Как една кланица се превръща в съвременна градска галерия Plato Contemporary Art Gallery

В чешкия град Острава, в рамките на работа по проект за конкурс, разрушена стара кланица е превърната в градска галерия.
21.05.2024
595
Сгради
Източник: Jansen AG, Oberriet, © György Palkó

 

Обект: Plato Contemporary Art Gallery
Местоположение: Острава, Чешка република
Архитектурно бюро: KWK Promes, Katowice
Системи : Janisol, Janisol 2, Economy 60
Фотограф: György Palkó
Права върху снимките: Jansen AG, Oberriet

 

В чешкия град Острава, в рамките на работа по проект за конкурс, разрушена стара кланица е превърната в градска галерия. Концепцията на проекта включва промяната като тема. Със своите уникални решения проектът стига до финала на престижните награди на EU Mies van der Rohe.


Бившата общинска кланица в Острава се намира в някога гъсто населената, но вече частично разрушена индустриална зона на града. Сградата, която е включена в списъка на ЮНЕСКО, датира от края на XIX век. Тя губи първоначалната си функция на кланица през 1965 г., когато производството на храни е преместено в нов завод. Обектът е използван за различни цели и постепенно запада. През 2016 г. град Острава купува разрушените сгради и обявява международен архитектурен конкурс за възстановяването им.

Източник:  Jansen AG, Oberriet, © György Palkó
 

PLATO има своето място в Острава, както до сега, така и за в бъдеще. Новата галерия PLATO е място, където изкуството не само може да се види, но и да се създаде. Тя има за цел да отразява сложността и богатството на света чрез изкуството. Това се основава на идеята, че съвременното изкуство, както и светът, непрекъснато се променя и развива. Галерията има за цел да осигури пространство за това развитие, което надхвърля обикновеното излагане на изкуство. За да отговорят на нуждите на художници, куратори и други професионалисти в областта, архитектите от KWK Promes, ръководени от Роберт Кониечни, следват стриктно концепцията на галерията при препроектирането на кланицата.


Необичайно фасадно решение
Всъщност обаче сградата е била в още по-лошо състояние, отколкото се е предполагало първоначално. Ето защо основното предизвикателство в процеса на обновяване е било да се намерят подходящите методи за реконструкция. Стените са били разрушени и неравни, с огромни дупки на много места. Почти черната от мръсотия и сажди тухлена зидария свидетелствала за индустриалната история на града. 
 

Победителите в архитектурния конкурс за преустройство, архитектите с ръководител Роберт Кониечни, в крайна сметка разглеждат дефектите като част от идентичността на сградата. Вместо просто да почистят фасадата и да запълнят дупките с тухли, както е посочил реставраторът, те искат да разкрият слабите места, а не да ги скрият. „Сградата беше наистина красива, напомняше ми на тухлен дворец“, казва архитект Кониечни за първото си впечатление. „Видяхме дефектите като ценност, която свидетелства за идентичността на това място“. Затова, наред с други неща, разрушените тухли са заменени в голяма степен с тухли, спасени от срутена част на сградата. Всички елементи на сградата, които вече не са съществували, са видимо заменени със съвременни материали. Възстановените елементи сега са изработени от бетон и имат характер на видими протези. Старата орнаментика на тухлените стени и характерът на едновремешната зидария са запазени.

 Източник:  Jansen AG, Oberriet, © György Palkó
 

Уникалната особеност на концепцията е, че бетонните елементи могат да се преместват. Благодарение на различни механизми шестте дебели стенни панела могат да се въртят и да отварят изложбените пространства директно навън. Те буквално позволяват на изкуството да се „разхожда“ в пространството около сградата. По този начин имат за цел символично и функционално да отворят пространството за изкуство към града, а също така да се разбират като покана за посещение. 


Частично срутените дървени покриви, покрити с тъмен филц, са заменени със стоманени конструкции и покрити със светла мембрана. Това означава, че покривите се нагряват по-малко. Цветът кореспондира и с използвания бетон.

 

Източник:  Jansen AG, Oberriet, © György Palkó


Последователно съживяване
Основите на сградата също са били с относително лошо качество, тъй като тя се намира в район, който в миналото е бил засегнат от въгледобива. Поради това тя е леко наклонена. Още повече, че уникалните въртящи се стени означават сериозни намеси в носещите, първоначално тънки стени на историческата сграда, в които са внесени огромни сили. Подробните структурни изчисления довеждат до укрепването на критичните точки на сградата със спомагателна стоманена конструкция в комбинация с микропилоти.


Към формалните трудности се прибавят и строгите параметри на изискванията към галерията и естетическите характеристики, определени от архитекта. В областта на прозорците и остъклените вътрешни стени те са изпълнени с различни системи на Jansen. Филигранните стоманени профили от линиите Janisol, Economy 60 и Janisol 2 отговарят както на най-високите статични, така и на естетическите изисквания. Гамата Janisol е особено подходяща, когато става въпрос за запазване на външния вид на защитена от ЮНЕСКО сграда във възможно най-автентичен вид в наши дни. Тя съчетава съвременни стойности на изолацията с привлекателно сдържана естетика. Различните размери и геометрии на прозорците са били особено предизвикателство. Кръглите прозорци са толкова търсени, колкото и дъгообразните прозорци с различни радиуси. Някои от тях са с персонализирана геометрия, която е произведена на място в Острава от металообработващия цех Sedlák. 
 

 Източник:  Jansen AG, Oberriet, © György Palkó


За да се предпазят произведенията на изкуството от пряка слънчева светлина, върху новото остъкляване е направен керамичен ситопечат, който го прави тъмно и матово и омекотява светлината в галериите. Външните первази на прозорците са специално изработени по поръчка от керамика. 
 

Галерията на разрушената преди това кланица сега се състои от пет модерни изложбени зали. В допълнение към изложбените пространства галерията разполага и с административни помещения, кафене и помещения за образователната програма и лекции на училищата. Районът около сградите е засаден с треви, ливадни билки, храсти и дървета и е превърнат в естествен биотоп.


Подробна информация за всички системи можете да получите, като се свържете с фирма Алукьонигщал, лицензиран представител на Jansen за България.


 

#дограма   #алукьонигщал   #jansen   #прозорци   #Plato Contemporary Art Gallery   #прозоречни системи    #системи на Jansen   #Janisol, Economy 60 и Janisol 2
Алукьонигщал ЕООД