Витрината на красотата

Представяме ви интериор на фризьорски салон, реализиран по проект на архитектурно студио Simple Architecture.
31.08.2023
Вяра Петкова
5356
Интериор
Източник: Студио Simple Architecture

Обект: Фризьорски салон & Академия в Пловдив
Интериорен дизайн: Архитектурно студио Simple Architecture,
Проектант: арх. Александър Йончев
Фотограф:  Студио Бленда


В стремежа си да създадем един красив интериор, който освен на клиента, да се хареса и на нас самите, ние интериорните дизайнери често изместваме фокуса на внимание от основната функция към визията на един определен интериор. Архитектите, за разлика от нас подхождат в обратната посока - търсят есенцията, първоизточника, който е създал определена нужда и така оформят основната концепция, по която да се ръководят, без да отстъпят и крачка встрани. Такъв е именно един от основните проекти на архитектурно студио Simple Architecture, чиито последен реализиран проект е фризьорски салон, който представлява една своеобразна сцена, или по-скоро фон за функциите, извършващи се в него.

Салонът се намира в град Пловдив, на партерния етаж на вече съществуваща сграда и освен фризьорски услуги, помещава Академия за настоящи и бъдещи коафьори. Пространството е изцяло лишено от прегради и своеобразно е разделено на три зони - зона за практика, изложбена и продуктова зона, и конферентна зала. Въпреки липсата на физическо разделение, различните функции не се смесват, преминаването на хората става лесно и интуитивно и предразполага по-голямо социализиране между професионалистите, в различните етапи на своето развитие. Наблегнато е също и на социалния контакт с хората, които преминават пред това арт пространство, благодарение на огромните витрини, гледащи към улицата и привличащи любопитството на все повече потенциални клиенти на академията.Както вече знаем, Simple Architecture особено добре боравят с моделирането на едно пространство и използването на монохроматичен подход в изграждането на интериора му, което прави някои от творбите им наистина забележителни. И тук настилките, решени в земни, естествени нюанси преливат от пода към стените и до тавана, като формират един непринуден фон на така цветните занимания, които ще се извършват в салона. 


  
Минимализмът е основната стилова линия, по която се движи оформянето на интериора, като освен базисния тон, който преобладава, осветителните тела и мебелировката също са изключително семпли и изчистени от излишна декорация, така че да се слеят напълно с обстановката. Единствените цветни акценти са заложени във фризьорските столове в жълт цвят, които подканват клиентите да се настанят в тях и да се потопят в тази творческа атмосфера. Друг, грабващ окото акцент, е скритото осветление, което носи футуристичен оттенък в цялостната визия на мястото. Светли ивици елегантно подчертават окачените тавани и всички рафтове с продукти в пространството пред витрините, като така формират интригуващия имидж на салона. Скрито осветление ще намерим също в цокъла и плота на мебелите, както и по плотовете на мивките в банята, което създава една театрална, почти сюрреалистична обстановка, нетипична за този вид дейности. Конферентната зала представлява едно естествено продължение на така описания интериор, като тук, за разлика от местата пригодени за клиенти, пространството е изчистено от каквито и да било акценти, които могат по някакъв начин да разсеят присъстващите. Осветлението представлява поредица от вградени в тавана тела, поставени с единствената цел да носят достатъчно осветеност на мястото. При изборът на седящи места е заложено само и единствено на удобството, като ефирната форма на столовете и неутралните им цветове, говорят че и тук на пиедестал е поставена функцията на пространството.

Чрез този проект, Simple Architecture за пореден път утвърдиха своят разпознаваем и смел подход към проектирането. Пренареждането на приоритетите още на идеен етап, може значително да промени крайния резултат и да направи от едно пространство емблематична среда с добавена стойност, която освен да улесни процесите, извършващи се в нея и да обогати нашия вътрешен свят. 
 

Подизпълнители и доставчици:

Интериорни тапетни врати Barausse: GTT
Серията интериони врати SECRET на Barausse, представени от GTT, позволяват персонализиране и гарантирана модерност във всяка среда. Предлагат се в различни покрития и размери.


 

#интериорен дизайн   #фризьорски салон   #студио Simple Architecture
Автор: Вяра Петкова