"Добрата реставрация на стара къща е подвиг"

12.04.2024
Весела Маркова
890


Проектът за реставрация свързва завинаги архитектите Милена Крачанова и Пламена Андонова от студио АТЕЛИЕ ДУО ЕООД  с къщата.


Обект: Реставрация на къща
Местоположение: ул. "Съборна", град Пловдив
Реставрация - архитектура: АТЕЛИЕ ДУО ЕООД
Проектантски екип:  арх. Пламена Андонова, арх. Милена Крачанова


Източник: ARCHINOVA

За да погледнеш назад в миналото винаги се изисква смелост, но да протегнеш ръка и да спасиш част от него, трябва и сърце. За една от най-красивите къщи в старинен Пловдив тази протегната ръка се превърна в "Покана за красив танц". Куражът да извадиш от пепелта рушащ се архитектурен паметник и да го поставиш отново под светлините на прожекторите е знак за благородство.
 

  
Източник: ARCHINOVA


Семейство лекари - Джуркови, които инвестират не само време и средства, но и душата си, защото всяка къща има съдба, която се преплита не само с тази на обитателите ѝ, но и с тези на всички,  въвлечени в проекта по възстановяването ѝ. Решението е почти спонтанно и се поражда от благородното им желание да реставрират и съхранят такава къща, точно защото за тях е болезнено да гледат колко много къщи се съсипват безстопанствено. Но самото откриване на подходящата и нуждаеща се от спасение постройка отнема почти година. И когато се изправят пред красивото архитектурно бижу на ул. "Съборна" 19, те дори не знаят, че се продава, нито че е със статут на паметник. Оказва се дом със славно минало, строен от възрожденския митрополит Авксентий Пелагонийски като негова лятна резиденция.

Източник: ARCHINOVA
 

Повече за проекта може да прочетете в статията ТУК