Винарска изба Лозеница

Представяме Ви Винарска изба Лозеница - проект на архитектурно студио DA ARCHITECTS.
03.01.2024
DA ARCHITECTS
1112
Проекти


Проект: ВИНАРСКА ИЗБА ЛОЗЕНИЦА
Проектант: DA ARCHITECTS, aрх. Мартин Ряшев, aрх. Юри Танов, aрх. Александър Асенов, със съдействието на GARTNERFUGLEN ARKITЕKTER
Фаза: Издадено разрешение за строеж
Визуализации: DA ARCHITECTS
Този проект съчетава в себе си малка бутикова винарна, обществена зона за събития и няколко стаи за гости. Обектът ще бъде разположен върху живописните, набраздени от лозови масиви хълмове на село Лозеница, с гледка към впечатляващите скални образувания на Мелнишките пирамиди.Търсеният ефект е постигане на балансирана комбинация между вписване в средата и създаване на разпознаваем визуален маркер, изграден с уважение към пейзажа. По-големият обем на производствената част на винарната е вкопан в терена, като надземната му част е оформена във вид на стъпаловиден и затревен „хълм“, позволяващ на посетители и гости да се изкачват по него. По този начин те имат възможността да възприемат околностите от различни гледни точки. Обществената част е развита в едноетажен обем на терен, ориентиран към гледките. Към него са прикачени три жилищни кули, които помещават стаите за гости.


Използвани са семпли, но силни като характер материали. Видим бетон, дърво и глина. Преобладаващата част от покривите са озеленени, подсилвайки вписването на сградата в пейзажа и намалявайки топлинния товар върху екстериора.

На покривът, над обема на енотеката е разположено и водно огледало, което е силен естетически елемент, но и допълнителен температурен буфер за характерните местни горещини.


В интериора, около общото пространство за събития, са развити различни облужващи пространства, под формата на уютни „джобове“ , в основите на трите кули - малка библиотека с кът за работа, магазин и кетъринг кухня. В допълнителен обем, прикачен към общото пространство е оформена и малка зимна градина.


Централно място в обществената зона заема цилиндричната енотека, която минава през две нива и е естествена връзка между производствената и обществената част, по маршрута на вътрешните винени турове. Стените ѝ са направени по оригиналната и древна технология за изграждане на стени с трамбована глина, добита на място, от изкопа на самия строеж. Полагането ѝ на различни пластове, с различен състав, създават един неповторим рисунък, а качествата ѝ като регулатор на микроклимата са неоспорими.


Стаите за гости в кулите са с компактен, функционален и минималистичен дизайн. Височината им над терена и широките прозорци откриват красивата панорама към лозята и Пирин.

Арх. Мартин Ряшев от DA ARCHITECTS и г-н Неделин Василев, мениджър продажби в „Технопанел“     Източник: www.archinova.bg

Проектът Винарска изба Лозеница на DA ARCHITECTS участва в участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022" като спечели Наградата в категория: Проекти - Бизнес, администр., търг. и индустр. сгради.

 

#da architects   #archinova 2022   #Винарска изба Лозеница   #проект на винарска изба
Автор: DA ARCHITECTS