Преживяване за крале в Долината на розите

Хотел Kings’ Valley - Надграден лукс в грандиозни обеми.
22.02.2024
Весела Кирилова
1692
Сгради
Източник: Цикалов Архитекти, © Александър Новоселски


Обект: Kings’ Valley Medical & Spa Hotel
Местоположение: Казанлъшки минерални бани, село Овощник
Архитектура: „Цикалов и Архитекти“
Проектант: арх. Георги Цикалов

Фотограф: Александър Новоселски  www.novoselski.com


В сърцето на казанлъшките минерални бани на площ малко над 41 декара, в кралски мащаб се издига амбициозен, медико – спа комплекс, истински претендент за короната на спа-туризма, дори и извън пределите на страната ни.  Един красив и изящен пример за съвременна компилация между лукс и величие, идващи от времената на тракийските царе, благотворното въздействие на българската роза и лечебната сила на минералната вода. Пространство за специално изживяване, в което всеки сантиметър е с вложен замисъл и носи вдъхновяващата сила на миналото и ценните традиции.

© Александър Новоселски

Мащабите на Kings’ Valley Medical & Spa Hotel наистина са грандиозни, като се започне от инвестицията, щедрите пространства, концепцията, съдържанието и качеството на материалите и оборудването, до най-дребния детайл - тук компромиси не са допуснати. Като отправна точка си струва да отбележим достойнствата на заложената концепция. Надграден лукс в грандиозни обеми, истинско пиршество за любителите на отдиха и спа бягството. Тънката уловка обаче, се крие в правилната преценка и много точната мярка, в човешкия аспект, в магията на това да се почувстваш „Крал”.

А това не е никак лесно като се има предвид именно мащаба на комплекса, разполагащ с 244 просторни, луксозни стаи и още 22 обширни апартамента. В добавка един такъв луксозен Спа център неминуемо привлича хора, семейства с деца по всяко време, дори и през делничната седмица. Съществува риск големият интерес да създаде обратен ефект, а именно пренаселване и създаване на дискомфорт  и „задушаване”, усещане за масово мероприятие, вместо индивидуално изживяване и релакс. Как е преодоляна тази опасност – с насищане със съдържание. Освен всички удобства и атракции в пределите на хотелския комплекс, гостите могат да избират и между редица други забавления в околността, свързани с традициите и природните богатства на региона.

В самия комплекс Архитектура и Балнеология са издигнати до извънредно високи нива, за да работят заедно в един „убийствен тандем”, но всеки, занимаващ се с хотелски бизнес, знае каква е ролята и на безупречния Мениджмънт.


© Александър Новоселски


Архитектура

Локацията – магнетичната Долина на розите, в сърцето на тракийските земи, сред кадифените поляни, заключени между нежните хълмове на Стара планина и Средна гора. Истинско предизвикателство за архитектите от "Цикалов и архитекти". Издигането на огромен силует – „мастодонт” би разрушило магията на все още неосквернената природа. От друга страна, заданието предполага щедри обеми, въздух и свобода за посетителите, и наситеност с атракции и удобства. Постигнатото архитектурно творение  гали окото, като същевременно изпълнява по удивителен начин очаквания замисъл. И така, отделните архитектурни модули, обединени в единен комплекс с плавни, обтекаеми форми, отразяват същото онова вълшебно излъчване на долината, която обитават. Вглеждайки се по-подробно откриваме и първата, най-осезаема причина силуетът на комплекса буквално да се слива с околните зелени простори, по най-безболезнения начин. Фасадите – своеобразно вдъхновени от отличителните за траките овални форми. Извисените, вертикални арки са запълнени с огледално остъкляване, което  просто попива богатството на природата и неусетно става част от нея.

© Александър Новоселски

Формите, в които са разпределени отделните обеми, създават един, симетричен хармоничен рисунък, наподобяващ контура на разтворено „М”, идващо още от тракийски времена - означение за неразривната връзка между земята и водата, а заедно с прилежащите зони, отпечатъкът на комплекса наподобява перлена мида, окъпана от слънчевите лъчи на долината, поглъщаща и разпръскваща светлината. Околността също допринася за успешното вписване на архитектурата, чрез  облагородената среда, изградения на юг аквапарк „WATER LAND”, заедно с минерални басейни, водни атракции и ресторант, и зеленият парк на запад, който бива запазен и обновен, както и разположеното в близост частно летище от север, от която посока е и основният подход към комплекса. Там е изграден и външен паркинг за 180 автомобила, и възможност за подход на автобуси, докато в източната част на основната сграда е подсигурен подземен гараж за гостите.


© Александър Новоселски

В тази част са ситуирани и сервизните помещения, поддържащи цялостното функциониране и отговорни за безупречния комфорт на 5-звезния комплекс. Откъм югозападната част на имота е организиран служебен достъп за зареждане. Допълнителен паркинг за клиенти е осигурен в зоната на аквапарка. Външните съоръжения, част от СПА територията се състоят от 4 външни басейни –  с плувен размер, детски, атракционен и такъв, с гореща вода, като всичките са захранени с минерална вода. Водните забавления на открито са заобиколени от красива растителност, външни барове и обслужващи помещения. В най-източната част са разположени спортните игрища, а в околностите на комплекса е помислено и за велоалеи.

Интериор

Архитектурната идея следва своето естествено продължение и в интериора, тъй като цялостната концепция е поверена на "Цикалов и архитекти". Оттам и разгръщането на идеите в тяхната пълнота и богат замисъл. Луксозни материали, орнаменти и детайли са внимателно балансирани с помощта на добавяне на достатъчно въздух и светлина, по начин, който да създава усещане за великолепие без да се стига до помпозност.


© Александър Новоселски


Масивна козирка с носещи колони, облечени в камък, въвежда  гостите на комплекса във величествено фоайе, напълно отговарящо на очакванията от фабулата „в долината на кралете”. Луксозната приемна – величествено оразмерена „овална зала”, дава необходимата увереност за кралско великолепие, с богато и ювелирно изпълнени подове и тавани, грандиозно осветление и добавена атриумна светлина. На това ниво се намират още и конферентните зали, игрална зала, основният ресторант „Тракия”, закрити басейни, СПА център, фризьорски салон и магазин. На обрамчващия лобито полуетаж се разполагат СПА рецепция, фитнес и залите за балнеология, както и администрацията на хотела. От тук са и подходите към закритите басейни.

Напълно според очакванията в Kings’ Valley Medical & Spa Hotel няма място за скучаене, дори обратното - времето не достига за всичко, особено при кратък престой. Забавленията са на кралско ниво и нищо не е за пропускане. Цели осем тематични барове и ресторанти се надпреварват за вниманието на гостите с изтънчени блюда и напитки, досущ като за кралски особи.


Основен ресторант "Тракия"     © Александър Новоселски

Основният ресторант „ТРАКИЯ” носи древното послание на богатата, плодородна земя, завладява  с усещането за величествен интериор, високи  тавани, лукс и простор в топли цветове и много специално внимание, засвидетелствано от майсторите на кулинарното изкуство.

А-ла-карт ресторант „АЛБА”     © Александър Новоселски


„АЛБА” е наречен изисканият А-ла-карт ресторант на комплекса, където по-експресивните гости  ги очаква експлозия от вкусове, в обстановка, вдъхновена от деликатните цветове на бялата маслодайна роза.

Под звучното, извадено от скрина название ”СОФРА”  битува А-ла-карт ресторант, но за едни от най-популярните ястия от различни краища на България, поднесени по неповторим начин и в модерна обстановка, съчетаваща характерни фолклорни елементи и български символи. Тук предизвикателството е да се подсигурява екологично чиста суровина за кухнята - продукция от локални ферми „от фермата до масата”, като по този начин да се подпомогнат и промотират и българските фермери. 


Аква Бар „ВИТАЛИС”     © Александър Новоселски


Аква Бар „ВИТАЛИС” внася баланс в олекотен, модернистичен стил, подхождащ изцяло на здравословното си фитнес меню.


 „THE LOUNGE”     © Александър Новоселски


„THE LOUNGE” точно обратното – залага на по-тежката, аристократична атмосфера за ценителите на кубинските пури и наситените златни карибски ромове.


Нощен клуб "Бендида"     © Александър Новоселски


Нощният клуб „БЕНДИДА” вдига градусите не само за гостите на хотела, но и за жителите на околността, привличайки ги с модерен интериор и най-съвременно оборудване. Забавленията далеч не се изчерпват дотук. Гостите могат да избират как най-приятно да прекарват времето си, като са осигурени и места за съвсем неформални разговори и почивка, споделени игри и забави за малките и техните родители.© Александър Новоселски


Хотелските стаи се отличават с щедър обем, обилна дневна светлина и живописни гледки към хълмистия пейзаж. Освен това удобствата, оборудването, както  и прецизността на довършителните детайли плюс декорацията вдигат нивото на качеството на престоя много над 5-те звезди.

Medical & Spa зона

В архитектурно отношение Spa & Wellness центърът на хотела може да се похвали с грандиозни обеми, много въздух за посетителите, както и със запомнящ се дизайн и стил на оформлението. Големите и тежки обеми са балансирани с много нежни детайли, класически орнаменти, декоративни и арт елементи, подчертаващи концепцията. Много красноречив пример за това, как идеите и визуализациите, създадени от авторите в проектна фаза, всъщност биват реализирани в цялост и с абсолютна точност.


СПА зона     © Александър Новоселски

Комплексът включва:

Вътрешни и външни минерални аква зони
•    Два полуолимпийски минерални басейна на открито и закрито
•    Два развлекателни басейна на открито и закрито
•    Два детски басейна на открито и закрито
•    Целогодишен открит горещ басейн
•    Хидромасажни басейни на закрито


© Александър Новоселски

Термална зона
•    Финландска сауна
•    Инфрачервена сауна
•    Билкова сауна
•    Ориенталски хамам
•    Парна баня
•    Солна стая
•    Ледена стая
•    Шоково ведро
•    Тепидариум
•    Място за отдих
•    Две зони за релакс, вдъхновени от огъня и водата

Два частни СПА оазиса, всеки оборудван със зона за терапии, сауна и парна баня, частно джакузи и зона за отдих.Балнеология     Снимка: Kings’ Valley Medical & Spa Hotel

Медицинският център от последно поколение е оборудван с професионална апаратура на немските лидери ZIMMER, UNBESCHEIDEN и LEMI Italy.
UNBESCHEIDEN e семейна компания, датираща от 1869 г. Функционалността на продуктите осигурява лесна работа и голямо разнообразие от лечения, предлагайки на потребителя висока степен на комфорт с фокус върху терапевтичното лечение и благосъстоянието на пациента. Функционалност, съчетана с дълголетие и дизайн.
От 1989 г. LEMI произвежда многофункционални легла и оборудване за процедури за Beauty & Spa сектора. Изключителен дизайн, проучване, технология, качество, функционалност, майсторска и прецизна обработка .


© Александър Новоселски

Балнеология

”Балнеологията е най-древната рецепта за здраве и дълголетие”
Аплодисменти за достигнатите висоти в балнеологията в Kings’ Valley Medical & Spa Hotel.

Създателите на Kings’ Valley Medical & Spa Hotel, в това число влизат не само екип от архитекти, но и инвеститори, професионални консултанти и специалисти, дават на всички именно този добър пример как трябва да се ценят и управляват природните ресурси, как да се уважават традициите и как да се възроди силата на даден регион.

Научен подход в Балнеологията
През последните десетилетия сме възпитавани в  нова спа култура, но до някаква степен това обрича традициите на балнеологията в България да бъдат забравени. Благодарение на SPA & Welness Solutions, както и на природните дадености в района на Казанлъшките минерални бани Kings’ Valley Medical & Spa Hotel предлага на своите гости един от най-мащабните и детайлно разработени, научно обосновани Спа съоръжения, съизмерими с най-добрите и прочути балнео-курорти по света.

Село Овощник, където е точната локация на хотелския комплекс Kings’ Valley, попада в „Задбалканската нископланинска балнео-климатична зона” на България. Минералната вода в село Овощник е една от най-богатите в Европа на елемента флуор F– 24 mg/l, а като флуорни се определят водите със съдържание на F над 1,5 mg/l.


© Александър Новоселски

И за да подкрепим заложеното по-горе твърдение, че при проектирането на балнеологичните съоръжения е използван научен подход, ето я и „Класификационната формула на минералната овошнишка вода” :

I3aIII67в-45,  което означава:
Дебит 20 l/sec
Температура - 45° C
Минерализация - 502
Ph – 8.4
Твърдост – 0.5
Флуор – 24 mg / l
Радон – 9-6 nCi / l
или с други думи леко радонова, силициева, силно флуорна, хипертермална с леко алкална реакция.

•    „Биологичното действие на флуора в човешкия организъм е в малки дози. Този химически елемент е необходим за вкостяването, за нормалния растеж на нокти и кости, както и за правилното развитие на зъбите, против кариес и др.”
•    „Флуорът в минералната вода създава условия за блокиране (чрез образуване на химично съединение) на налични в организма тежки метали и радиоактивни елементи и превръщането им в безвредни съединения и тяхното изхвърляне”.
•  „Хидрокарбонатната съставка и алкалната реакция на минералната вода в село Овощник благоприятстват стомашно-чревните прояви на увеличена киселинност - при гастрит, язва в по-лека форма и колит”.
•  "Овошнишката" минерална вода се препоръчва на болни със счупвания на костите, при които те зарастват бавно, при болни с разреждане на костното вещество (остеопороза), при дегенератини ставни заболявания, при синдрома на „Зюдек”, при стоматологични и др. състояния”.

Съвкупността от климат, наличие на лечебна минерална вода, както и концепцията за медицинска насоченост на новия комплекс към профилактика и лечение на вертеброгенните заболявания, заболяванията на периферната нервна система и опорно-двигателения апарат обуславя и определя възможността за целогодишната му експлоатация.

Структура на лечебния корпус:
•    Сектор Медицинска регистрация;
•    Сектор Приемно диагностичен;
•    Сектор с Кабинети;
•  Сектор за функционална диагностика: ЕКG, ММТ, EMG, доплер, диномонетрия и др.;
•    Сектор по електро- и светлолечение;
•    Сектор - кинезитерапия със салон за групова лечебна физкултура, зала за механотерапия и фитнес уреди, кабинети за: индивидуална ЛФК с клетка на Роше, масажи;
•  Сектор топлолечение – помещения за лечение с термо-соли, криотерапия, озокерит, пелоиди, компреси с луга и др.
•    Сектор балнеолечение /лечение с минерална вода/;
•    ПРОЦЕДУРИ С ПОТПЯНЕ ВЪВ ВОДА
БАЛНЕОЛЕЧЕНИЕ В БАСЕЙНИ
БАЛНЕОЛЕЧЕНИЕ ВЪВ ВАНИ
ПРОЦЕДУРИ С ВОДНА СТРУЯ
•    СПЕЦИФИЧНИ /УНИКАЛНИ/ ЛЕЧЕБНИ ПРОЦЕДУРИ.
 


Спа&Уелнес център      © Александър Новоселски

Мениджмънт

Kings’ Valley Medical & Spa Hotel е най-новият проект на компанията, стояща зад реализацията на два от най-знаковите петзвездни хотела в София – Grand Hotel Millennium Sofia и Grand Hotel Sofia. Открит през декември 2022 г.

Успешната формула всъщност се прилага в първия хотел на групата Sofia Hotels Management, разположен извън София и съчетаващ Конферентен център с medical & spa. Опитът, натрупан с предходните хотели дава тласък и самочувствие да се приложи и съвсем новата формула - събитиен и рекреационен туризъм в едно, като смелата заявка успява за кратко време да разкрие една съвсем нова дестинация на картата. Веднъж стъпили на по-високото стъпало – пътят е само нагоре. Другата мисия на инвеститорите е привличането и обучението на млади кадри. По този начин, освен висока квалификация, младите хора получават възможност да работят и да се развиват в мотивираща и конкурентна среда, следвайки най-високите стандарти в бранша. Това от своя страна повишава и критериите в българския туризъм, като клиентите са обгрижвани все по-качествено и професионално. Всичките тези направление, предвид пионерския си характер, представляват сериозно предизвикателство, но и удовлетворяваща цел за мениджърския екип  Sofia Hotels Management.


Хотелът предлага забавен детски клуб с игри и дейности за деца до 7 години, зона за отдих за тийнейджъри с PS4 кътове, домашно кино, билярдна маса, джаги и библиотека с кътчета за четене и външна детска площадка.     © Александър Новоселски


Подизпълнители и доставчици:


•    Настилки от плетен винил ресторант „Тракия“ и ресторант „Алба“:  KATE INTERNATIONAL
•  Тапети общи части, ресторанти, балнеология, конферентни зали, стаи. Текстил: WISE • THE FABULOUS GROUP
Всеки текстил и тапет е избран и съобразен спрямо високата категория и стандарти на Kings' Valley Medical & Spa Hotel. Благодарение на добрата синергия и сътрудничество с всички участници успяхме да реализираме хотел, който вече е едно от най-предпочитаните и търсени места за почивка в подножието на Стара планина.

KATE International & KESEKEDA са двата бранда, чрез които създаваме интериорни решения, базирани на богато разнообразие от висококачествени продукти и услуги.
Като семейна компания, ние сме с поглед, отправен в бъдещето. От 1998 година насам традициите, професионалният опит, прецизността и предприемаческият дух на семейството ни, се предават през поколенията.
За повече информация относно продукти и услуги на компаниите посетете www.kateinternational.eu и www.kesekeda.com.© Александър Новоселски

Фаянс и санитарно обзавеждане:

•    Умивалници стаи и санитарен възел нощен бар: CATALANO
Catalano е безспорен лидер в областта на луксозния санитарен порцелан. Всички продукти са 100% произведени в Италия. Дизайнът е непреходен, но елегантен, универсален и харесван от всички. Известна със своите авангардни технологии, фабрика Catalano е носител на много международни награди за дизайн, технологии и качество.

•    Настилки от гранитогрес при басейни, СПА и балнеология: CERCOM
Настилки от гранитогрес в мебел „The Lounge” : LEA Ceramiche
CERCOM
Cercom Ceramiche е един от най-известните италиански производители на настилки и облицовки от гранитогрес в света. Техните продукти могат да бъдат описани просто като шедьоври, благодарение на голямото разнообразие от размери, дебелина и дизайн, както и заради качеството и невероятното внимание на Cercom към детайлите.


© Александър Новоселски


•    Тоалетни чинии, бидета, структури, душове, смесители за бидета и умивалници: GROHE
Смесителите за баня на GROHE комбинират дизайн, печелил награди, с най-качествените материали и най-новите водещи технологии. Колекция GROHE Essence използва балансиран, модерен стил и създава пространство за изобретателни идеи за обзавеждане и иновативни технологии.

Душ системите GROHE ви позволяват да превърнете плановете си в реалност по-бързо, отколкото очаквате. Технологията TurboStat осигурява желаната температура на водата мигновено и я поддържа постоянна, гарантирайки перфектно душ изживяване. Термостатните смесители GROHE разполагат с бутон SafeStop, фабрично настроен на 38°С, за да предотврати нежелано повишаване на температурата. Превключването между ръчния душ и душ питата става с лекота, благодарение на технологиите Aquadimmer или SmartControl.


© Александър Новоселски

Оборудване и технологично обзавеждане:

•    Балнеология: SPA&WELLNESS SOLUTIONS
Медицинският център от е оборудван с професионална апаратура на  ZIMMER, UNBESCHEIDEN и LEMI Italy.
Марките са представени в България от партньорите им SPA AND WELLNESS SOLUTIONS, предлагащи продукти и услуги в премиум сегмента, насочени към професионални и частни пространства. Екипът е с над 20 години опит в проектирането, управлението и изпълнението на СПА съоръжения в България, Румъния и Сърбия.


Балнеология     Снимка: Kings’ Valley Medical & Spa Hotel

•    Фитнес TECHNOGYM: АТАМА
Фирма АТАМА е от 34 години на българския пазар и е предпочитан доставчик на комплексно фитнес оборудване. Марката Техноджим е част от най-престижните хотелски вериги в света и създател на тенденциите в уелнес индустрията. Фитнес оборудването в хотел King Valley задоволява изискванията на новия модерен потребител – ексклузивен дизайн, дигитална свързаност, ексклузивно преживяване, качество без аналог.

Кардио уредите от премиум серията Excite Live 7000 предлагат първокласно 5-звездно преживяване на клиента - 19 инчов екран, персонален виртуален треньор, достъп до различни персонални програми и тренировки, социални мрежи, TV и др. забавления, а за любителите на силовите тренировка е модерната серия Selection 700, която осигурява  пълноценна тренировка на всички мускулни групи.Фитнес център     © Александър Новоселски

Декоративни мазилки "ДЕНЕЛ": ДЕНЕБ АД
ДЕНЕБ АД е производител на продуктите под бранда "ДЕНЕЛ". Основният продукт, който е реализиран в хотел Kings Valley е декоративна мазилка „ТРАВЕРТИН". През последните години в интериорния дизайн все повече се налагат структурните бои с метален ефект и мазилки, наподобяваща каменни облицовки - ProMETALICO, TRAVERTINO, ProANTICO и Pro VELLUTO.

Оснавана през 1990 г., ДЕНЕБ АД е българска семейна компания, една от водещите в производството на сухи строителни смеси на циментова основа с асортимент над 40 продукта. Компанията е лидер и в производството на висококачествени интериорни и екстериорни бои и мазилки.
 


© Александър Новоселски

За „Цикалов и архитекти“
„Цикалов и архитекти“ е архитектурно студио, основано през 2012г. от арх. Георги Цикалов. Ателието е отличено с няколко архитектурни награди, а с интериора на Kings’ valley medical & SPA Hotel прави сериозна заявка и в сферата на интериорния дизайн. Стремежът на екипа е да подхожда без предубеждения към всяка задача и да търси максимума във функционалното и естетично изграждане на всеки обект. 

 

#цикалов и архитекти еоод   #Kings’ Valley Medical & Spa Hotel   #НИКМИ
Автор: Весела Кирилова
KESEKEDA