Културен център Коджаели от студио Ozer\Urger Architects

Основната цел на проекта е както да запази градската памет жива, така и да осигури културна и артистична инфраструктура чрез публичното пространство, което предлага.
12.06.2023
6661
Сгради


 


Име на проекта: Конгресен център Коджаели (спечелил Първа награда на проведения конкурс)
Местоположение: Коджаели, Турция
Проект: 2016 - 2017 г.
Реализация: 2017 - 2020 г.
Архитектура: Özer/Ürger Architects, Ahmet Mucip Ürger, Ali Özer, Gökçe Ejder, Tuğba Kayaköy Ercan Koca, Mus, tafa Tekin
Интериорен дизайн: Özer/Ürger Architects, Ahmet Mucip Ürger, Ali Özer, Seda Gügü, Sinan Günay, Elif Düzel, Uğur Sarışen, İsmet Güngör
Клиент: Голяма община Коджаели
Застроена площ: 15 000 м2
Ландшафтна архитектура: Özer/Ürger Architects

Снимки: Егемен Каракая



Конгресен център Коджаели (Kocaeli) е проектиран от архитектурно студио Ozer/Urger Architects. Основната цел на проекта е както да запази градската памет жива, така и да осигури културна и артистична инфраструктура чрез публичното пространство, което предлага. Проектът е отговор на необходимостта от затворено обществено пространство по протежението на залива Измит, постигнато чрез реконструкция и повторно функциониране на сградата на стара фабрика.




По-голямата част от индустриалната инфраструктура на Турция е разположена в заливите Коджаели и Измит. През последните години с разрастването на града, фабриките на брега на Персийския залив останаха в града и бяха принудени да се преместят в други региони, поради блокиране на достъпа до брега. Днес районите с изоставени фабрики предлагат възможности за преодоляване на липсата на обществено пространство, която възникна с увеличаването на градското население. С проектите SEKA park Етап 1 през 2007 г. и проектите SEKA park Етап 2 през 2009 г. започна процесът на трансформиране на индустриалните зони в обществени пространства и крайбрежието беше открито за обществеността.



В тази рамка проектът има за цел да свърже фабриката с околната среда и да отговори на необходимостта от закрито обществено пространство по крайбрежието. Новата фабрика ще осигури инфраструктура и условия за култура и изкуство, ще служи и като фоайе на открити пространства, които ще продължат и по крайбрежието.



Старата фабрика се състои от 3 отделни блока, които са достроявани според изисквания, възникнали през годините, като са прилагани различни строителни техники. Голяма част от уникалните детайли на оригиналната сграда са загубени, поради извършени интервенции през годините. Проектът запазва оригиналната сграда чрез възстановяване на нейните уникални детайли, като предлага визуално единство чрез използване на същите детайли в дизайна на другите сгради, достроени по-късно. Така, докато сградата се превръща в културна структура, тя запазва и развива своето място в паметта на града.



Сградата се състои от три блока -  блокове A и B, разположени на северозапад и югозапад и блок C - на североизток. Пред блокове А и С е изградена улица „Гюнеш” с ширина 130 см. Днес тази тясна улица  е недостатъчна при превръщането на фабриката в обществена сграда. За да се справи с този проблем, последните оси на блокове А и С, прилежащи към пътя, се събарят, с изключение на колоните, и тясната улица се разширява в тази посока. Колоните, които са изложени под блоковете, са направени в система от редове с нови колони, добавени между двата блока. Тази нова колонада, даваща информация за вътрешния двор, е проектирана като вход за посетителите, идващи от посоката на железопътната линия.



Съществуващата структура и облицовка на сградата е индустриално наследство. Основната цел на дизайна е да се видят архитектурните детайли и строителните техники на сградата по време на посещенията на гостите и да се установят връзките на това място с индустриалното наследство. За тази цел цялата конструкция е проектирана като отворен план - всички пространства преливат едно в друго и се получава непрекъсната пространствена настройка. Мецанините и мостовете, свързващи пространствата, предлагат ъгли на видимост, които правят навигацията в сградата по-вълнуваща и увеличават възможностите за разглеждане на изложби.




Най-подходящото място за голяма конферентна зала за 1500 – 2000 души е Блок А. Поради високото ниво на подпочвените води обаче, не е възможно да се изгради сутерен, където да бъдат разположени необходимите скрити пространства и технически обеми за конферентната зала. Като решение на тази ситуация е проектиран сутерен със 100 см изкоп в блокове А и С, които са на 250 см под нивото на ул. „Гюнеш”, а задкулисните пространства се намират в тази зона. Блок Б е проектиран като фоайе на залата в блок А.



Визията на оригиналната тухлена фасада на старата сграда е определена като обща визия на всички останали сгради. Тази идея обаче, е преосмислена според съвременните изисквания, като е разработен нов детайл за поставяне на топлоизолация между тухлените фасади. В тухлената фасада, с помощта на метални структурни елементи, са интегрирани прозрачни фасади, изисквани от новата обществена функция на сградата.



Проектът предлага изграждане на културен център с пространства, които могат да се използват 24/7. Така се повишава както ефективността на използване на сградата, така и продължителността на ползване на SEKA park. Ефективността и на двата проекта ще се увеличи, благодарение на използването на вътрешни и външни пространства, и инфраструктура на конгресния център и Seka Park заедно. Всички пространства в проекта са организирани като гъвкави пространства, които могат да изпълняват повече от една функция. Сградата е проектирана с настройка, която може да се трансформира според динамичните приложения и изисквания. Вътрешният двор е ключът към тази гъвкавост. Докато дворът предлага открито пространство, той също така действа като обединяващ и разделящ буфер за функциите на сградата.



1685020683385-338800_351x345

Архитектурно студио Ozer\Urger Architects:
Ozer\Urger е базирано в Истанбул и Анкара архитектурно бюро, основано през 2002 г. от Ali Ozer и Ahmet Mucip Urger. Студиото е спечелило много награди в национални конкурси за архитектура и дизайн, и досега е изпълнило над сто проекти за частни и обществени клиенти.

Дейността на Ozer\Urger включва обекти в сфера образование, транспорт, спорт, здравеопазване, жилища и имоти със смесено предназначение, в допълнение към проекти за ландшафтно и градско планиране. Архитектурното студио отвори своя клон в Истанбул през 2010 г. продължавайки да работи със своите 27 служители, за да поддържа най-доброто качество на своите проекти с иновативни и устойчиви решения.

#турция   #ozerurger architects   #конгресен център   #коджаели
Автор: pRchitect