ВОД НО ? - концептуален поект

Представяме Ви ВОД НО ? - концептуален проект на Анета Лазарова и Денис Камарски.
05.01.2024
Анета Лазарова, Денис Камарски.
1107
Проекти


Проект: ВОД НО ?
Проектанти: Анета Лазарова, Денис Камарски
Визуализации: Анета Лазарова, Денис Камарски


Целта на проекта е да се насочи вниманието към една от най-видните личности, допринесли за развитието на град София - кметът инж. Иван Иванов, чието управление се счита за "златно десетилетие на столицата". Ние смятаме, че има нужда да се изяви историческата памет на ключови моменти в историята на София, без които животът ѝ не би бил същият.


ВОД НО? е проект-провокация, който има за цел да накара хората да се замислят за може би най-ценното от постиженията на инж. Иван Иванов, а именно достъпна питейна вода за всички. За съжаление, хората рядко оценят важните неща, докато не им бъдат отнети по някакъв начин. Чрез капсулирането на водата, искаме да отнемем, макар и преносно, достъпността на хората до нея и чрез търсенето да се достигне до преосмисляне на даденостите и същевременно интерактивно да се съхрани паметта за важните постижения, свързани с тази забележителна личност.

Разполагането на капсулите на повече ключови места, предоставя възможността на повече хора да разберат за проекта и сами да го открият. А самият проект се развива по канала на река Перловска като един своеобразен маршрут, маркиращ важни моменти от дейността на инженера.

Ключовите места не са избрани случайно- те решават проблеми на средата в която живеем и правят града едно по-добро място за хората - какъвто смятаме, че е бил главният мотив през целия живот на инж. Иван Иванов.

Локация 1 – „Павилион Култура”
Къщата на Иван Иванов е една от емблематичните сгради на стара София. А и какво по-добро място за започване на пътешествие, свързано с историята на някаква личност, от дома му, носещ енергията и духа на времето.

След разделяне личността и постиженията му в 3 категории – хидроинженер, градостроител и човек-култура, избрахме „Културният павилион” да е именно тук, заради емоцията, която носи пространството и потенциала за развитие на арт експозиции на открито, по протежение на канала.  А защо не и сцена за изява на артисти, стъпила върху водата, като мост, извисяващ първо духовното на изкуството пред материалното?

Локация 2 - „Павилион Градоустройство”
Избрахме втората локация, защото се намира до едно от най-важните места, свързани с делото на инженера, а именно там, където е бликнал Рилският водопровод.

Кръстихме намесата си „Павилион Градоустройство”, защото целта на намесата ни е да облагородим едно от транзитните места за пешеходци и да накараме хората да останат там за по-дълго и да разберат повече за историята, свързана с мястото.

Начинът да го постигнем е чрез употребата на характерен елемент, свързан с делото и интегрирането му в средата като място за почивка и забавление и за малките.  Ценностите и съхраняването на паметта за историческите събития трябва да бъде насочена и към тях.


Локация 3 - „Павилион Хидроинженерство”
Избрахме третата локация да бъде езерото Ариана, защото това е едно от знаковите места за бохемска София, което смятаме, че не е развито в пълния си потенциал.

Чрез пешеходния маршрут по канала, имаме възможността да се потопим в едно утопично пространство без шум и коли, и достигайки до тази важна точка да преминем през една метаморфоза, което е и кулминационният ни „Павилион Хидроинженерство”. Място, което ще пресъздава идеята за вода, ще разказва историята на инж. Иван Иванов по интерактивен начин и през недостъпността зрителят ще има възможността да се докосне и до самата вода, след като е изминал пътя и е достигнал граничещото пространство.

Студентите Денис Камарски и Анета Лазарова получават Специална награда за проекта си.     Източник: www.archinova.bg

Проектът получи Специална награда в Категория: Ландшафтна архитектура - Концептуални проекти в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022".

 

#концептуален проект   #archinova 2022   #ВОД НО ?
Автор: Анета Лазарова, Денис Камарски.