Професионално за сградата
Новини

Доц. Соколов: Изложителите на 77-ия технически панаир са иноватори

„210 компании от 18 страни участват в 77-ото издание на Международния технически панаир“, съобщи главният директор на Пловдивския панаир доц. д-р Иван Соколов. Това стана на специална пресконференция по повод официалния старт на най-старото у нас изложение.

В пресконференцията се включиха Богомил Бонев – изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, Мартин Хлавничка – ръководител на ЧехТрейд – България, Тодор Георгиев – изпълнителен директор на „Смарт Енърджи Трейд“ ЕАД, арх. Николай Маринов – съосновател на Асоциация за строителство с естествени материали (АСЕМ), и Петър Лефтеров – изпълнителен директор на „БУЛАВТО“ АД. 
 

„Изложителите са главно иновативни фирми, които провеждат развойна дейност и представят иновативни продукти“, подчерта доц. Соколов. Той отчете 10% ръст на чуждестранните участници и запазване процента на българските фирми, които обаче демонстрират постижения на световно ниво. Те са фокусирани в строителството, енергетиката, автомобилостроенето, машиностроенето. 


Индустрията на транспорта все повече се доминира от електрическите модели. Чешки компании отново участват с качествени нископодови електробуси за градски транспорт. Ръководителят на ЧехТрейд – България Мартин Хлавничка съобщи, че тяхната цел е да разширят пазара си в България. Стана ясно, че една от компаниите вече е в комуникация с Община Пловдив. 


„За нас е чест да участваме в най-големия индустриален форум у нас“, подчерта изпълнителният директор на „Смарт Енърджи Трейд“ ЕАД Тодор Георгиев. Неговата компания е лидер на Балканите в производството на фотоволтаични централи. Разполага с три завода, а от следващата година плановете на мениджмънта са да открие завод, които ще произвежда специални клетки за фотоволтаичните панели. Това е възможно, защото компанията провежда сериозна развойна дейност и разполага със собствена научно-приложна лаборатория. „Това ни позволява да се развиваме и конкурираме с лидерите в нашия бранш. Следващата година планираме пускането на нов фотоволтаичен панел с много по-добри качества от масовите и стандартни панели“, заяви Тодор Георгиев и допълни, че компанията му ще продължи да създава работни места в България, Той подчерта значимостта на есенното изложение за бизнеса и акцентира върху висотата на форума. 


Архитект Николай Маринов сподели, че е впечатлен от доброто сътрудничество с Международен Панаир Пловдив. Асоциацията за строителство с естествени материали, на която е ръководител и съорганизатор, участва за първи път, но догодина ще се включи с още свои членове. Висококачествени, екологично чисти, изцяло български суровини и материали, атрактивен дизайн и модели на конкурентни цени – това са предимствата на бранша, който се развива стабилно и по световните стандарти за екологично строителство.


Компанията със солидна 30-годишна история на пазара - „БУЛАВТО“ АД, не е пропускала Технически панаир, стана ясно от думите на изпълнителния директор Петър Лефтеров. Той избра 77-ото изложение за две премиери – ново поколение изцяло електрически товарен автомобил, модел e-Atlas и новият нископодов, 100% електрически градски автобус на Otokar, модел e-Centro, снабден с изкуствен интелект. 

 

Международен технически панаир 2023 ще продължи четири дни, а в петък (15.09) от 17:00 часа в зала „Пловдив“ ще бъдат обяви носителите на златни медали от 77-ото издание. 22 нови изделия, отговарящи на стандартите на Европейския съюз, се състезават за най-високото пазарно отличие в българската индустрия. Конкурсът се провежда в следните категории: “Машиностроене, роботизирани системи”, “Електроника и електротехника, информационни и дигитални технологии, телекомуникации, офис техника”, “Транспорт и автосервизно оборудване”, “Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост”, “Строителство”. 


 

#международен технически панаир   #пловдивски панаир   #технически панаир