Инвеститорите необосновано пренебрегват ландшафтната архитектура

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Според французите професията на ландшафтния архитект е синтез на всички видове изкуства и умения, съчетани с удоволствието на сетивата. Архитектура, скулптура и рисуване, направени от материали, които възбуждат зрението, обонянието и слуха, били равносилни на намесата на божията ръка.
Малко грандомански звучи подобно определение за нашия труд, но все пак французите не са много далеч от истината, коментира ландшафтен архитект Росен Гурков, от студио „Гурков” и „Еко-Виком България”. Но не бива да се изпада и в заблуждение, че една красива градина или парк се създават лесно и ще съществуват дълго, без да се полагат грижи за тях.
Тревожното е, че като цяло инвеститорите все още не обръщат достатъчно внимание на ландшафтната архитектура. Често не залагат предварително реален бюджет за изпълнението на тази част от изграждането на обекта. Те като че ли нямат навика да мислят как ще изглежда в бъдеще обектът отвън, изтъква ланд. арх. Гурков.

Когато обаче е предвидено ландшафтно оформление, то най-често е готово още преди акт 16. Точно в този период обаче няма кой да поддържа градината. Защото много често този, който строи, не стопанисва обекта след това. А проблемът може да бъде преодолян само с инсталиране на автоматизирана поливна система, която в повечето от случаите се изплаща в рамките на не повече от 2 години, твърди ландшафтният архитект.
Ваканционното селище не може да бъде продадено без зелени пространства

За всеки вид обект има нормативи за процента на озеленяване. В случая с ваканционните селища изискванията са по-големи, предвид по-големия комфорт и качество, което предлагат, съпоставено с градската среда. Тоест те са място за отмора и отдих, което неминуемо се вписва в добре озеленено външно пространство.

За да се създаде красива градина, трябва да бъдат направени предпроектни проучвания. Необходимо е да се установи видът на почвите, наличието на вода и годна ли е тя за поливане. Трябва също така да се направи оценка и определянае на съществуващата растителност, а при невъзможност да се запази да се определи замяната й с нова на други места. Отделянето на дъждовната от канализационната вода може да осигури нужната за поливане вода, която да се съхранява и изпомпва от отделни съдове.

Изключително важен не само от естетическа гледна точка, но и от финансова, е подборът на растителните видове, които ще се използват в определен обект. Невинаги най-красивото растение, показано в холандски каталог, е най-доброто. В оранжериите в Холандия част от растенията се гледат на денонощна вегетация в оранжериите и с помоща на изкуствено осветление растат през цялото денонощие, напомня ланд. арх. Гурков. Освен това почвеният субстрат е торфена смес с добавени минерални торове, атмосферната влажност е различна от тази в страната ни. Процентът на оцелелите растения, гледани по този начин и след това засадени в естествени условия в България, обикновено не е оптимистичен за инвеститорите.

Гурков препоръчва използването на растителност, отглеждана в България. По негово мнение у нас вече има много разсадници и обемът на производство на декоративна растителност се увеличава. Проблем е, че все още няма достатъчно количество качествени дървета. Ако искаш партида от 500 бройки от точно определен вид, с еднаква корона, с еднаква височина и дебелина на стъблото, отгледани в България, на този етап не можеш да ги намериш, споделя ландшафтният архитект. Въпреки това той предпочита да ползва видове естествено обитаващи страната ни - конски кестен, платан, акация, габър и др. Габърът е един от най-разпространените видове в България, но за съжаление е и от най-малко използваните, уточнява Гурков.
Що се отнася до това има ли мода при растенията, специалистът прави паралел с модата при обувките. Преди години например бил на мода клематис сорт „Йоан-Павел ІІ”, а след това „Моника Люински”. От колеги, които работят в САЩ, знам, че там брезата в момента е хит и масово се използва в дворовете. Но за българския ландшафтен архитект функционалността и рационалното решение са по-добрият избор от модерното в момента.


На практика

Според предвидения бюджет опитният ландшафтен архитект подбира подходящите растителни видове, с които да постигне максимален за случая ефект. Задължително е да се започне със задание за проектиране – за какво ще се използва теренът и до каква степен ще се поддържа.

Терен, засаден само с трева, която се поддържа както трябва, ще изглежда много по-добре от място с най-скъпи растения, за които никой не се грижи.
При невъзможност или нежелание за регулярно поливане може да се предложи вариант за кактусова градина върху чакъл. Ефектът ще бъде много добър и няма да има разходи за поддръжка, но такава градина не може да се направи навсякъде, а трябва да се има предвид и че кактусите растат бавно.
Много важен фактор за поддръжката на един тревен чим е косенето. Важно е в жегите тревата да не се коси ниско, за да задържи повече влага. Преди сезонното застудяване е добре да се коси по-високо, за да зимува тревата по-добре.

Сподели
 

Новини

13 Октомври 2021, 10.39
Винербергер вече активно започна да предлага на пазара една съвсем нова и...
12 Октомври 2021, 15.28
От 10 до 13 ноември секторът на материалите и машините за дървообработване и...
11 Октомври 2021, 15.02
„Бизнес на живо“. По всичко личи, че все по-често ще срещаме фразата в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор