Победителят в Life Challenge 2024 e “Пазарът в Печ“, Унгария

От над 300 подадени кандидатури, бяха избрани само 6 фасади-победители в категориите: еднофамилни жилищни сгради, многофамилни жилищни сгради, нежилищни сгради, термично саниране, реновиране на исторически сгради и вдъхновени от структурата.
29.05.2024
508
Новини
Пазарът в Печ, Унгария: победителят в Life Challenge 2024.
Източник: www.baumit.bg


На 23 май 2024 г. в Любляна бяха наградени победителите в конкурса за фасади Life Challenge 2024. Международно жури от експерти отличи шест победители в различни категории от над 300 подадени кандидатури. На грандиозно събитие присъстваха около 500 гости -   архитекти, строителни компании и инвеститори, за да почетат най-красивите фасади от цяла Европа.

През 2024 година конкурсът отбеляза своята десета годишнина, което направи Любляна подходящ град-домакин, тъй като тук се намира победителят от предишното издание — емблематичната галерия Cukrarna.

Титлата “Победител на Баумит Life Challenge 2024“ беше присъдена на проекта “Пазарът в Печ“, който със своя иновативен дизайн и уникални характеристики надмина всички очаквания. Проектът „Пазарът в Печ“ представлява върхов момент на архитектурното съвършенство. Той отдава почит на богатата история на Печ, средиземноморски град в Унгария, който някога е бил римско селище.

Този проект създава едно наистина отличително архитектурно изживяване чрез майсторско съчетаване на стилови елементи от римската базилика и ориенталския базар. Дизайнът включва елегантни арки и стройна структура, като едната страна е изцяло от стъкло, напомняща за величието на базиликата. Тази хармонична смесица от исторически и културни влияния не само подобрява естетическата привлекателност, но служи и като оживен център за хората от Печ.

Освен големият победител на Life Challenge, грандиозното събитие отпразнуваха най-красивите фасади в шест различни категории: Еднофамилни жилищни сгради, Многофамилни жилищни сгради, Нежилищни сгради, Термично саниране, Реновиране на исторически сгради и Вдъхновени от структурата. Всяка категория показа различни аспекти на архитектурното майсторство - от иновативни жилищни и обществени сгради до устойчиви реновации и прецизни исторически реставрации.

13-те членове на журито от Европа имаха трудната задача да изберат най-красивите фасади, като оценяваха дизайн, външен вид и качество на изпълнението. Другите критерии, от които те се ръководеха бяха: използването на ресурсо-спестяващи материали, устойчивост и социално въздействие.

Победители в категориите
Журито избра шест проекта за победители в техните съответни категории:

1.    Еднофамилна жилищна сграда
Carnation Street 4, Литва


Източник: www.baumit.bg

2.    Многофамилна жилищна сграда
NSA13 “TWPEAKS”, Испания


Източник: www.baumit.bg

3.    Термично саниране
Moxy Kaunas Center, Литва


Източник: www.baumit.bg

4.    Реновиране на историческа сграда
Children’s Hospice Caritas, Полша


Източник: www.baumit.bg

5.    Вдъхновени от структурата
VINO.TAKE, Австрия


Източник: www.baumit.bg

6.    Нежилищна сграда
Kindergarten among Mountains, Словения


Източник: www.baumit.bg

Роберт Шмид, главен изпълнителен директор и представител на Баумит Груп, изрази своята благодарност и вълнение от забележителните проекти, представени в толкова разнообразни категории. Той подчерта дълбоката си признателност за идеите и майсторството, които тези архитекти и строители са вложили, трансформирайки заобикалящата среда с техните иновативни фасади. Лично поздравявайки големия победител “Пазарът в Печ“, Шмид изтъкна обекта като перфектна комбинация от иновативен дизайн на фасадата и традиция, съчетание на въображение и майсторство, които Баумит подкрепя.

През изминалите години Баумит Life Challenge се превърна в престижен международен конкурс, който празнува архитектурната креативност и разширява границите на фасадния дизайн. Събитието е светъл пример за вдъхновение, като насърчава европейската общност да се посвети на напредъка в архитектурното съвършенство и устойчивия дизайн.

 

#фасади   #победители в конкурс   #Life Challenge 2024