20 години от създаването си отбеляза Съюза на ландшафтните архитекти

В университетската Ботаническа градина към Софийски университет „Св. Климент Охридски” в София, домакин на събитието сред много гости беше отбелязан юбилея на съюза.
03.07.2024
1064
Новини
Източник: СЛА, фотограф: ланд.арх. Христо Ангелов

 

„Събрали сме се да отпразнуваме две десетилетия на упорита работа, творчество и сътрудничество. Ландшафтната архитектура не е просто професия - тя е изкуство, което има мощната способност да преобразява света около нас. Нашите проекти създават места за отдих и релаксация, стимулират социалните взаимодействия и подобряват качеството на живот чрез връзката между природата и урбанизираната среда, която дава ново значение на откритите пространства“, каза при откриването ланд. арх. Добромира Лулчева.

 

Ланд. арх. Добромира Лулчева . Източник: СЛА, фотограф: ланд.арх. Христо Ангелов


„Като ландшафтни архитекти имаме привилегията и нелеката задача да създаваме и преобразяваме паркове, градини, обществени пространства и градската среда, превръщайки ги в живи примери на хармония между човека, архитектурата и природата. От самото си създаване Съюзът на ландшафтните архитекти се стреми да постави стандарти на високо професионално ниво, да насърчава творчеството и развитието на ландшафтните архитекти. През тези години Съюзът е постигнал много за признаването, защитата и популяризирането на ландшафтната архитектура. Престоят нови проекти, успехи и хоризонти“, каза още ланд. арх. Лулчева, носител на отличието „Ландшафтен архитект на годината 2021“.

Председателят на СЛА - ланд. арх.Веляна Найденова. Източник: СЛА, фотограф: ланд.арх. Христо Ангелов


„В ботаническата градина са събрани хората, които уважават и милеят за този райски кът. Избрахме това място, за да почувствате красотата на всичко, което сътворява ландшафтната архитектура“, каза Председателят на СЛА доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова. 

Източник: СЛА, фотограф: ланд.арх. Христо Ангелов


„Създаването на този съюз беше мечта на поколения ландшафтни архитекти назад в годините. Преминахме през много трудности и професионални формирования, за да стигнем до днешния ден – имаше Съюз на озеленителите по парково и ландшафтно изкуство, Фондация „Ландшафтна архитектура“, както и един много любим наш Клуб към Съюза на архитектите в България, в който доказахме на нашите колеги какво представляват проектите на ландшафтната архитектура.


Това, което днес празнуваме, дължим изключително много на нашия преподавател и почетен председател проф. д-р ланд. арх. Йордан Кулелиев, както и на всички колеги назад във времето, за да имаме този съюз, в който се стараем да утвърждаваме името и позициите на нашата специалност, тъй като тя е сложна, многостраннна и екипна“, каза още доц. Найденова. 

Ланд. арх. Ганчо Бакалов, Първият председател на Съюза на ландшафтните архитекти. Източник: СЛА, фотограф: ланд.арх. Христо Ангелов


„Прие се  нова редакция /2009г/ на ЗКАИИП /Закон за камарите на архитектите и инженерите от инвестиционното проектиране/ при приемането и обсъждането на който в Комисията по местно самоуправление и регионално развитие, на Народното събрание ние бяхме активни и добре приети. От мнозинството участвали в дебата политици беше прието, че архитекти и ландшафтни архитекти трябва да работят в тясно единство, за да осигурят хармонична жизнена среда на българските граждани. Не случайно подчертавам значението на тази изпълнена приоритетна задача, която има определящо значение за мястото на ландшафтната архитектура в обществения живот, както и за нашия творчески път.” сподели ланд. арх. Ганчо Бакалов, Първият председател на Съюза на ландшафтните архитекти.

  
Арх. Петър Диков, Председател на УС на САБ (ляво) и. Председателят на КАБ-София арх. Васил Василев ( дясно). Източник: СЛА, фотограф: ланд.арх. Христо Ангелов


Гости на честването бяха председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков – председател на УС на САБ, ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова и председателят на КАБ-София арх. Васил Василев.

Ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова връчи юбилеен знак от името на университета. . Източник: СЛА, фотограф: ланд.арх. Христо Ангелов
 

Присъстваха и преподаватели от катедра "Ландшафтна архитектура" на Лесотехническия университет, чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, проф. д-р ланд. арх. Анелия Пенчева, доц. д-р Катинка Михова, доц. д-р Диана Малинова и други.

Източник: СЛА, фотограф: ланд.арх. Христо Ангелов


По време на събитието можеше да се види изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен архитект на годината“ в периода от 2020 до 2023 година. 


Наградите са учредени от Съюза на ландшафтните архитекти през 2019 година. В конкурса могат да участват реализации или проекти на български дипломирани ландшафтни архитекти. Обектите могат да бъдат: обществени или частни от всякакъв тип, обекти, свързани с транспортната инфраструктура, интериорен ландшафтен дизайн и др. Журито оценява идейното решение, дизайна, устойчивостта и влиянието върху околната среда, климатичната адаптация и устойчивост, обществената значимост, иновативността и биологичното разнообразие.

 

© Ваня Божинова, www.ka6tata.com

Повече за участниците и победителите в последнто издание на конкурса на Съюза може да прочетете тук.


Онлайн списания „Още за къщата” и “The Building” са постоянен медиен партньор на конкурса на Съюза на ландшафтните архитекти
 

#ландшафтна архитектура   #Съюз на ландшафтните архитекти   #СЛА