Теодора Велкова за сбъдната американска мечта в архитектурата

(7 гласа, средно 4.71 от 5)

Photo_Teodora_Velkova-632500
Снимка: Teodora Velkova

Темата „Съвременни архитектурни постижения“ е един безкраен дебат, казва носителката на наградата "Бърнам" и петкратното отличие за „Най-добър архитектурен проект” в престижни международни конкурси.Г-жо Велкова, водят ли се дискусии в САЩ за архитектурата, за различните стилове, за професията Ви? Бихте ли споделили част от тях?
- Мнозина архитекти, включително и аз, смятам САЩ за Мека на архитектурата. Страната определено е място, където се водят неуморни дискусии не само относно стиловете в професията, но и нейното приложение в модерния град и съвременното общество. Едни от най-активните теми на разговор са за строителните технологии и тяхното приложение към климатичните промени и екологичните системи. Все по-разпространено е изискването за LEED (Лидерство в енергетиката и Екологичния дизайн) - сертификат сред младите архитекти, чиято главна цел е да предостави насоки и ръководство за създаването на здрави, високоефективни и спестяващи разходи при зелените сгради. Последната година, от както се появи коронавирусът и започнаха да налагат локдаун навсякъде в страната, и особено в големите градове, се наблюдава изместване на фокуса и все по-активни дискусии относно новите взаимоотношения между дома и работното място и как пандемията променя представата ни за лично пространство.

-2-1_T_Velkova_624x386
Проект: Aqua Acoustic Relax Library  Местоположение: Севиля, Испания,   2015 година    
Източник: www.teodoravelkova.com

Работила сте на няколко континента. Коя архитектура Ви действа най-вдъхновяващо: архитектурата на Изтока, на Запада...
- Азия определено беше изключително място за практикуване на архитектура. Когато пристигнах в Пекин за първи път, се почувствах изключително незначителна, предвид мащабите на града и на страната. Наличието на органичен и Biomimicry дизайн е ненадминато. За архитекти, които се вълнуват от този стил, това определено е мястото, където да работят. Но за мен лично Западът е мястото, където бих искала да се установя като професионалист. САЩ е място без никакви ограничения, що се отнася до креативност. Хората тук са отворени за дискусии на всяка тема, свързана с професията, както и за всякакъв тип експерименти в архитектурата. Обществото ти предоставя свобода да изразиш себе си, а икономиката – да дадеш физически облик на идеите си.

-1_Teodora_624x404
Проект: Aqua Acoustic Relax Library  Местоположение: Севиля, Испания,   2015 година     Източник: www.teodoravelkova.com

Какво мислите за архитектурата на Европа, кои съвременни постижения бихте откроили?

- Европа винаги ще има специално място в сърцето ми. За мен няма по-красиво място от Стария континент, що се отнася до архитектура.  Историята, която е съхранена в сградите и архитектурния облик на всяка страна, придава изключително силен характер и това е голяма рядкост в другите континенти.
Темата „Съвременни архитектурни постижения“ е един безкраен дебат в моите очи. В днешно време, с всяка изминала минута се появяват все нови и нови архитектурни иновации, които обхващат все повече различни и нови теми. Аз съм изключително заинтересована от развитието на строителните технологии. Фактът, че днес можем на 3D да принтираме цяла къща, за мен е все още непонятен и пленителен. Вярвам, че бъдещето на нашата професия се крие именно в тези технологични достижения.

-1-1_T_Velkova_624x403
Проект: Obscured Influx,    Кампус UCLA, 2020 година     Източник: www.teodoravelkova.com

Срещала сте със Заха Хадид, разкажете ни повече, каква я видяхте, как Ви повлия и нейното творчество?
- Заха Хадид бе невероятен творец и благодарение на нея сегашното и всички следващи поколения на архитекти - жени ще имаме възможността да бъдем оценявани рамо до рамо с мъжете в професията. Срещата ми с нея беше незабравим момент, тъй като винаги съм била много вдъхновена от работата ѝ. За жалост, това беше през февруари на 2016 г., по-малко от два месеца преди тя да почине, и определено си личеше, че вече не е в чак толкова добро здравословно състояние. Въпреки това, нещата които сподели с нас, нейният опит успяха да оставят отпечатък в мен и съм сигурна, че винаги ще помня тази среща. Мога само да се надявам и да мечтая, че един ден да успея да създам нещо, което да бъде значимо в нашата професия, както нейната работа е.

-3_T_Velkova_624x483
Проект: Obscured Influx,   Кампус UCLA, 2020 година     Източник: www.teodoravelkova.com

Пет пъти сте печелила наградата "Най-добър архитектурен проект". Как го постигате?

- Ще бъда откровена, дори и самата аз не зная как успях да получа това отличие толкова пъти. Предполагам въображението имаше роля, но не бих казала, че имах ясна визия от самото начало, за който и да било от проектите ми. Начинът по който подхождам към новите задачи обикновено е обвързан с обстойно първоначално проучване. Добрият проект е този, който е добре осмислен и интелигентно усвоен спрямо предназначението си. Аз винаги съм била много привлечена към експериментиране с традиционни концепции в архитектурата и смятам, че това беше печеливша тактика за успешните ми проекти.


-6_T_Velkova_624x399

Проект: Obscured Influx,   Кампус UCLA, 2020 година     Източник: www.teodoravelkova.com

Един ден искате ли да имате собствено архитектурно студио, и какво искате да проектирате?

- Определено! От ранна възраст винаги съм знаела, че искам да създам собствено студио, чрез което да осъществя идеите си. Все още се опитвам да намеря какъв би бил фокусът на дизайна, който ще създавам. Към този момент съм все още привлечена към прекалено много и различни елементи на архитектурата. Надявам се, че опитът, който получавам от различните професионални бюра, с които съм работила и продължавам да работя, ще ми помогне и ще е достатъчен, за да намеря по-скоро нишата, в която бих искала да се концентрирам.

-7_T_Velkova_624x400


Проект: Obscured Influx,   Кампус UCLA, 2020 година     Източник: www.teodoravelkova.com

Прибирате ли се често към България, как виждате София или другите градове като архитектура и възможности за модерен европейски облик, и здравословна градска среда?

- За съжаление, нямам възможността да се прибирам често до България. По време на образованието си нямах това време. Дипломирах се през лятото на 2020 год. и пандемията провали моите планове да бъда малко повече време у дома. За мен България има невероятен потенциал, не само по отношение на архитектурно развитие, но и в много други сфери. Сходно на много други европейски столици, и София има невероятна история, която може да бъде открита в много от по-старите сгради, което важи и за много градове в страната. Стъпките, които се правят, за да се отворят повече пешеходни зони и да се освежат отворените пространства около паркове и  забележителности, е правилният път към създаване на по-здравословна градска среда. Може би на нас в България ни отнема малко повече време да осъществим тази представа за „модерен европейски облик“, но вярвам, че стига да знаем кои са наистина нещата, които си заслужават да бъдат съхранени, България е не по-малко привлекателна, от която и да е друга европейска страна.

TM_Facade_edited_Burnham_624x484
Проект En Vogue: Climatic Couture for the Urban Stage, получил наградата "Бърнам" - Фасада   
Източник: www.teodoravelkova.com

А сега накъде? Върху какво се фокусирате, как повлия
локдаунът на Вашата работа?

- За сега главната ми цел е да получа лиценза си за архитект, тъй като в момента съм Architect in training (Архитект в обучение). Процесът тук в САЩ, както и почти навсякъде по света, е доста сложен и отнема години, и това е нещо, което колкото и да ми се иска, не мога да прескоча. Локдаунът определено промени много от нещата в индустрията тук. Големите архитектурни бюра поеха доста тежък удар, а по-малките фирми, които се занимават с жилищна архитектура, получиха доста повече работа. В момента аз съм част от екип, който се занимава с жилищна архитектура от висок клас, и съм начело на няколко мултимилионни проекта. Тъй като професионалният ми опит до сега все беше с големи офиси, които се занимават с мащабни проекти за здравеопазване, публични сгради и/или IT центрове, реших, че това би било подходящ момент да опитам нещо различно и да обогатя познанията си в нова сфера.

Wish_Image_2_Burnham_550x700
Проект En Vogue: Climatic Couture for the Urban Stage, получил наградата "Бърнам"   
Източник: www.teodoravelkova.com

Разкажете ни повече за проекта Ви за Чикаго в колектив, който грабна 3-то място. Живеете в Лос Анджелис, а е трябвало да предложите архитектурни решения за Чикаго.
-Проектът, с който спечелихме наградата "Бърнам", е теоретична представа за бъдещето на всеки метрополис, който е изправен с дилемата на глобалното затопляне. Състезанието бе фокусирано върху Чикаго, и за това ние избрахме да използваме като база небостъргачите на Мис ван дер Рое и да приложим сценарий, в който през 2040 г. четирите различни годишни времена се сливат в две. Това са  изключително турбулентни сезона: изгарящо лято и екстремна зима. И настъпва момент, в който модернистичните небостъргачи и прекаленото използване на стъкло трябва дабъдат преосмислени.

TM_Interior_View_Burnham_624x485
Проектът En Vogue: Climatic Couture for the Urban Stage, получил наградата "Бърнам" - Интериор
Източник: www.teodoravelkova.com

Концепцията се фокусира върху представянето на града като модна сцена, на която архитектурата е висша мода, а фасадата - нейните одежди. По този начин, успяхме да интегрираме изцяло нови фасадни системи, които да играят ролята на климатично подходящи дрехи за една сграда. Тъй като това бе теоретичен проект, системите, които ние предложихме са именно такива. В началото, екипът ни направи голямо проучване върху древни и модерни системи и механизми за справяне с климатични промени и ги интегрирахме към нашият дизайн. По този начин, се опитахме да придадем на сградите антропоморфни качества, които да насърчават нови форми на съпричастност между хора и околна среда.

Teoдopa Beлĸoвa е родена в семейство на спортисти. През 2013 г. зaвъpшвa гимнaзия „Πpoф. Bacил Злaтapcĸи" - Coфия, c ІВ dірlоmа. Три години по-късно се дипломира като бaĸaлaвъp пo apxитeĸтypa в yнивepcитeтa "Oĸcфopд Бpyĸc" във Великобритания. През 2016-2017 е част от  eĸипa нa МАD Аrсhіtесtѕ в Πeĸин, Kитaй. През 2018 г. печели наaгpaдaта СО Аrсhіtесtѕ Fеllоwѕhір, а през 2020 г. вече е с диплома мaгиcтъp пo apxитeĸтypa в UСLА, Лoc Aнджeлиc в CAЩ. През септември 2020 г. грабва  пpecтижнaтa нaгpaдa Вurnhаm 20/20 ĸaтo чacт oт eĸипa, cпeчeлил тpeтo мяcтo за проект в Чикаго.


Едно интервю на Светлана Желева.

Сподели

Тагове: архитектура | награда бърнам | проекти | теодора велкова

 

Новини

01 Декември 2022, 17.55
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени в кратки...
01 Декември 2022, 16.44
Заповядайте на 13 декември 2022 год. от 14:00 часа в Аула Максима на УАСГ София....
24 Ноември 2022, 16.15
Г-жа Татяна Карабоикова,  г-жа Джузепина Дзара - посланик на Италия в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор