В Десетото юбилейно издание на архитектурен конкурс ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS бяха раздадени 20 отличия

Церемонията по награждаването в Десетото издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS се проведе на 4 април в Интер Експо Център в София в рамките на Архитектурно-строителната седмица.
06.04.2024
1237
Новини
Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


Церемонията по награждаването в Десетото издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS се проведе на 4 април в Интер Експо Център в София в рамките на Архитектурно-строителната седмица в присъствието на близо 900 гости. Водещ на церемонията беше Стефан Щерев

Водещ на церемонията - Стефан Щерев. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


Наградите ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS са създадени преди десет години, като с всяко следващо издание те се развиха с нови категории, партньори и все повече участници, показвайки най-доброто от бранша. До момента в конкурса са се включили 332 участника с общо 772 проекта, а връчените награди са 105. По повод юбилея на победителите беше връчен приз с нова визия.

Новата визия на приза. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography
 

И в юбилейното издание на конкурса под мотото „10 години в подкрепа на креативността” основните направления са „Архитектура“ и „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“. Участваха 99 проекта в 18 категории, разделени в три основни групи: реализации, проекти и концепции. 

Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


Журито отново беше в два различни състава за двете направления. То определи 20 отличия: 15 основни приза в отделните категории, 3 специални награди и 2 награди за отличителна архитектура, които се връчват за първи път.

  
Председателите на журито - за направление „Архитектура“ арх. Тихомир Казаков (вляво) и за  направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“ арх. Венета Кавалджиева.(вдясно).  Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography

„Моето впечатление е, че силното присъствие на проекти в ARCHINOVA от предишните години се потвърждава и тази. Участвайте в конкурси, защото това създава дисциплина и увереност, а чрез тях не само показвате себе си, но го правите и за всички други“, каза председателят на журито в направление „Архитектура“ арх. Тихомир Казаков.


"Градската среда, урбанизмът и ландшафтната архитектура оказват влияние върху най-много хора. Това е тази сфера от нашата професия, която създава средата на труд, обитаване и отдих – всъщност цялата среда, в която съвременният човек живее. Не трябва да забравяме, че ние сме тези, които създаваме устойчива среда“, каза председателят на журито в направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“ арх. Венета Кавалджиева.


ПОБЕДИТЕЛИТЕ  

НАПРАВЛЕНИЕ АРХИТЕКТУРА


Категория
РЕАЛИЗАЦИИ - МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ
В категорията участват 6 реализации и са номинирани 2. Победител е:

Обект: EOS
Проектант: STARH,; арх. Светослав Станиславов

IИзточник: www.archinova.bg, © Диян Станчев


«Благодаря на колегите за това, което правим заедно. Приемаме тази награда като ангажимент да продължим да създаваме иновативна и вълнуваща архитектура», каза арх. Светослав Станиславов.
 

Победителят STARH, арх. Светослав Станиславов и инж. Петър Петров – Мениджър „Продажби“ на „Винербергер“ ЕООД - Генерален партньор, Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


«За сградите вече не е достатъчно да бъдат добре разположени спрямо географските посоки и да имат добра топлоизолация, но съществено е как може да се произведе необходимата енергия за тези сгради, как се оползотворяват и съхраняват водите и как могат да влязат в употреба за обитателите. Важно е и как може да се реализира екологично и устойчиво ландшафтно пространство. Всички тези задачи поставят нови предизвикателства, за които «Винербергер» може да ви помогне», коментира при връчването на наградата инж. Петър Петров – мениджър „Продажби“ на „Винербергер“ ЕООД - Генерален партньор на конкурса.

 

Категория РЕАЛИЗАЦИИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ
В категорията участват 8 реализации и са номинирани 2, които получават две равностойни награди. Победители са:


Обект: КЪЩА В МАЛИНОВА ДОЛИНА
Проектант: Арх. Арсени Ботушаров и арх. Ирина Гинчева

Източник: www.archinova.bg, 

„Благодаря на журито за наградата и отделно на арх. Владимир Милков за инициативата за засилване водещата роля на архитектите“, коментира арх. Арсени Ботушаров.


Победителят арх. Арсени Ботушаров и г-н Иван Димитров, Прокурист на Века България. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography
 

„Всеки, който търси немското качество, може да го намери при „Века България“ – прозорци, врати, архитектурни решения и не само“, каза при връчването на наградата Иван Димитров – прокурист на „Века България“ ЕООД – златен спонсор на конкурса.


Обект : VILLA BIANCA
Проектант: Simple Architecture, арх. Александър Йончев

 Източник: www.archinova.bg, © Асен Емилов

«Благодаря на журито, на колегите и на клиентите, които ни дадоха картбланш за проекта. Надявам се повече инвеститори да показват доверие към архитектите, за да имаме възможност да изведем България на световната сцена на архитектурата. Благодаря и на колегите, които участват в конкурса, защото вашето участие ни мотивира да правим по-добри проекти», каза носителят на отличието арх. Александър Йончев.
 


Победителят арх. Александър Йончев и г-н Иван Димитров, Прокурист на Века България. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography

 

РЕАЛИЗАЦИИ - БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ
В категорията участват 7 проекта и са номинирани 3. Победител е:

Обект: ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА СГРАДА НА MELEXIS, ВКЛЮЧВАЩА ОФИС И ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА
Проектанти:
Мortelmans Van Tricht Architects, аrch. Sebastian Mortelmans
IPS Bulgaria, арх. Максим Мокдад

Източник: www.archinova.bg

«Благодаря на «Мелексис» за възможността да проектираме тази сграда, на екипа на IPS Bulgaria за търпението и най-вече на журито за наградата“, каза ар х. Максим Мокдад.

Победителят арх. Максим Мокдад и г-н Неделин Василев – мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


«Пожелавам на всички участници да продължавате да ни радвате и впечатлявате с проектите, които създавате, използвайки качествени материали, системи и решения», каза при връчването на наградата г-н Неделин Василев – мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД - сребърен спонсор на конкурса. 


РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ
В категорията участват 4 проекта и са номинирани 2. Победител е:

Обект: ШОУРУМ НА 4 ЕТАЖА И ПОДЗЕМЕН ЕТАЖ
Проектанти:
INTEGRA CONSULT PROJECT, арх. Анета Славова
АРОГАНТ АРХИТЕКТС ООД, арх. Даниела Славова

Източник: www.archinova.bg


„Пожелаваме на ARCHINOVA и следващата декада да успяват да създават настроение, което е необходимо за толкова отрудени колеги. Ние сме голяма сила и трябва да празнуваме заслужено“, каза арх. Анета Славова. „Освен добър архитект, за една сграда е необходим и добър клиент. Затова благодарим на нашия“, допълни и арх. Даниела Славова.
 

Победителите арх. Даниела Славова и арх. Анета Славова и г-н Тодор Димитров– Технически консултант в „Алукьонигщал“ ЕООД. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography
 

„Всяка година постепенно се насочваме към по-висши цели - като комфорта на обитаване, което изисква иновативен подход към сградната обвивка. В днешно време тя не е просто остъклявания или плътни панели, а се вграждат инсталации, слънцезащита, вентилационни системи, автоматизация и интелигентни монтажни детайли. Това е новото ниво, към което се стремим, а потенциалът на „Алукьонигщал“ в това отношение е голям“, каза инж. Тодор Димитров – технически консултант в „Алукьонигщал“ ЕООД – златен спонсор на конкурса.


РЕАЛИЗАЦИИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОННИ И СПА ЦЕНТРОВЕ
В категорията участват 4 реализации и са номинирани 2. Победител е:

Обект: UMANI HOTEL
Проектант: STARH, арх. Светослав Станиславов

IИзточник: www.archinova.bg, © Диян Станчев

«Наградата за нас е голямо признание за добре свършена работа», заяви арх.Саня Ковачева от STARH.

Арх.Саня Ковачева от STARH и г-н Димо Димов – управител на «Грое България» ЕООД. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


«В България има много талантливи архитекти, а ние сме горди, че сме част от това събитие, още повече, че голяма част от проектите са оборудвани с наши продукти», отбеляза г-н Димо Димов – управител на «Грое България» ЕООД – златен спонсор на конкурса. 


ПРОЕКТИ И РЕАЛИЗАЦИИ - РЕСТАВРАЦИЯ, КОНСЕРВАЦИЯ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СГРАДИ
В категорията участват 4 проекта и реализации и са номинирани 3. Победител е:

Обект: РЕСТАВРАЦИЯ И РЕНОВИРАНЕ НА "ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ" ПЛОВДИВ
Проектант: «Арко Студио» ООД,
арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Иван Костадинов, арх. Ангел Чуруков

Източник: www.archinova.bg

„Проектантският екип приема наградата като реверенс към създателя на сградата – арх. Йосиф Шнитер. Ние възстановихме оригинала и вътрешни пространства, където сега се помещава галерията. Това ни отне осем години“, сподели арх. Петко Костадинов.


Г-жа Ива Герасимова – заместник-управител на Интер Експо Център и арх. арх. Петко Костадинов. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„За нас е удоволствие, че подкрепихме партньорите от ARCHINOVA и че юбилейните награди се провеждат в такъв мащаб в този формат“, коментира Ива Герасимова – заместник-управител на Интер Експо Център – Партньор и домакин на конкурса. 


ПРОЕКТИ – МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ
В категорията участват 8 проекта и са номинирани 3. Победител е:

Обект: R 01
Проектант: Studio Sоoda,
арх. Константин Димитров, арх. Константин Евтимов

Източник: www.archinova.bg


„За нас е гордост първата ни награда да бъде именно от вас“, каза арх. Константин Димитров.

Aрх. Константин Димитров.от Studio Sоoda и г-н Тодор Фиданов, изпълнителен директор на ЕТЕМ България и Румъния. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„Когато имаш удоволствието да работиш с такива произведения на изкуството, времето минава неусетно. Чакаме новите предизвикателства, които ще ни представите“, каза при връчването на наградата Тодор Фиданов, изпълнителен директор на ЕТЕМ България и Румъния – сребърен спонсор на конкурса.


ПРОЕКТИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ
В категорията участват 12 проекта и са номинирани 3. Победител е:

Обект: OFF - GRID HOUSE GB
Проектант: „Ей Си Джи“ ЕООД, арх. Красимир Георгиев

Източник: www.archinova.bg


„Благодаря на журито за оценката, на екипа и на семейството ми“, каза арх. Красимир Георгиев.
 

Победителят арх. Красимир Георгиев и г-н Борис Главчовски, управител на „Хьорман България“ ЕООД. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography
 

„Много се радвам да видя такива стойностни и красиви сгради, които се проектират и реализират в България, и е чест да участваме в този процес. Благодаря на всички, че участвате, и ви призовавам да продължавате, за да подобряваме бранша“, пожела г-н Борис Главчовски, управител на „Хьорман България“ ЕООД – сребърен спонсор на конкурса, който връчи отличието.
 

ПРОЕКТИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ
В категорията участваха 2 проекта и е номиниран 1.
Журито не присъди награда в категорията.


ПРОЕКТИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ
В категорията участват 2 проекта. Победител е:

Обект: NAMA
Проектант: STARH, арх. Светослав Станиславов

Източник: www.archinova.bg
 

"За нас това е едно признание да продължаваме да преодоляваме стереотипите и да постигаме уникални и иновативни решения с качествен подход“, каза арх. Мирела Теофанова от студио STARH, за което това е трета награда в различна категория.

Г-жа Деница Киркова – управител на „Кристал СПА енд Уелнес“ ЕООД и арх. Мирела Теофанова от студио STARHИзточник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography

„От десет години подкрепям конкурса и съм възхитена как се разви. Поздравявам всички участващи, номинирани и спечелили проекти“, каза г-жа Деница Киркова – управител на „Кристал СПА енд Уелнес“ ЕООД – сребърен спонсор на конкурса.

 

ПРОЕКТИ – ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ
В категорията участват 9 проекта и са номинирани 4. Победител е:

Обект: БЛАГОЕВГРАД ТЕХ ПАРК
Проектант: UNITED MASTER ARCHITECTS, арх. Димитър Паскалев

Източник: www.archinova.bg


„Този проект имаше много важно значение за нашето обединение UNITED MASTER ARCHITECTS, защото беше първият, който направихме заедно, и защото реализирането му ще промени един от красивите български градове. Освен това БЛАГОЕВГРАД ТЕХ ПАРК е нашата визия за проектите на бъдещето - зелени и устойчиви, като се надявам техните реализации да участват в бъдещите издания на конкурса“, каза арх. Димитър Паскалев.

Aрх. Димитър Паскалев и г-н Иво Тодоров – мениджър „Продуктово развитие“ на Profilink by Linkin. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„Това е нашата първа подкрепа за конкурса и се убеждавам колко е важна архитектурата за всички хора в залата. Ние от българската семейна компания Linkin чрез нашите продукти можем да осъществим вашите решения“, каза г-н Иво Тодоров – мениджър „Продуктово развитие“ на Profilink by Linkin– сребърен спонсор на конкурса.


КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ – АРХИТЕКТУРА
В категорията участват 14 проекта и са номинирани 3. Победител е:

Обект: URBAN FALLOWS: ARCHITECTURE AS A CATALYST FOR REGENERATION OF MARGINALISED URBAN L AND
Проектант: арх. Венцислав Кърцелин

Източник: www.archinova.bg


Моето послание към всички в залата е да започнем да преодоляваме разделението между архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти, защото устойчивостта няма как да се случи, докато седим в собствените си кутийки. Пожелавам и по-отворени инвеститори, които да вярвят, че архитектурата трябва да е по-социално отговорна и отговорна към цялата планета“, каза арх. Венцислав Кърцелин.

Арх. Венцислав Кърцелин и г-н Любомир Николов, управител на „Ребранд“ ООД. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„Ние също подкрепяме конкурса за първи път и се опитахме да направим събитието още по-приятно и красиво. Мислех си, че печатница и архитектура са като Лом и Лондон, но все по-често се оказва, че нашата дейност завършва вашите проекти“, каза г-н Любомир Николов, управител на „Ребранд“ ООД – сребърен спонсор на конкурса. 


НАГРАДА ЗА ОТЛИЧИТЕЛНА АРХИТЕКТУРА
Журито на направление „Архитектура“ отличи два проекта с Цялостна награда за много високи качества. Отличията за UMANI HOTEL на STARH и URBAN FALLOWS: ARCHITECTURE AS A CATALYST FOR REGENERATION OF MARGINALISED URBAN L AND на арх. Венцислав Кърцелин връчи членът на журито в направлението арх. Георги Кътов.

Носителите на Наградите за отличителна архитектура - STARH - арх. Христо Душев, арх. Саня Ковачева,  арх. Мирела Теофанова и арх. Светослав Станиславов, арх. Георги Кътов - член на журито и арх. Венцислав Кърцелин. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography

«Изключително съм благодарен на журито, че забеляза качествата на проектите ни. UMANI HOTEL е може би любимият проект на студиото. Този успех е резултат от работата на целия екип по успешната реализация», каза арх. Станислав Станиславов. oт STARH


НАПРАВЛЕНИЕ УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА

ПРОЕКТИ И РЕАЛИЗАЦИИ - ГРАДСКИ ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ, ЛЕСОПАРКОВЕ
В категорията участват 6 проекта и реализации и са номинирани 2. Победител е:

Обект: HEALING ISLAND
Проектант: THINK FORWARD,
арх. Моника Маринова, диз. Недко Николов, арх. Галина Милкова, арх. Кристина Янева

Източник: www.archinova.bg, © дрон: Явор Йорданов


„Радваме се, че с общите усилия на изпълнителя и на Община Бургас като възложител с проектантския екип успяхме да преобразим едно пространство със семпли изразни средства и естествени и рециклирани материали“, каза арх. Моника Маринова. „Щастливи сме, че именно в нашия роден град успяхме да изградим едно лечебно пространство за всички“, допълни и арх. Галина Милкова.

Арх. Галина Милкова, инж. Цанко Миланов - управител на „Винербергер“ ЕООД, „Земелрок Щайн Унд Дизайн“ ЕООД и „Пайплайф България“ ЕООД и арх. Моника Маринова. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„Радвам се, че връчвам награда в тази категория, тъй като смятам, че ако като крайни клиенти можем да избираме къде да живеем, какво да работим или в кои хотели да отседнем, когато говорим за заобикалящата ни среда, някой избира вместо нас и чувствителността на обществото към градската архитектура показва неговата зрялост“, каза инж. Цанко Миланов – управител на „Винербергер“ ЕООД, „Земелрок Щайн Унд Дизайн“ ЕООД и „Пайплайф България“ ЕООД – генерален партньор на конкурса.


РЕАЛИЗАЦИИ – ЧАСТНИ ОБЕКТИ
В тази категория участват 3 обекта и е номиниран 1. Журито не присъди награда.


ПРОЕКТИ - ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ
В категорията участват 5 проекта и са номинирани 2. Победител е:

Обект: КРАЙРЕЧНА ЗОНА ГАБРОВО
Проектант: „АДА“ АД,
арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева

Източник: www.archinova.bg


„От доста години полагаме усилия за подобряване на градската среда у нас и затова сме особено доволни, че в един некомерсиален конкурс беше отличен проект, който донесе доста голямо разочарование, защото беше второпремиран в един комерсиален конкурс. Пожелаваме в следващите издания на ARCHINOVA да има още по-голямо разнообразие от качествени проекти“, каза арх. Иво Пантелеев.

арх. Радомира Методиева и арх. Иво Пантелеев от АДА АД и проф. д-р арх. Орлин Давчев – декан на Архитектурния факултет в УАСГ. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„Поздравявам всички участници в конкурса за това, че въпреки предизвикателствата създават качествен архитектурен продукт, с който се гордеем, и най-вече - създават една по-добра споделена среда, която обитаваме“, каза при връчването на наградата проф. д-р арх. Орлин Давчев – декан на Архитектурния факултет в УАСГ – партньор на конкурса. 

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА

Обект: ГРАДСКИ ЦЕНТЪР ДОБРИЧ
Проектанти:
Place.make: урб. Нурхан Реджеб, Силвия урб. Чакърова, Магдалена Бобошевска, Маргита Василева, Теодора Стефанова и Красимир Соленков 
Design Group Studio: ланд. арх. Григор Перчиклийски, ланд. арх.Десислав Евлогиев и ланд. арх. Стойка Русева 
Lichtkompetenz - осветителен дизайн: Лальо Пенев и Звездина Иванова 
студио Maxbox – визуализации: Христо Радоев, Радост Атанасова и Иван Минчев
 

Източник: www.archinova.bg


„Благодарим на целия екип, с който работихме по проекта, както и на организаторите на конкурса, че има такава категория за градска среда - за да може освен да живеем в хубави сгради, но и в хубава градска среда“, коментира урб. Силвия Чакърова.

Ланд. арх. Десислав Евлогиев и ланд. арх. Григор Печиклийски от Дизайн груп студио и урб. Силия Чакърова от Плеис.мейк. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography
 

Ланд. арх. Десислав Евлогиев от Дизайн груп студио,  урб. Силия Чакърова от Плеис.мейк. и ланд. арх. Григор Печиклийски.  Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography
 

„Благодаря на организаторите, на журито, на екипа и на моя съдружник Десислав, който положи много усилия за проекта“, добави и ланд. арх. Григор Перчиклийски.

Доц. д-р арх. Юлия Илиева – декан на Архитектурния факултет във Висше строително училище „Любен Каравелов”. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„Поздравявам ARCHINOVA за юбилея, както и всички участници, защото човек, за да бъде номиран и да спечели, първото условие е да участва“, каза при връчването на специалната награда доц. д-р арх. Юлия Илиева – декан на Архитектурния факултет във Висше строително училище „Любен Каравелов” – също партньор на конкурса.

 

ЕЛЕМЕНТИ ЗА ГРАДСКА СРЕДА
В категорията участват 4 проекта и са номинирани 2. Победител е:

Обект: ПАВИЛИОН "ЧАЙКА"
Проектант: ГРИД-АИ
арх. Георги Рафаилов, арх. Гергана Тилева

Източник: www.archinova.bg, © Smile G Photography.


„За този павилион работиха много хора – и проектанти, и подизпълнители. Особено благодаря на нашите инженери-конструктори Иван Тодоров и Владо Бодуров. Специална благодарност изказвам към арх. Емил Бурулянов от Община Бургас, благодарение на който този проект стана възможен“, каза арх. Гергана Тилева.

Арх. Георги Рафаилов, арх. Емил Бурулянов от Община Бургас, проф. д-р арх. Георги Георгиев – ръководител на Департамент „Архитектура“ в НБУ и арх. Гергана Тилева. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


Наградата в категорията връчи проф. д-р арх. Георги Георгиев – ръководител на Департамент „Архитектура“ в НБУ – партньор на конкурса.


СПЕЦИАЛНА НАГРАДА

Обект: ПАРКОВО ОБОРУДВАНЕ SIMPLE PLEASURES
Проектанти: PROTOFORM,
диз. Недко Николов, Петър Попов, арх. Моника Маринова

Източник: www.archinova.bg, ©Think Forward


„За мен е изключително голямо удоволствие да работя в среда, изградена от архитекти, дизайнери, продуктови дизайнери и инженери, които стоят зад всички тези интерактивни съоръжения“, каза дизайнерът Недко Николов.

Диз. Недко Николов, арх. Галина Милкова, чл. кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев - ръководител катедра "Архитектура и урбанистика" в Архитектурния факултет на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър и арх. Моника Маринова. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„Обръщам се към всички млади колеги и студентите – участвайте в конкурси. В тях човек оценява труда си и сверява часовника си, като вижда какво са направили колегите му“, каза чл. кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев - ръководител катедра "Архитектура и урбанистика" в Архитектурния факултет на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър – партньор на конкурса.


КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ
В категорията участват 2 проекта, които са и номинирани. Журито не излъчи победител, но присъди „Специална награда" за обвързване на концептуалната идея със задълбочено проучване и провокиране на вниманието на гражданите“.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА

Обект:: ОТ БЕТОН ДО ЦЪФТЯЩО БЪДЕЩЕ
Проектант: Ланд. арх. Александър Прегьов

Източник: www.archinova.bg


„Този проект го чувствам близо до себе си, защото това не е просто проектантски процес, а е свързан с образованието, с нашите деца и респективно – с бъдещето на България“, каза Александър Прегьов

Ланд. арх. Александър Прегьов и арх. Венета Кавалджиева- Председател на журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


Наградата връчи председателят на журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ арх. Венета Кавалджиева.


Десетото издание на конкурса коментираха партньорите от браншовите организации.

Арх. Владимир Милков, Председател на УС на Камарата на архитектите в България. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography

 
„ARCHINOVA и Българските архитектурни награди на Камарата на архитектите в България са най-престижните отличия, присъждани от професионалисти за професионалсти. Те са единствената защитена некомерсиална територия, в която архитектурата и високото професионално майсторство се срещат с общественото признание“
, коментира арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България - партньор на конкурса. „Инвестиционният процес е като симфоничен оркестър, а диригент е архитектът. Той има предимството да дирижира собственото си произведение. Пожелавам на всички колеги да гледат на творбите си под призмата на качествената архитектура и на голямото обществено и призвание, и задължение, което има професията архитект“, каза още арх. Милков.

Арх. Петър Диков, председател на УС на Съюза на архитектите в България. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„Всяко журиране на архитектурен конкурс е огромна отговорност и професионално задължение. Всяка награда е професионален престиж и гордост. Всяко връчване на награда и поздравления са удоволствие. Поздравявам организаторите, които за десети път дават възможност на архитектурната колегия да покаже какво прави“, каза арх. Петър Диков, председател на Съюза на архитектите в България – партньор на конкурса.

Доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова, председател на Съюза на ландшафтните архитекти. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„От името на Съюза на ландшафтните архитекти благодарим за поканата и включването отново на Съюза като институционален партньор и за възможността да участваме в конкурса с проекти, чиято професионална програма покрива широк кръг от теми с предизвикателства в проектирането, устойчивото строителство, иновациите в областта на архитектурата, планирането и устройството на ландшафта. Убедени сме, че и в бъдеще с конкурса ще се утвърждават високите професионални умениея, както и добрите практики от световен мащаб“, каза доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова, председател на Съюза на ландшафтните архитекти – партньор на конкурса.

Д-р урбанист Ангел Буров, член на Съюза на урбанистите в България. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography
 

„Очертава се картина на все по-голям принос на от страна на колегията към благоприятно развитие на нашите градове. Това, което бихме пожелали за следващите издания, е да има повече участие вконкурси, тъй като има известен дисбаланс между частни и обществени проекти и да има повече участие в тази сравнително нова категория в конкурса“, каза д-р урбанист Ангел Буров, член на Съюза на урбанистите в България - партньор на конкурса.

Ланд. арх. Татяна Бояджиева, председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България. Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


„Бъдете смели, дръзновени и участвайте, защото проектите, които виждаме тук, са на световно ниво. Не трябва да забравяме, че всичко тръгва от природата, че ние сме свързани с нея и че устойчивостта е в зеленото строителство, което е в основата на кръговата икономика. Размяната на идеи и емоции е едно от ценните неща, което ни прави успешни заедно“, каза ланд. арх. Татяна Бояджиева, председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България - партньор на конкурса.

Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


Гостите и участниците в церемонията разгледаха и дигиталната изложба с всички наградени и номинирани реализации и проекти в залата. С коктейл и изпълнения на «Чикаго бенд» беше отпразнувано Десетото юбилейно издание на конкурса

Организаторите на конкурса - Ваня Божинова, Валери Маринов, Дияна Кинова и Нели Иванова. 
Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


Организатори на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн CITYBUILD, списанията ОЩЕ ЗА КЪЩАТА и THE BUILDING, като целта им е популяризирането на стойностната архитектура, креативността, иновативното мислене и прилагането на нови технологии.

Източник: www.archinova.bg, © Plamen Andreev Photography


НОМИНИРАНИ В НАПРАВЛЕНИЕ АРХИТЕКТУРА

Реализации – Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси
Обект: ЖИЛИЩНА СГРАДА LIGHT VIEW
Проектанти: ЛП АРХ ООД,
арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов, арх. Искрен Манев

Реализации – Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради
Обект: ADORA 3
Проектант: А И А АРХИТЕКТИ ООД, арх. Ангел Захариев, арх. Михаил Михайлов

Обект: СГРАДА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ТЕЛЕВИЗИОННА И РАДИО ПРОДУКЦИЯ И ОФИСИ НА "NOVA BROADCASTING GROUP
Проектанти:АТЕЛИЕ СЕРАФИМОВ АРХИТЕКТИ, арх. Радомир Серафимов
RМ INTERIOR DESIGN, арх. Меги Илиева

Реализации – Обществени сгради
Обект: ЗАЛА ЗА ЕЛЕКТРОННИ СПОРТОВЕ
Проектант: Студио „Керемидски“, арх. Марин Керемидски
J-KEYS - CHINA, арх. Джиа Ке

Реализации – хотели, ваканционни селища, атракционни и СПА центрове
Обект: ВИЗУАЛИЗА РЕЗИДЕНС ХОТЕЛ
Проектант: АРДЖИ ПАРТНЕРС ООД, арх. Веселин Русев, инж. Бояна Русева

Проекти и реализации – реставрация, консервация и реконструкция на сгради
Обект: РЕМОНТ, РЕСТАВРАЦИЯ, РЕКОНСТРУКЦИЯ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЦЪРКВА "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"
Проектант: АРТ ПРОЕКТ ЕООД, д-р. арх. Милен Маринов

Обект: ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ЗА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
Проектант: АРТ ПРОЕКТ ЕООД, д-р. арх. Милен Маринов

Проекти – многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси
Обект: ЕГ 60
Проектант: РУБИЛДС ООД, арх. Евгени Рафаилов

Обект: ЛОФТ ЖИЛИЩА "RASPBERRY HILLS"
Проектант: Ей Си Джи ЕООД, арх. Красимир Георгиев

Проекти – еднофамилни жилищни сгради
Обект: VR HOUSE
Проектант: UNITED MASTER ARCHITECTS, арх. Елица Панайотова, арх. Георги Грудлев

Обект: HOUSE 323
Проектант: Kontur studio LTD, арх. Рая Даскалова, арх. Цвета Недялкова

Проекти – бизнес, административни, търговски и индустриални сгради
Обект: ЗЕЛЕНА ИНДУСТРИЯ - ПРОИЗВОДСТВЕНА СГРАДА НА ЦЕРАТИЦИТ
Проектант: АРОГАНТ АРХИТЕКТС ООД, арх. Божидар Хинков

Проекти – обществени сгради
Обект: ДЕТСКА ГРАДИНА
Проектант: «АДА» АД, арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева

Обект: ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
Проектант: RT CONSULT LTD,
арх. Радо Тодоров, арх. Николета Балабанова

Обект: ОБЩИНСКИ ПАЗАР ВАКАРЕЛ
Проектант: «АДА» АД,
арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева

Концептуални проекти – архитектура
Обект: MUHLENVIERTEL - VON PARKPLATZ ZUM STADTSQARTIER
Проектант: Владимир Боянов

Обект: РЕ-ФОРМА: РЕКОНСТРУКЦИЯ И ДОИЗГРАЖДАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩА СГРАДА В ЧИРПАН ЗА НОВ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР И ТЕАТЪР
Проектанти: Венцислав Кърцелин, Якуб Биернацки, Деийнг Чен
 

НОМИНИРАНИ В НАПРАВЛЕНИЕ УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА

Проекти и реализации – градски паркове и градини, лесопаркове
Обект: РЕМОНТ НА ПАРК АЯЗМОТО В ГРАД СТАРА ЗАГОРА
Проектанти: КИРЯКОВ АРХИТЕКТИ, арх. Иван Киряков
ЛАНДШАФТЕН ДИЗАЙН ИНВЕСТ ООД, ланд. арх. Корнелия Маторова

Реализации – частни обекти
Обект: БАЛАНС МЕЖДУ ГРАДА И ПРИРОДАТА
Проектант: ХОУМ ГАРДЕН ВТ ЕООД,
ланд. арх. Теодора Антова, инж. Веселка Трифонова

Концептуални проекти – урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура
Обект: КЪМПИНГ "КЪПИНОВСКИ МАНАСТИР"
Проектант: Александър Прегьов

 

СПОНСОРИ § ПАРТНЬОРИ

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР
Wienerberger

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ
Alukönigstahl 
Grohe 
VEKA

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ
Crystal Spa&Wellness
Hörmann
ЕТЕМ
Технопанел
Rebrand
ProfiLink

СПОНСОР СЪБИТИЕ
Conforma
JAF
Alex Audio Video
IKIS Light

ПАРТНЬОРИ  
Архитектурно-строителна седмица (АСС)
Интер Експо Център (ИЕЦ)

***
Съюз на архитектите в България (САБ)
Камара на архитектите в България (КАБ)
Съюз на ландшафтните архитекти (СЛА)
Съюз на урбанистите в България (СУБ)
Асоциация на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ)
***
Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)
Нов български университет (НБУ)
Висше строително училище „Любен Каравелов“ (ВСУ „Любен Каравелов“)
Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ „Черноризец Храбър“)

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ
Detaili
Dibla
Stroiteli
Жилища
Mebeli
Stroiinfo
MD
Твоят Бизнес

ПAРТНЬОРИ СЪБИТИЕ
KVANT
EVOTION

#архитектурен конкурс   #церемония по награждаване   #ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023
Автор: ARCHINOVA