Интервю с арх. Александър Йончев, SIMPLE ARCHITECTURE

24.01.2024
622


Oбект:  Еднофамилна къща в Гърция
Архитектура: SIMPLE.ARCHITECTURE,
Проектантски екип: арх. Александър Йончев, арх. Моника Стойкова

 

Къщата е изцяло вкопана и се състои от 13 модула с квадратен план, които се комбинират по различни начини, за да създадат пространствена организация. Модулите се делят на жилищни и на патио като основен принцип е всеки жилищен модул да има поне едно прилежащо патио. Това създава едно постоянно преливане от интериор към екстериор и обратно и подсилва връзката помежду им – къщата не би могла да съществува без единия от тези два компонента.


Жилищните пространства представляват просторен open space съдържащ дневна, кухня и трапезария, както и три самостоятелни спални, всяка със собствена баня и тоалетна. В допълнение има гараж, в който се помещава техническо помещение и склад. Геометрията на външните пространства се подсилва от монументалните кръгли отвори в покривната плоча, които създават уникален характер на къщата. Нейното вкопаване, както и озелененият й покрив подпомагат енергийната й ефективност и микроклимата в интериора.


Целият проект може да видите в статията ТУК

Проектът е Победител в Категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради на Архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022"