Проведе се Церемонията по връчването на наградите на Националния конкурс „Ландшафтен архитект на годината”

(1 глас, средно 5.00 от 5)
8127061af8b1ca269bf58ae5a1287e71-632x463
На 12 май 2021год. в София, в сградата на САБ бе проведена Церемонията по връчването на наградите в конкурса „Ландшафтен архитект на годината”. За втори пореден път бе връчена и специално учредената от СЛА награда - „За цялостен принос към професията и специалността”.

Конкурсът „Ландшафтен архитект на годината “, който е организиран от СЛА (Съюза на ландшафтните архитекти в България) отличи най-добрите и  ландшафтни архитекти и студенти за първа година. Проектите на участниците представиха прекрасни решения и реализации на пространството.

IMG_20191-624x480
Председателят на Управителния съвет на СЛА - доц. д-р. л.арх. Вeляна Найденова. Снимка: Дияна Кинова.

Събитието бе открито от Председателя на Управителния съвет на СЛА - доц. д-р. л.арх. Веляна Найденова, която приветства гости, колеги и участници с добре дошли и им пожела успехи. От браншовите архитектурни организации САБ и КАБ присъстваха техните председатели - проф. арх. Тодор Булев и арх. Владимир Милков, и Ректорът на Лесотехническия университет чл.-кор.проф.д.н. Иван Илиев. Те поздравиха организаторите и участниците в конкурса и им пожелаха успех в съвместната работа между архитекти и ландшафтни архитекти. Сред гостите бяха и проф. д-р Е. Галев и доц. д-р Пламен Александров от Лесотехническия университет.

Преди официална част с едноминутно мълчание бе отдадена почит към паметта на ландшафтните архитекти проф. Елена Желева и доц. д-р. Владимир Щилянов.

За втори път бе връчена учредената от УС на СЛА почетна награда „За цялостен принос“ към професията и гилдията. Тя бе присъдена посмъртно на доц. д-р  Владимир Щилянов за заслугите към професията и Съюза на ландшафтните архитекти, както и към обучението на студентите. Творческата му биография и дейност бе представена от ланд.арх. Владимир Маринов.

IMG_2289-1-624x481
Снимка: Дияна Кинова

Доц. д-р л.арх. Веляна Найденова, Председател на УС на СЛА връчи наградата на съпругата на доц. д-р. Владимир Щилянов като сподели:
”Много бих искала да можех да връча тази заслужена награда приживе на доц. д-р Владимир Щилянов, но се надявам, че неговата енергия и дух ще усетят голямото ни уважение и искрени чувства, с които поднасям наградата на семейството му!”

Официалната част продължи с обявяването на носителя на почетната награда  „За цялостен принос“ 2020, който бе определен в резултат на номиниране на няколко ландшафтни архитекти от различните дружества на Съюза с преглед на цялостната им дейност и заслуги към професията и утвърждаване на нейния престиж.

Носителят на наградата „За цялостен принос“ за 2020 е ланд. арх. Ганчо Бакалов.

IMG_2300-12-354x475ланд. арх. Ганчо Бакалов. Снимка: Дияна Кинова

Започва професионалната си кариера по разпределение в Бургас през 1972 г. в отдел Проучване и проектиране на Балкантурист и достига до длъжността Главен специалист. Занимава се със съгласуването на инвестиционни проекти за южното Черноморие и Слънчев бряг. От 1975 г. започва работа в Института за проучване и проектиране „Туристпроект“ към Комитета по туризъм, където работи до 1992 година .


След промените работи като ландшафтен архитект, през 1995 год. ланд. арх. Ганчо Бакалов основава Бюрото за парково и ландшафтно проектиране“ Грийн лайн“, където работи в съавторство с л.арх. Рая Бисерова-Бакалова, а по-късно и с дъщеря си л.арх. Милена Бакалова.

В своите проекти включва всичко от богатата палитра на ландшафтната архитектура – парковата композиция, зонирането на пространствата, настилките, малките паркови архитектурни форми – водни ефекти, фонтани, паркови игри с подробни детайли и спесификации, и разбира се и с растителни композиции. Представя професионално световно известни паркови обекти, проучвани при многото му пътувания в Европа и по света. Атрактивно беше представянето му на Градините в залива – Сингапур. Интерес за колегията ни би представлявало и негово представяне на най-голямата зоологическа градина в Азия – тази в Тайпе, Тайван, както и ботаническите градини в Монреал, Канада и Мерано в италианските Алпи.

Ганчо Бакалов е посветил много време и усилия на просперитета и авторитета на гилдията – колегията на ландшафтните архитекти. Участник е в жури за паркове и градски пространства, както и в работата по усъвършенстването на нормативната уредба, касаеща колегията. Той е първия избран председател на УС на СЛА, след основаването му през 2004 година и изпълнява тази отговорна задача до 2010 г. През първия мандат под негово ръководство СЛА разширява обхвата и дейността си в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Шумен и Плевен.

Ланд.арх. Ганчо Бакалов беше избран и за председател на Инициативния комитет за организиране и усвояване за нуждите на софийските граждани на парка Врана. Поводът беше дарението на Цар Симеон II  на 1000 дка от парка Врана. Като резултат, Комитетът представи на Столична община извършените проучвателни, документационни работи и разчет за необходимите средства, за да стане паркът гостоприемен  и достъпен за софиянци.

В първото издание на конкурса “Ландшафтен архитект на годината“ 2020 авторитетното жури -  доц. д-р Веляна Найденова – Председател на УС на СЛА, ланд арх. Ганчо Бакалов и ланд.арх. Веселина Калайкова определиха и присъдиха награди в две категории :

Категория:  Ландшафтни архитекти

ivan_uzunov-624x460
Победител в конкурса и носител на приза “Ландшафтен архитект на годината“2020 стана ланд.арх.Иван Узунов за проекта му „Изграждане паркова среда в УПИ I  за парк  в гр.Хасково”.    Снимка: Дияна Кинова

IMG_2312-624x480
Второ място бе присъдено на ланд.арх. Петър Петров за проект „110 години Ботев Пловдив".    Снимка: Дияна Кинова

IMG_2314-624x480
Трето място зае ланд.арх. Христо Ангелов за проект "Вила Касандра". Снимка: Дияна Кинова

Категория:  Студенти по ландшафтна архитектура

IMG_2304-624x480
Първо място зае Преслав Янчев със своя проект "Дизайн на покривни градини на заведение и жилищна сграда, техники за визуализации на различни проекти".

IMG_2305-624x480

УС на СЛА присъди и една Специална награда на Мартина Владимирова за нейният проект "Лесопарк в Локорско, Туристическа пътека по поречието на река Бебреш, Рекреационен център в с. Равно поле". Снимки: Дияна Кинова


В края на церемонията ланд.арх. Веселина Калайкова връчи грамоти за активната дейност на студенти от Лесотехническия университе - Аделина Първанова, Боряна Борисова, Бояна Милова, Ивет Димитрова, Калина Димитрова, Мария Роева, Мартина Владимирова, Ралица Роячка и Рая Тодоринова, участвали в подготовката и провеждането на Седмицата на Ландшафтната архитектура, която се проведе  в периода 19-23 април 2021год.


Сподели

Тагове: ландшафен архитект на годината | ландшафтна архитектура

 

Новини

14 Юни 2021, 15.54
Международна конференция за дигитализацията и кръговата икономика, кръгла...
09 Юни 2021, 16.40
Как технологиите промениха отоплението и климатизацията: отговорите на...
08 Юни 2021, 14.53
Събитието ще се проведе на 19 юни от 11.00 до 12.00 часа в зала „Славейков“, в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор