БОЛНИЧНИТЕ НАСТИЛКИ - ИЗНОСОУСТОЙЧИВИ И АНТИБАКТЕРИАЛНИ

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Лилия Тентениева-Димитрова

Първата асоциация при израза „стерилна чистота” е болницата. За да бъде обаче тя наистина стерилна, не са достатъчни само дезинфектанти и ръкавици за персонала по поддържане на чистотата. Първото важно условие са всъщност материалите, с които са покрити стените, подовете и таваните на здравните помещения, за да не задържат мръсотия, бацили и зарази.

Ако нормативната база е по-благосклонна към това, с какво да са покрити стените и таваните – достатъчен е антибактериален латекс, то по отношение на подовите настилки изискванията не са толкова минимални. Преди това обаче условието да се поддържа една антибактериална среда е в здравните помещения да няма остри ръбове и ъгли. Това се прави, за да може тези места да бъдат почиствани лесно и да не задържат бактерии. Най-разпространените в света са MRSA бактериите - източник на инфекции. Начинът за борба с тях е да не им се остави възможност да се развиват - нито в пори на настилката, нито в ъгли, които трудно се чистят, дори с антибактерицидни лампи е невъзможно. 

Но преди да се стигне до материалите, трябва да се знае, че в едно болнично помещение, особено в зоните за интензивно лечение - манипулационни, операционни, следоперационни зали, където има много голяма вероятност замърсявания да попаднат в открита рана, изискванията са много строги. Докато в поликлиничните части нормативите допускат нормално изпълнение, като в офис, без специални изисквания. Там, където има много заразни болни, където се работи с кръвни изследвания, се слагат същите настилки и същите облицовки, които се слагат в цялата останала част на една болница. Това се прави също в хранително-вкусовата промишленост. Там изискванията са абсолютно същите. Според българските държавни стандарти не трябва да има никакви фуги по настилките.


Видове настилки и приложението им

В зависимост от предназначението на помещенията в болничните заведения и човекопотокът, преминаващ през тях, се избира и съответната настилка, отговаряща на нормативните изисквания. За коридорите се препоръчват винилови настилки или линолеум. Подовете на болнични стаи, манипулационни, лекарски кабинети, рецепция, фоaйета трябва да бъдат покрити с линолеум или отново винил. По-голямо е разнообразието при заседателните зали в болничните заведения - там настилките могат да бъдат освен винилови, линолеум или мокетни плочи. За операционните зали, в които се поставя и много техника, е необходимо полагането на електропровидими настилки.

Линолеумът е негорим (продуктите притежават според европейските стандарти клас на негоримост М1 и за димоотделяне клас B1), намираща приложение в широка гама области. Линолеумът е напълно естествен продукт – съставен e от дървесно и корково брашно, ленено масло и минерални пълнители, разположени върху ютена подложка. Изключително твърд материал, много износоустойчив, използва се в най-натоварените части в обществените сгради. Едно от нещата, които го правят толкова предпочитан, е начинът, по който се чисти. Лененото масло е един от най-силно действащите бактерицидни материали, затова употребата му в болниците е желателна.  Хетерогенните винилови настилки пък са изключително подходящи за помещения с директен контакт от улицата. Те са решение, когато се търси лесна поддръжка в комбинация с висока износоустойчивост, като материалът има и свойството да топлоизолира.

Електропроводимите винилови настилки заземяват статичното електричество, като освен това притежават и дълъг живот. Това ги прави ефективни за зали с чувствителна техника и високи хигиенни изисквания. Световни производители предлагат на пазара вече и хомогенна електропроводима подова настилка на полиестерна основа. Тя не съдържа пластификатори и антистатични съставки, като покрива най-високите стандарти на съвременната наука. Настилката е подходяща за болници и стерилни области, благодарение на перфектната хигиена, която осигурява. Има непореста повърхност, която не допуска развитието на вредни бактерии. Труднозапалима  е и притежава ниско димоотеделяне.


В какво грешат собствениците на болници

Един път направена, болничната настилка изисква поддръжка, твърдят специалистите. Според тях съвременните методи на почистване изключват стария начин с кофата и парцала, защото не гарантират достигането до стерилна чистота. В повечето случаи се оказва, че нови или реиновирани настилки биват съсипвани точно поради липсата на правилна поддръжка. Шефовете на здравни заведения не влагат пари в купуване на машини за почистване, нито в обучение на персонал.

Фирмите, които продават и поставят подови настилки, задължително дават на ползвателите инструкции за поддръжка. За да има една настилка дълъг живот, особено при виниловите настилки, основното изискване е изключително добра подготовка на основата, съветват още специалистите.

В някои от болничните заведения проблемите се решават на парче, т.е. не се прави цялостна подмяна, а само на най-видимо разбитите места. 

Често се избират хомогенни настилки, които са много евтини, пак са ПВЦ, пак са антистатични, но са порести. Хомогенните настилки, които са порести и нямат полиуретаново покритие, много лесно се деформират, драскат и унищожават.

Експертите съветват да се гледат следните показатели – настилката да е устойчива на голям трафик, да има сертификат от пожарната, разрешително от ХЕИ за влагане в строителството. Въпреки тези изисквания все още в България за тях няма ясни критерии. Освен това поради липсата на пари болниците и държавните служители са склонни да правят невероятни компромиси, да направят козметичен ремонт, само и само там да се прави нещо.
Сподели
 

Новини

01 Юли 2022, 08.37
Европейската комисия и организацията Европа Ностра обявиха тазгодишните...
27 Юни 2022, 15.50
Камарата на архитектите в България подкрепя проекта за изменение и допълнение...
24 Юни 2022, 14.29
Фотограф: Михаил НоваковСградата на Сточна гара отвори врати за всички...
Медийни партньори
VIP медиен партньор