„У Дома“ в центъра на града

(3 гласа, средно 5.00 от 5)

__1-Zona_dnevna_1_632484
"У Дома" се намира в стара сграда от времето на социализма, строена през 60-те години на ХХ век в град Перник.   Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

Автори: Ателие 360 ЕООД
Мими Фъркова, интериорен дизайнер
арх. Владислав Коларов, арх. Антони Димитров

Фотограф: Огнян Стойнев   www.ognyanstoynev.com

Живеем в интересни времена и по ирония на съдбата най-вече „У Дома“. Това е и името на един от най-интригуващите проекти, с особено голямо социaлно значение на интериорен дизайнер Мими Фъркова и студио Ателие 360⁰. Така нареченият „Център за личностно развитие“, намиращ се на едно от най-значимите места в центъра на град Перник, събира в себе си много и различни теми, актуални за динамиката, с която нашето ежедневие се променя. От място за детски работилнички, до пространство за важни бизнес събития, „У Дома“ предлага на своите гости всички необходими удобства за провеждане на различни по своята същност събития, умело съчетани в недотам голямата му площ.

__Zona_kuhnia_624x481Зона "Кухня"   Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

Говорейки за функционалност е редно на първо място да обърнем внимание на разпределението на обекта и как различните пространства „общуват“ помежду си. Още при пристигането си имаме 3 възможности за избор на вход - към кафето, директно към залата за „йога“ и към коридора пред съблекалните. По този начин различните „потоци“ от хора се разпределят практично – много важен и актуален подход предвид днешната епидемична обстановка.

_0_Zala_0_624x480
Салон за игри  
Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

Залата за „йога“ всъщност е мястото с най-много и различни функции, тъй като притежава най-голяма свободна площ и може да се отделя или обединява с релакс зоната, разположена в непосредствена близост. Огромните прозорци по дългата част на залата допринасят за уютната, релаксираща и същевременно вдъхновяваща обстановка, която тя създава. Огледалата в края на помещението са неизменна част от всяка зала за тренировки, но същевременно разширяват още пространството и придават допълнителен блясък на всяко едно събитие.

Продължаваме към релакс зоната, в която се помещава просторна мека мебел, няколко пуфа, кафе масички и етажерка, аранжирана както с грижливо подбрани аксесоари, така и с богат избор на книги. Тук, в неформална обстановка могат да се провеждат различни презентации и беседи, или просто да отдъхнете от тежка тренировка с интересно четиво в ръка.

__2_Zona_dnevna_2_624x480


Дневна зона   Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

От тук продължаваме към кафенето и офис пространствата, свързани с дълъг коридор. Всяко едно от тези помещения може да се използва както за срещи, така и за извършване на индивидуални работни процеси. Разположението на кафенето е планирано така, че да е еднакво достъпно както от офисите, така и от залата за йога, и по този начин се превръща в допирна точка между тези две среди. Подобна концепция е използвана и в създаването на офис пространствата и по-конкретно в направата на стъклени преградни стени към коридора. Благодарение на тях нито един офис не е напълно откъснат от социалната среда в центъра, но предоставя необходимата изолирана среда, важна за пълноценна работна дейност.

_rabotilni4ki_624x482"Работилнички"   Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

Основен компонент за доброто функциониране на Центъра за личностно развитие, непременно е визията и стилът, в който е издържан целият интериор. На първо място впечатление правят „живите“ и светли цветове, като всеки от тях по своему акцентира, без да се натрапва и да създава излишен хаос. Преобладаващите жълти акценти създават динамика, стимулират сетивата, спомагат за съсредоточаването и най-вече красят помещенията. Тюркоазено сините повърхности, като цвят от студената гама, успокояват сетивата и балансират енергията, с която останалите цветове насищат пространството. Дървесните детайли, грижливо подбрани и с разнородни функции дават нужната топлина и уют и завършват изцяло интериорната визия.


_2_Zala_2_624x482
 Салон за игри    Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

„Черешката на торатата“ в случая е артистичният преразказ на традиционните български шевици, които ще срещнем веднъж в челото на бара в кафенето (Зона Кухня) и отново в стената при релакс зоната. По този начин е засегната темата за фолклора в съвременния свят, която винаги ще бъде актуална и интересна. Нашата културна идентичност е това, което ни обединява като народ, и което ни различава от всички останали на фона на все по-настойчивата глобализация. А  в конкретния случай е това, което тясно свърва проекта с територията, на която се намира. Различният прочит и комбинация от материали, използвани при направата на тези два акцента, показва как фолклорните елементи могат да се впишат във всеки един модерен интериор, без да изглеждат остарели, не на място или част от един изчезващ свят.

__1_Zona_kuhnia_1_850x550-624484

Зона "Кухня"   Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

„У Дома“ е един актуален пример за това как полифункционалните пространства все повече навлизат в нашето ежедневие на активно, работещо общество. Отдавна фиксираните работно време и място не са приоритет. Свободата да избираме и да бъдем мобилни от своя страна отваря нови теми и ситуации, предизвикателство за днешните архитекти и интериорни дизайнери. Всяко едно пространство трябва да бъде преосмислено, а къде по-добре може да се случи това освен „У Дома“...


U-Doma_025_853x555-624483

Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

Подизпълнители:

ОбзавежданеМега Дизайн Д ООД
Мега Дизайн Д ООД изработва мебели по индивидуални проекти за дома, офиса, хотели, заведения, магазини и други. В проект "У дома" изработихме интериорните врати, обшивките по стените и таваните, мебели Зона Кухня, мебели Дневна зона, мебели Салон игри, офис мебели. Мебелите са изработени от разнообразни материали като МДФ фурнир, ПДЧ и метал, интериорните врати са от МДФ. За повече информация може да посетите Фейсбук страницата ни.

НастилкиДОМКО
Част от настилките, доставени от ДОМКО за проект "У дома" са плетени винилови плочи 2tec2. Тъканите винилови настилки са трайни, функционални и осигуряват висок комфорт. Богати на разнообразие в цветове и форми, настилките 2tec2 предоставят безброй възможности за изпълнение на интериорни концепции с уникален дизайнерски почерк. В проекта е заложен дизайн, който е комбинация от 3 цвята ромбовидни плочи, специално подредени, за да се постигне 3D ефект. За повече информация посетете www.domko.com

_1_Zala_1_849x552-624480
Зала за игри   Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

Мека мебел (дивани, пуфове) – Димела дизайн
Димела дизайн предлага подходящи решения в обзавеждането с мека мебел - дивани, кресла, спални и др. както за дома, така и за обществени заведения. Освен богатия избор на качествени и естетически издържани модели, компанията предлага и създаването на мебели по индивидуален проект. Високото качество на продукцията и професионализмът на екипа правят фирмата предпочитан партньор при реализацията на много интериори в страната и чужбина. Повече за дейността на Димела дизайн може да видите на  www.dimeladesign.com


__0_Dnevna_zona_0_624x482

Дневна зона   Източник: www.atelier360degree.com   Фотограф: Огнян Стойнев

Проектът е толкова свеж и завладяващ, че печели престижна международна награда - Big See награда в категория "Работна среда", отличен в оспорвана надпревара с участници от 19 държави.  Повече информация за конкурса и победителите може да получите тук.

За Ателие 360 ЕООД
Ателие360 е бутиково студио с екип  от професионалисти, работещи в сферата на интериорния дизайн и архитектурата. Креативният подход, позитивният и иновативен дизайн са водещи в нашите проекти. Студиото има множество реализиации както в жилищния, така и в обществения сектор - еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, сгради паметници на културата, хотели, заведения, магазини, музеи, училища и други.

Автор: инт. дизайнер Вяра Алексиева


_Razpredelenie_902x447


Сподели

Тагове: ателие 360 | мими фъркова | център у дома

 

Новини

01 Декември 2022, 17.55
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени в кратки...
01 Декември 2022, 16.44
Заповядайте на 13 декември 2022 год. от 14:00 часа в Аула Максима на УАСГ София....
24 Ноември 2022, 16.15
Г-жа Татяна Карабоикова,  г-жа Джузепина Дзара - посланик на Италия в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор