапеща; Източник: Roberto Ventre - Flickr Gellért Gyogyfurdo – Budapest 


Моята надежда е, че в най-скоро време и ние ще застанем редом с тези примери, защото наистина има какво да покажем и какво да дадем!

 

#спа център   #хотел спа   #арх. калина тихолова   #видове спа   #наредба № 2/29 януари 2016 г.   #термален спа център