BUGA 23 - немското изложение за градинарство

Федералното градинско изложение (BUGA) е немско изложение за градинарство и ландшафна архитектура, което се провежда на всеки две години.
18.07.2023
арх. Василка Бахчеванска
1688
Новини

Източник: BUGA 23, ©Lukac Diehl

Градинарските изложби имат вековна традиция. Федералното градинско изложение (BUGA) е немско изложение за градинарство, което включва и много други теми, свързани не само с ландшафната архитектура. Провежда се на всеки две години в различни германски градове, а на всеки десет години като Международна градинарска изложба (IGA). Първото международно изложение в Германия за земеделие и градинарство се провежда от 9 до 17 септември 1865 г. в Ерфурт.Източник: BUGA 23, ©Lukac DiehlТази година изложението BUGA 23 е в университетския град Манхайм, граничещ с реките Рейн и Некар. Градът винаги си заслужава да бъде посетен, но пътуването до град Манхайм в провинция Баден-Вюртемберг е особено препоръчително през 2023 г., защото до 8 октомври 2023 г. можете да се насладите на Федералното градинско изложение BUGA 23. BUGA 23 е много повече от изложба на цветя.


Източник: BUGA 23, ©Lukac Diehl
 


С изграждането на изложението се повишава качеството на живот в Манхайм и то устойчиво! На територията на „Spinellipark”(Шпинелипарк) и „Luisenpark” (Луизенпарк) са представени множество зелени площи и градини, проектирани от ландшафтни архитекти и градинари. BUGA 23 ще създаде нова зона за отдих в града, в която ще бъдат свързани “Spinelliпарк”, гората „Käfertal”, езерата „Vogelstang”, „Freudenheimer Au” и „Luisenpark”. Непрекъсната зелена зона, простираща се на седем километра, подобрява чувствително градския климат. BUGA 23 е част от североизточния зелен коридор, който свързва 230 хектара зелени площи с центъра на Манхайм. След BUGA 23 Манхайм ще бъде още по-зелен.


Източник: BUGA 23, ©Lukac DiehlBUGA 23 е мега събитие от специален вид за устойчиво съжителство в града, което следва целите на ООН за въпроси, свързани с бъдещето. Мястото ще се превърне в експериментално поле благодарение на различни бъдещи градини. Четири теми: за околната среда, възобновяемите енергии, климата и устойчивата  продоволствена сигурност са представени артистично там. В бъдеще ще се извършват изследвания и експерименти на място, за да се създадат решения за споменати теми.


Новият парков център в  Luisenpark.  Източник:BUGA23 ©Daniel-Lukac

BUGA 23 създава пространство за търсене на растения и дървета, които могат да се справят с променените климатични условия с периоди на екстремни горещини и суша. На територията на BUGA 23 се изпълняват изследователски проекти и се появяват нови идеи за спестяване на ресурси и щадящ климата растеж.Източник:BUGA 23 ©Daniel LukacТемата за упадъкът и изчезването на застрашените животински видове присъства тук повече от всякога. За да противодейства на тази тенденция, BUGA 23 създава нови местообитания за защитени животински видове като чучулига, дива пчела или стенен гущер.Източник:BUGA 23 ©Daniel Lukac


 


В днешно време търсенето на енергия е огромно. Поради тази причина BUGA 23 се фокусира и върху темата за възобновяемите енергийни източници и създаването на децентрализирани решения за алтернативно производство на енергия. Най-добрият пример за това в BUGA 23 е високоскоростната велосипедна връзка, включително пешеходна пътека, чиято повърхност – подобно на фотоволтаична система – допринася за генерирането на енергия.“Luisenpark”, който e част от Федералното градинско изложение през 1975 г., формира центъра на парка сега. Източник: BUGA 23Сграда за изложение на растения в Luisenpark.   Източник:BUGA23 ©Daniel-Lukac“Luisenpark”, който e част от Федералното градинско изложение през 1975 г., формира центъра на парка сега, а новият „Spinellipark” е още един цветен оазис за всеки посетител. „Spinellipark” обхваща площ от повече от 62 хектара и е бивш казармен район. Там се намира подземната зала с площ от 22 000 квадратни метра, която преди е била използвана от американската армия като място за съхранение. За BUGA 2023 тя се превръща в оазис с просторни водни площи, където ще бъдат изложени разнообразни цветя и растения, ще бъдат показани различни културни събития и посетителите дори ще бъдат поглезени с кулинарни изкушения .


„Spinellipark” обхваща площ от повече от 62 хектара и е бивш казармен район. Източник: BUGA 23Поглед отвисоко над „Spinellipark”. Източник: ©BUGA23 Двете зони на BUGA 23 “Luisenpark” и „Spinellipark” са свързани с дълъг 2,2 км кабинков лифт над река Некар, който е една от големите атракции на BUGA 23. До 2800 посетители на час могат да се придвижват над обекта с кабинковия лифт. Едно пътуване с лифта отнема около 8 минути и предлага на всички посетители напълно нова гледна точка на град Манхайм. Кабинковият лифт е също и тест за нови концепции за мобилност на бъдещето.


Кабинков лифт над река Некар е една от големите атракции на BUGA 23. Източник: BUGA23, ©Andreas HennДруг акцент на BUGA 2023 е панорамната алея, която е дълга 81 метра и висока 12 метра. Към нея е изграден пристан над реката (конзолен мост), който излиза 43 м напред и предлага уникална гледка както към реката, която е местообитание за множество животни и растения, така също и към целия обект на BUGA 23.Конзолният мост към панорамния пешеходен мост. Източник: BUGA 23 ©Daniel LukacЧайна в “Luisenpark”. ©BUGA23, ©Lukac DiehlНа територията на изложението е изграден нов комплекс от сгради в органични форми, с които ще се разшири зоната за посетители с около 3000 м².


Източник: BUGA 23, ©Andreas HennСъздаден е  подводен свят за разходки и също „къща на Южна Америка“, където посетителите могат да се потопят в света на топлите тропически гори. Всички вътрешни и външни зони за отдих са комбинирани за многофункционална употреба.
 


Източник: BUGA 23 ©Daniel LukacНад 5000 събития ще се проведат в продължение на тези 180 дни от април до октомври. Независимо дали става въпрос за танцови спектакли, пиеси, разнообразна програма за деца, творчески работилници, техно концерти, импровизирани турнета или специално продуцирания мюзикъл на Джой Флеминг – има по нещо за всеки вкус.

#buga 23   #градинско изложение   #градинарство
Автор: арх. Василка Бахчеванска