Вятърът на промяната и неговата архитектура

(4 гласа, средно 4.75 от 5)

__2_---Sova_arch_632x400
Обект: Kato bar&dinner
Проект: СОВА Архитектура и дизайн ЕООД, арх. Павел Цочев

Навремето един много строг преподавател в университета, на достолепна възраст, в опита си да научи своите студени (сред които и мен самата) какво е това неизвестно, наречено модерна архитектура, използва кратко описание, което и до ден днешен намирам за най-ясно и точно, а именно – „Модерната архитектура къса всички връзки и похвати със старият начин на проектиране на сгради“. За онагледяване на този пример, ще ви разкажем за най-новия ресторант Katо, проектиран от студио Сова Архитектура и дизайн, който на пръв поглед е наистина едно модерно и приятно място за прекарване на свободното време, но концепцията за създаването му крие много по-дълбоки корени.

__1a_---Sova_arch_624x259

Ресторантът е завършен през лятото на 2022 год., като голямото предизвикателство за архитектите е да превърнат бивш шивашки цех в място с коренно различни функции и предназначение. Сама по себе си сграда, пригодена за производство и ежедневен труд, предполага разпределение, свързано с много по-различни нужди от мястото за отдих и празненства.

__11_---Sova_arch_857x567-624434

Освен концептуално, реконструкцията на подобен тип сгради, допълнително може да бъде възпрепятствана от употребата на стари материали, инсталации и пространствени връзки. Всички тези предизвикателства, арх. Павел Цочев и неговото студио Сова Архитектура и дизайн, приемат без задръжки и притеснения и днес няма и помен от старата изоставена сграда.

__3_---Sova_arch_624x480

Ресторантът разполага с подземен етаж с професионална кухня, приземен етаж, тераса и зимна градина, като общия брой на местата надхвърля 100. Кухнята се помещава на просторните 33 кв.м., които позволяват поместването на необходимото оборудване и свободното движение на персонала. За улесняване на подаването на готовите поръчки е изграден сервизен асансьор, така че обслужването да се извършва с необходимите темпове. Преходът към нея става чрез вътрешно стълбище и изход, който води директно към градината на ресторанта.

__1_---Sova_arch_624x481

Приземният етаж, който е и основната част на заведението, е изцяло отворен към терасата, като за целта са премахнати външните стени и сградата в тази си част е изцяло отворена към екстериора. Запазена е частта, в която се помещава барът, разположен непосредствено над кухнята, за по-удобно изграждане на инсталациите.

__5_---Sova_arch_853x575-624426

 
Периферията на основната зала е максимално запълнена от мека мебел, за по-голямо удобство на гостите, а всички мебели в централната част са подвижни, така че да може помещението да бъде пригодено за всякакъв тип поводи. За постоянен контакт с природата, дори и през студените месеци, е изградена зима градина, която също се обслужва от кухнята на ресторанта, така че в него да има подходящо местенце за всеки вкус и нужда.

__3_---Sova_arch_624x438

Интериорната концепция залага на изчистени нюанси като дърво и графит, а за акцент са използвани различни геометрични елементи, които ще видим в подовите настилки, и които се повтарят в обшивките на стените и бара. Те придават един луксозен, ненатрапчив вид на помещението и се превръщат в емблематичния подпис на мястото.

__5_---Sova_arch_624x444

Специално внимание е обърнато на осветлението. То е проектирано така, че да се адаптира умело според различните ситуации и поводи, чрез сцени, в които е предвидена употребата само на определени тела. Така например, за по-интимна обстановка, основното осветление се приглушава и остава само насоченото над масите като акцент.

__7_---Sova_arch_624x424

Модерен, удобен и уютен, ресторант Kato представлява едно чудесно място за отдих, приятни срещи и незабравими поводи. На мястото на сградата, олицетворение на натоварения делник и упоритата работа, се настанява място с празничен и свободен дух, символ на новото време и новия социален живот. Ето как арх. Павел Цочев създава една модерна архитектура, в която няма и нотка на носталгия и остарели разбирания, и чрез своя професионализъм и смел, новаторки подход дарява на обществото повече поводи за пълноценен социален живот от положителни емоции.

__9_---Sova_arch_857x570-624422

За СОВА Архитектура и дизайн ЕООД
СОВА е офис за архитектурно проектиране и дизайн, чиято цел е да съчетае съвременни материали и похвати в името на създаване на качествена и комфортна за обитаване среда. Проектите ни са пример за стремежа ни към реализиране на естетическа и комфортна среда в крак с тенденциите на дизайнa и съвременния стил на обитаване.
Постоянното повишаването на личната квалификация на екипа ни от проектанти по всички проектни части е основен принцип, с който защитаваме способността си да обслужим качествено и професионално всеки клиент.

sv2022_Sova_arch_624x426
Източник: СОВА Архитектура и дизайн ЕООД

Доставчици:

Столове и мека мебел: Белкаро България
Основната дейност на Белкаро България е дизайн и качествено производство на луксозни мебели за дома и обществените пространства. Продуктите на фирмата са функционални и атрактивни не само в изложбените зали, но и в домовете на клиентите. Повече за диваните на Белкаро България може да научите на www.belcaro.bg , а за дамаските - на Tiffany home studio
.

Sova_arch_856x519-624384
Източник: www.sovaarchitecture.com


__1_---Sova_arch_852x574
__2_---Sova_arch_856x568
__4_---Sova_arch_851x581
__10_---Sova_arch_856x570
__2a_---Sova_arch_883x400
__4_---Sova_arch_870x554
__6_---Sova_arch_880x423
__10_---Sova_arch_600x901
__12_---Sova_arch_601x902Сподели

Тагове: ресторант kato bar&dinner | сова архитектура и дизайн

 

Новини

21 Март 2023, 09.23
Измененията в климата вече не са абстрактно понятие, а негативните последици...
17 Март 2023, 16.58
Рециклирането на строителни материали, приложението им, иновативни проекти,...
17 Март 2023, 15.33
Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор