Brick Award 24 отличава международни пионери в тухлената архитектура

Международното двугодишно състезание Brick Award, създадено през 2004 г. от Винербергер за насърчаване на иновациите и високите постижения в тухлената архитектура, се проведе във Виена за единадесети път.
08.06.2024
464
Новини
Източник: Hanghar & Palma, фотограф: Luis Diaz Diaz

 

  • Жури от международно известни архитекти избра пет печеливши проекта от 743 заявки от 54 държави
  • Победителите демонстрират потенциала на тухлената архитектура за устойчиво и иновативно строителство

 

Международното двугодишно състезание Brick Award, създадено през 2004 г. от Винербергер за насърчаване на иновациите и високите постижения в тухлената архитектура, се проведе във Виена за единадесети път. С общо 743 участия от 54 страни, тазгодишното издание отново демонстрира уместността и иновативния потенциал на тухлената архитектура по целия свят. От предварително избраните 50 номинирани, журито избра печеливши проекти в пет категории„У дома съм“, „Живот заедно“, „Работа заедно”, „Споделяне на обществени пространства“, „Строителство извън рамките“ – и носител на голямата награда въз основа на критерии като естетика, устойчивост и иновации.

„Днес архитектите са изправени пред няколко големи предизвикателства едновременно. Те трябва да създадат пространства, които едновременно намаляват нашето въздействие върху планетата и ни предпазват от последиците от изменението на климата, като същевременно правят домовете по-достъпни, тъй като разходите за живот скочиха през последните години. За да намерят отговори, изключителни архитекти изследват нови начини за използване на материалите и структурата, както демонстрират тазгодишните победители в Brick Award. Техните проекти, освен естетическите и структурни качества, са физически проявления на точно онзи новаторски дух, който днешните предизвикателства изискват. От спестяване на ресурси до изграждане в съществуващи среди, тези креативни умове намериха решения, като се възползваха от все още огромния потенциал на тухлата. Горди сме да почитаме и подкрепяме тези пионери”, казва Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Винербергер.

© Daniel Hinterramskogler

 

От жилищни помещения до арт инсталации: Победителите демонстрират потенциала на тухлената архитектура


Наградата включва общо 27 000 евро награден фонд, 7 000 евро за носителя на голямата награда и по 5 000 евро за останалите четирима победители в останалите категории. Голямата награда отиде при британското студио Níall McLaughlin Architects и техния проект „International Rugby Experience“, център за изложби и събития в Лимерик, посветен на спорта ръгби, в категорията на Brick Award „Споделяне на обществени пространства”. Дизайнът му черпи вдъхновение от известните църкви на Лимерик, като същевременно поддържа модерна естетика, позволявайки на сградата да се впише в околната среда, като в същото време я подобрява естетически.

    
Голямата награда е за проект „International Rugby Experience. Архитект: Tom McGlynn © Nick Kane.
 

Категорията „У дома съм“ беше спечелена от парагвайското студио Equipo de Arquitectura, чиято „Междинна къща“ използва пресовани почвени блокове, позволяващи контрол на температурата с ниски емисии.

Проект „Междинна къща“. Архитектура: Equipo de Arquitectura, Horacio Cherniavsky & Viviana Pozzoli. © Federico Cairoli


Наградата за „Живот заедно“, категорията за многофамилни сгради, отиде при аржентинския екип на Estudio Arqtipo за постигане на комбинация от десет жилищни помещения на тесен ъглов парцел, като същевременно дава на всяко помещение лично външно пространство.

   
Архитектура: Estudio Arqtipo, © Federico Kulekdjian


В категорията „Работа заедно“ двете сътрудничещи си ирландски студиа Grafton Architects и O’Mahony Pike Architects излязоха първи с новото си офисно седалище за Съвета за електроснабдяване на Ирландия, което успя да свърже модерните строителни стандарти с историческата естетика на Дъблин.

   
Архитектура: Grafton Architects & O‘Mahony Pike. © Alice Clancy / Ste Murray / Ros Kavanagh.


А наградата за „Строителство извън рамките“ отиде при съвместен проект между студиата HANGHAR от Испания и PALMA от Мексико: за фестивал на архитектурата и дизайна те построиха временна художествена тухлена конструкция, озаглавена „Видове пространства“ в тесен проход в испанския град Логроньо, който води посетителите през няколко архитектурни стила.

   
Проектът „Видове пространства“. Архитектура: Hanghar & Palma, © Luis Diaz Diaz. 


Журито се състоеше от петима международно признати архитекти:
•    Кристел Авение/ Франция, архитект и съосновател на Avenier Cornejo Architectes
•    Кристин Коникс/ Белгия, архитект и съосновател на Conix RDBM Architects
•    Ингрид ван дер Хайден/ Холандия, архитект и съосновател на CIVIC architects
•    Войчех Малеки/ Полша, архитект и основател на Maleccy biuro projektowe
•    Бунсерм Премтада/ Тайланд, архитект и основател на Bangkok Project Studio

Журито. © Wienerberger AG / Uwe Strasser


The BRICK 24 Book
Както и предишни години, Винербергер издава книга, озаглавена „The BRICK 24“, която придружава архитектурния конкурс. Той включва 50 избрани проекта, включително победителите. Пет есета от международни автори допълват този преглед на съвременната тухлена архитектура. Книгата поставя светлината на прожекторите върху глинените строителни материали, които са вечни и са напълно подходящи за далновидна и иновативна архитектура. Публикувано в сътрудничество с Park Books.
 

#конкурс   #wienerberger   #wienerberger brick award 2024   #Brick Award
Винербергер ЕООД