Рикен Ямамото превръща духа на общуването в качество на архитектурата

Японският архитект Рикен Ямамото е лауреат на най-престижната архитектурна награда Pritzker за 2024 г. Той беше отличен за своята въздействаща архитектура, определена от журито като "фон и преден план на ежедневието", но с особеното качество да насърчава общуването съвсем естествено. Независимо от вида и мащаба на сградите, постоянното му внимание към социума генерира необходимото пространство за активно взаимодействие между обитателите и с околната среда.
29.04.2024
д-р арх. Анета Трифонова
448
Мениджмънт
Рикен Ямамото е деветият японски архитект спечелил наградата „Прицкър“.
Източник: www.pritzkerprize.com, photo courtesy of Tom Welsh

 

Журито остава вярно на предпочитанието си към същностните постижения в архитектурното творчество. Такива бяха последните лауреати: Дейвид Чипърфийлд, 2023 г. - строгият минималист, който отчита по неподражаем начин историята и духа на мястото; Буркинабе Франсис Кере, 2022 г. – за високо професионалната пионерна дейност в Африка. 


Рикен Ямамото е деветият японски архитект спечелил наградата „Прицкър“ след последните лауреати  Арата Исозаки, 2019 и Шигеру Бан, 2014. Държавата Япония има най-много призьори в сравнение с всички останали страни, което потвърждава потентността на японската школа за развитието на модерната архитектура в различните ѝ проявления. Не без значение е фактът, че всеки един от лауреатите има собствен натюрел – метаболизъм, хай-тек, медитативност, флуидност, нова материалност и др.        

 Ecoms House. Източник: www.pritzkerprize.com, photo courtesy of Shinkenchiku Sha  

        
Роденият в Пекин през 1945 г. Рикен Ямамото изучава архитектура в университета Нихон и завършва в Токийския университет. Създава собственото си студио Yamamoto & Field Shop Co през 1973 г. След формалното си обучение обикаля с автомобил много страни в Америка, около Средиземно море, Близкия изток и Азия, където се интересува предимно от обществените порядки и как се обогатява архитектурата в съзвучие с нуждите на обществото. С личните си впечатления от различните култури и общности, той определя собствените си идеи за модернизацията на съвременния град.        
    
Цитати на Ямамото: „За мен определянето на пространството означава разпознаването на самата общност“; „Настоящият архитектурен подход предпочита неприкосновеността на личния живот, подценявайки ролята на взаимоотношенията. Все пак можем да уважаваме свободата на всеки индивид, докато живеем заедно в архитектурното пространство демократично, насърчавайки хармонията между културите и поколенията.“ 
Жилищен комплекс Pangyo, Seongnam, Южна Корея. Източник: www.pritzkerprize.com; photo courtesy  Kouichi Satake       .


Председателят на журито, чилийският архитект Алехандро Аравена (носител на Pritzker’16) е особено чувствителен към социалната тема. Той приветства социалната ангажираност на Рикен Ямамото и убедителния начин по който той реализира своите идеи за подобряване на обществения климат. Японският майстор на архитектурата създава благоприятните условия за общуване по най-естествения начин „чрез внимателното размиване на границата между публичното и частното пространство, с което допринася за активиране на взаимодействията“. Аравена допълва високата си оценка: "Той е успокояващ архитект, който внася достойнство в ежедневието. Нормалността става необикновена, спокойствието води до великолепие." За съжаление, поради негативните промени в общество, характерната за градовете от края на двадесети век достъпност и откритост се изоставя, но дали трябва да се откажем от постиженията с лека ръка?

Yokosuka Museum of Art. Източник: www.pritzkerprize.com; photo courtesy of Tomio Ohashi


Чрез силното и качествено присъствие на своите сгради, Ямамото се стреми да подобри и обогати живота на хората от различните поколения чрез пълнокръвни социални връзки. Резултатът е достатъчно изразителна, но скромна и уместна архитектура. Творческият му натюрел се отличава с конструктивна яснота, прецизно мащабиране, свързаност между отделните елементи и особено внимание към околността.

Yokosuka Museum of Art.  Източник: www.pritzkerprize.com; photo courtesy of Tomio Ohashi


Ясно изразената модулна структура и простотата на формата не диктуват грубо поведението на обитателите, а по-скоро позволяват на хората да организират своя живот в сградите естествено и елегантно, поетично и ведро. Независимо дали общите пространства допълват или се различават от основната функция на сградата, те се интегрират успешно в ежедневието на обитателите. В предложените сдържани и прецизни архитектурни решения винаги се усеща желанието за взаимодействие.

   
Fire Station, Hiroshima (ляво), The Circle, Zurich Airport (дясно). Източник:www. pritzkerprize.com; photo courtesy of Tomio Ohashi (лява) и Flughafen Zürich AG (дясна).


Концепцията за прозрачност във формата, материала и философията е съществен елемент в творбите на арх. Ямамото. Прозрачността отразява функцията и достъпността, както за потребителите така и за външните наблюдатели. Пожарната Nishi, Хирошима, разкрива тренировъчния процес на пожарникарите не само на посетителите, но и на минувачите. Целта е да се възпитава уважение към трудната и обществено значима дейност.  

Shinonome Canal Court CODAN. Източник: .www.pritzkerprize.com;.photo courtesy of Tomio Ohashi

Shinonome Canal Court CODAN. Източник: www.pritzkerprize.com; photo courtesy of Riken Yamamoto & Field Shop


Жилищен комплекс Pangyo, Seongnam, Южна Корея се състои от нискоетажни къщи, разположени по хоризонталите на терена в няколко редици. Те са обединени от издълженото вътрешно пространство между редовете, което се използва от всичките съседи подобно на уличка в традиционно селище. Първият социален жилищен проект – Hotakubo Housing в Кумамото, Япония, съдържа сто и десет жилища, разположени около централен площад обграден с дървета. Терасите на маломерните жилища са основата за визуални и социални контакти между обитателите около площада. Подобно търсене има и в мащабните комплекси, например Shinonome Canal Court CODAN, Китай. Сградите обграждат озеленен вътрешен двор, а двуетажните лоджии вкарват във фасадния растер нов ритъм и създават желание за комуникация.   

Yamakawa Villa. Източник: www.pritzkerprize.com; photo courtesy of Tomio Ohashi


Ранните къщи включват: Вила Yamakawa от 1977 г. е наглед традиционна, но нейните стаи стоят отделени една от друга върху обширна тераса под обединяващия скатен покрив. Решението благоприятства свободното движение и връзката с гористата местност. Собственият дом на архитекта от 1986 г. включва открити и покрити тераси за взаимодействие с околната среда, които заместват традиционните дворчета, иззети насилствено от високоетажното ново строителство със смесени функции. Последвалите по-големи жилищни проекти запазват принципа да се търси и насърчава взаимодействието между обитателите. 


The Circle, Zurich Airport . Източник: www.pritzkerprize.com, photo courtesy of Flughafen Zürich AG


През своята дълга кариера Ямамото е построил множество частни домове, жилищни проекти, училища, университетски кампуси и други сгради. Независимо дали проектира частни къщи или обществена инфраструктура, неговите творби често включват тераси, дворове и други открити пространства, които насърчат взаимодействието между обитателите и околната среда. Сградата Кръг на Летище Цюрих, 2018 г. е един от последните обекти. Макар и притисната от околните пътища, тя реагира грациозно като обгръща парка. В нея пропълзява вътрешен проход, за да структурира обемите и да осигури естествено осветление на работните помещения и пътя на пасажерите. 

Future University of Hakodate. Източник: www.pritzkerprize.com, photo courtesy of Isao Aihara


Future University of Hakodate. Източник: www.pritzkerprize.com, photo courtesy of Mitsumasa Fujitsuka.


Други ключови примери за характерния дух на неговите сгради са: Университет на бъдещето в Хакодате, с огромна остъклена фасада зад която прозира отвореното учебно пространство на много нива. Най-известният обект на автора – Музей на изкуствата Йокосука, е увенчан с изразително извита наблюдателна платформа върху стъкления покрив, която откликва на морския пейзаж. Началното училище Koyasu е реконструирано с тераси свързващи всичките класни стаи – удобни наблюдателни палуби към двора. Огромната библиотека в Тиендзин, Китай има пропорционален мецанин – многоетажно общо пространство с фонд от шест милиона книги.

Nagoya Zokei University. Източник: www.pritzkerprize.com, photo courtesy of Riken Yamamoto & Field Shop  

Nagoya Zokei University. Източник: www.pritzkerprize.com, photo courtesy of Shigeru Ohno


Един от последните проекти на Ямамото е университетът Nagoya Zokei, 2022. Новата сграда на училището по изкуствата се налага поради преместването му в Нагоя. Привлекателният център тук е отвореното пространство на последния етаж, с дължина осемдесет и осем метра, проектирано като гъвкаво студио за студентите от различните курсове. Под него са разположени всички необходими съоръжения (библиотека, галерия и кафене), затворени от решетъчната фасада – еднакво изразителна денем и нощем.
Tianjin Library. Източник: www.pritzkerprize.com, photo courtesy of Nacasa & Partners  


Рикен Ямамото изпълнява творческата си задачи като адаптира миналото без да го копира, черпи сили от дълбоките корени на модернизма, включително за валидните и днес социални аспекти. Той разширява инструментариума на професията към миналото и към бъдещето, за да отговаря на предизвикателствата на градската среда и на колективния живот, независимо от различния вид и мащаб на обектите. 

Fussa City Hall. Източник: www.pritzkerprize.com, photo courtesy of Sergio Pirrone

#архитектура   #архитектурна награда   #Рикен Ямамото   #Pritzker за 2024
Автор: д-р арх. Анета Трифонова