ЗЕЛЕНА НОРМА - списък с насоки за създаване на по-добра градска среда

(0 гласа, средно 0 от 5)

P1000825-632402
Зеленината не е лукс, но трябва да бъде норма в градската среда. Все повече хора се преместват да живеят в големите градове, което води до недостиг на площите, които могат да бъдат разработени като градска зеленина. Съществуващите зелени площи  често стават обект на интерес за изграждане на нови сгради. Вследствие на това  нашето общество е изправено пред редица глобални предизвикателства като климатичните промени, стрес, замърсяването на въздуха и природата и загуба на биологично разнообразие. Много от тези предизвикателства могат да бъдат решени чрез включване на повече зеленина в развитието и градоустройството на населените места.

Европейските общини се стремят да бъдат по-зелени и търсят начини да увеличат зелените пространства в  градска среда. В същото време обаче често им липсват конкретни насоки и инструменти за постигане на тези цели. Поради това, че  конкуренцията за свободните площи е ожесточена, особено в по- големите градове, ако общините не действат своевременно, това може да доведе до липса на зелени инициативи в името на развитието на градовете.

Джейн Йегинд, съветник по градски въпроси и култура в град Одензе, Дания обяснява защо зеленината става все по-важна част в градовете: "Инвестициите в зелена среда са търсени както от гражданите, така и от хората, търсeщи жилище. Зелената среда допринася за по-красив облик на града , създава предпоставки за по-добро физическо и психическо здраве, подпомага развитието на добри общности, осигурява редица ползи за околната среда и увеличава броя на растенията и животните и освен това добавя социална стойност. Като цяло инвестицията в зелена среда е една изключително добра идея."


P1000927-632480-624480

ПОВЕЧЕ И ПО-ДОБРО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ В ГРАДОВЕТЕ

Поради гореспоменатите причини „Зелени градове“ - Дания представиха „Зелена норма“ с десет предложения как можем да включим на практика повече зеленина  в по-големите градове. Тя е насочена главно към градовете в Дания, но може да бъде ценен ресурс за всички европейски градове и държави. Нормата е по-конкретно насочена към политици, държавни служители, професионалисти и други лица, играещи основна роля в градското развитие.

В „Зелената норма“ са представени различни примери за това как общините работят днес със зелените пространства в Дания и в редица други страни. Предложенията се основават на взаимодействието между науката и доказания опит и засягат политиката, градоустройството, дизайна и дейности от ежедневието.

ВЗЕМЕТЕ ВАШЕТО БЕЗПЛАТНО КОПИЕ

Със „Зелената норма“ датчаните предлагат практичен документ от 52 страници, който може да послужи като основа за диалог за градските зелени пространства. Крайната цел е да се работи на политическо ниво за постигане на зелен стандарт във всички европейски градове. Нормата е свободно достъпна чрез 13 национални организации, които са част от инициативата “Повече зелени градове за Европа 2021 – 2023“.

Повече информация може да намерите на http://thegreencity.eu
и на прикачения файл към „Зелената норма“ - Gron-norm-2.0-ENG-MAR-2021-WEB.pdf (thegreencities.eu)

Сподели

Тагове: зелена норма | зелени пространства | озеленяване

 
Уебсайт на автора: www.nurserybg.eu

Новини

14 Юни 2021, 15.54
Международна конференция за дигитализацията и кръговата икономика, кръгла...
09 Юни 2021, 16.40
Как технологиите промениха отоплението и климатизацията: отговорите на...
08 Юни 2021, 14.53
Събитието ще се проведе на 19 юни от 11.00 до 12.00 часа в зала „Славейков“, в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор