Офисът на William Hill – синергия на работа, почивка и вдъхновение

Представяме ви офис пространство от нов тип, проектирано специално за световната компания William Hill от архитектурно студио DA Architects studio.
05.09.2023
д-р арх. Анета Трифонова
5193
Интериор


Обект: Офис на William Hill
Интериорен дизайн: DA Architects studio
Проектантски екип: арх. Мартин Ряшев, арх. Юри Танов,
Фотограф: Минко Минев www.minkominev.com


Офисът на XXI век се преобрази, поради масовото приложение на дигиталните технологии, които видоизмениха характера на труда и осигуриха бързи комуникации с целия свят. Компютърните гиганти първи разбиха статичния, строг модел на офис средата чрез внасянето на немислими промени. Иновационните офис пространства се доразвиха и обогатиха според изискванията на конкретните дейности и различния контекст, в който са поставени, за да станат в настоящето норма и критерий за високо качество. След изолацията на ковид кризата, компаниите преоткриха необходимостта от пълноценното използване на офиса и потенциала на работния колектив при по-добър контрол и взаимодействие.

Работното пространство от нов тип е проектирано специално за световната компания William Hill. Умело са използвани благоприятните предпоставки, извлечени от характеристиките на фирмената дейност и ситуационните преимущества на сградата, която го приютява. Подготвената програма е интригуващо разиграна в силна връзка с околния пейзаж.



Зони за работно сътрудничество. © Минко Минев



Създадената работна среда е качествено различна – свежа, динамична и зареждаща с позитивни емоции. Постигната е разпознаваема визия, отговаряща на ценностите на компанията и дори надхвърляща очакванията на служителите и партньорите. Офисът се разпростира на значителната площ от 2000 кв.м, в които са съчетани пълният набор от зони за работа, социализация и двигателна активност, обслужване и почивка. Идеята е да се създаде естествен пейзажен офис, който да предоставя богати възможности съобразно нуждите и активностите на своите ползватели.

Новият офис на William Hill търси синергията и баланса между разнородните активности и нужди, които се допълват без да си пречат. Формообразуването е подчинено на единната концепция за пространството и материалите. Важен принцип при неговото изграждане е гъвкавото използване на зоните заедно с преливането на пространствата. Високият етаж, на който е разположен офиса, предлага впечатляваща панорама над източните райони на град София. Спиращите дъха гледки към Витоша и Стара планина сякаш навлизат в самия офис и го превръщат в неповторимо място за свързване с целия свят.


Зала за срещи. © Минко Минев
 


Работната зона предоставя богат спектър от възможности - индивидуални работни места, зали за различни видове срещи (включително обучение) и общи площи за работно сътрудничество в неформална обстановка – на кътовете за сядане или пред витрините от пода до тавана.

Залите за срещи и площите за взаимодействие са индивидуализирани и носят тематични имена и послания, свързани с дейността на компанията и препратки към различни спортове и състезания. Тук е отделено специално внимание на характера на пространството, акустичния и светлинен комфорт, чиито параметри да са достатъчно удобни за присъстващите, както и за участващите онлайн партньори. Съществува възможността за разделяне на някои зали с плъзгащи се сегментни прегради.


Пространство за спорт и почивка. © Минко Минев


Пространство за спорт и почивка. © Минко Минев  © Минко Минев



Зоните за активна почивка предлагат разнообразни възможности и гъвкаво използване на пространството. Те са съоръжени с игрови уреди за билярд, дартс, джага, тенис на маса, масажен стол и др. Катерушки, люлка за йога и стена за катерене също провокират обитателите на офис пространството да се раздвижват за кратко в паузите на работния процес или за пренастройка на работния режим. Зоните за релакс са подходящото място за забавление, експерименти и непринудено общуване, за да намаляват отрицателния ефект на обездвижването. Това се оказва любимото място на служителите на компанията заедно с двете тераси на север и на юг, с незабравимите изгледи до ограждащите планини на Софийското поле.


Южната тераса разкрива неповторима гледка към планината. © Минко Минев
 


Подвижните едроразмерни елементи от обзавеждането са част от динамиката на самото пространство. Те са оригиналното решение на хибридна мебел – нещо средно между стелаж и преграден елемент, който може да се придвижва лесно до ново място и да променя характера на зоната. Растерният корпус е покрит с триъгълници и отделя кътовете без да ги изолира напълно. Дългата библиотека по стената пред зоната за почивка предлага книги, свързани с историята и ценностите на компанията. Тя изпълнява ролята и на разменен пункт за литература от личния фонд на работещите в офиса.

Разделителните прегради на залите за общи дейности са предимно стъклени. Носещите рамки около вратите им придават по-голяма устойчивост при отварянето. Останалите сегменти, включително поддържащите части, са изцяло от стъкло и позволяват непрекъснати погледи през помещенията. В долната си част стъклото е принтирано в бял полутон, който се разпада на едри пиксели и изчезва във височина, за да осигури визуалното преливане на пространството.

Благодарение на естествения си външен вид стъклената преградна стена Doormax Flex Line 60 се адаптира по перфектен начин към интериорния дизайн. Минималистичният профил на системата осигурява повече свободни пространства. Отговаряйки на най-високите изисквания за акустика, Doormax Twin Line се характеризира с повишена шумоизолация и е изключително подходяща за заседателните зали. Преградната стена с две стъкла позволи да се постигнат офис пространства, където дискретността е от съществено значение.


.Работни стаи.  © Минко Минев


Подвижните стени осигуряват гъвкавото използване на зоните. Залата за срещи може да се раздели от пода до тавана на две по-малки помещения. При нужда от цялото пространство, плътните сегменти се преместват и стифират пред надлъжната стена. Другите подвижни едроразмерни модули отделят зоната за игри от мястото за хранене. Те се преместват лесно на колела и променят размера на кътовете.

Подовете са съобразени с функцията на помещенията и техните изисквания. Светлото дърво е предпочетено в помещенията с групово посещение, а меката настилка в синьо и сиво – в коридорите и работните площи. Зоната за двигателна активност също има гладък под - за лесно почистване и частично малки по размер меки постелки.


Зала за срещи. © Минко Минев
 


Таваните също се градират спрямо функцията на помещенията. Луксозните окачени тавани от дървени ламели са предпочетени за представителните общи части – входа и   заседателната зала. Гладкият плътен окачен таван с включено осветление и технически инсталации е характерен за работните зони. Най-непретенциозният тип „индустриален“ таван е в зоната за игри. Всичките му елементи са видими – бетонната подова конструкция, осветителните тела и техническите инсталации.


Заседателната зала. © Минко Минев
 


Основното обзавеждане включва високотехнологичните работни маси с устойчиви повърхности и възможности за окабеляване и групиране. Масите в съвещателните зали са с дървено покритие. Там светлото дърво е основен материал и за пода и тавана. Корпусните мебели са активният елемент на интериора и създават обстановката до голяма степен чрез наситения син цвят и слънчевите акценти по тях. За меката мебел е избран олекотеният елегантен дизайн на основата на минималистичната метална конструкция, който безпроблемно се свързва с различните места.

Цветово решение е изчистено и се базира на фирмените цветове - синьо и жълто, към които се добавят сивото и светлото дърво. Тези цветове са в точно премерени пропорции по стените, пода и корпусните мебели. Синьото и сивото се използват за по-големите повърхности – стени, мебели и дивани. Жизнерадостното жълто и топлият оранж греят върху по-малките елементи - столове и кресла. Дървото е главният цвят на пода, корпусните мебели и отчасти таваните. Бялото е традиционно по стените и гладките тавани.


Озеленяването в офиса подобрява микроклимата.  © Минко Минев
 


Озеленяването присъства активно във вътрешността на работното пространство, дисперсно разпръснато в различните площи. То осигурява визуалното сепариране за постигане на емоционалния комфорт и едновременно с това подобрява качеството на микроклимата. Терасите също са озеленени и обживени, предоставяйки допълнителни открити зони за релакс и социализация.

ДА Архитекти създават иновативния офис на William Hill, който осигурява необходимите площи за удобен и гъвкав работен процес, но там служителите могат да се раздвижват и дори да се забавляват, с което превръщат офис пространството в елемент на собствената си кръгова икономика. 
 




 
ДА Архитекти | DA Architects
e студио за съвременна архитектура и дизайн, което търси баланса между контекста, функцията и изискванията на клиента, изразявайки се с най-подходящите материали и детайли. Творческата му палитра покрива голям диапазон обекти с различна типология (жилищни, бизнес, търговски, административни и индустриални сгради). Независимо от това дали се отнася за отделен продуктов дизайн, интериор или проектиране на сграда, цялостното решение има характерно излъчване и композиционна естетика.  

За проектите с високо качество и подчертана индивидуалност ДА Архитекти получават редица авторитетни български и международни награди от: Dibla Design Awards 2022, 2021, 2017 г.; Архинова 2022, списанията „Идеален дом" и „Наш дом“, конкурсите за дизайн в Италия, Словения, Великобритания, Китай – град Шенджен; селекции в архитектурните платформи Archello и Archdaily; номинации в "German Design Award 2019" и др.





Терасата на север е с неповторим изглед към софиското поле. © Минко Минев
 


Фирми подизпълнители и доставчици:

Стъклени преградни стени – Doormax

Мебели - Gamma Design
В този обект Гамма Дизайн БГ е изпълнител на корпусните мебели по проект на DA Architects studio- кухнята и острова към нея, високото сядане към витрините, рецепцията и прилежащата библиотека. Повече за дейността и проектите на компанията може да научите на www.gammadesign-bg.com


 

#офис   #интериор   #da architects   #офис пространство   #да архитекти   #William Hill
Автор: д-р арх. Анета Трифонова