Архитектурен фестивал 2022 бе открит с изложба в сградата на САБ

(1 глас, средно 5.00 от 5)
ccc8bd7143a412e86c02969b7fe81007-632421

Изложба с проекти на столични архитекти постави началото на Архитектурен фестивал 2022, който ежегодно се организира от софийската колегия на Камарата на архитектите в България (КАБ), съвместно със Съюз на архитектите в България и Направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община. Експозицията бе открита официално на 16 септември в Централния дом на архитекта (ЦДА) в София, който събра на едно място представители на архитектурната гилдия и общинската администрация, както и много почитатели на архитектурното изкуство.

Изложбата проследява тенденциите в развитието на съвременната архитектура, като представя множество значими проекти, завършени у нас през последните години, както и такива в процес на реализация. Сред тях са офис сградата NV Tower, Централни софийски хали, търговски център “SkyCity”, жилищен комплекс “TERITORIA”, жилищен комплекс Ривър парк, сграда 2 в Техно Парк София, Гаритидж парк, House 83, Onyx House, офис пространство GTC, вилно селище Bistritsa Valley, първият хибриден дървен блок в България, градски парк на Ловеч, ЖП гара – Стара Загора, магазин Фантастико в Перник и много други.

„От името на Регионална колегия София-град имам удоволствието да открия тази изложба със съвременни проекти на софийски архитекти, която е част от основните събития на Архитектурен фестивал 2022. Бих искал да благодаря на всички участници в изложбата, които се отзоваха и представиха своите проекти. В рамките на фестивала предстоят поредица от събития, които ще бъдат насочени, както към професионалната колегия, така и към обществеността. Планирани са детска архитектурна работилница, представяне на книги, турове из исторически и нови сгради, архитектурна фотография, семинари и дискусии“, обясни при откриването на изложбата арх. Васил Василев, председател на РК София-град.

2504-624473
 
Председателят на САБ арх. Тодор Булев поздрави РК София-град за това, че ежегодно успява да поддържа тонуса на Архитектурния фестивал, тъй като професионалната гилдия има нужда от подобни срещи, на които да обменя мисли и творческа енергия.

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков благодари за партньорството и сътрудничеството с РК София град в процеса на търсене и намиране на решения по важни теми, свързани с развитието на столичния град. „Понякога комуникацията ни минава през трудни взаимоотношения, но това е пътят към постигането на правилните решения за градската среда. Благодарен съм, че имам честта да се срещна с всеки от вас, защото обратната връзка е ценна и всеки главен архитект рано или късно се връща в частния бизнес и тогава започва да гледа следващия главен архитект от Вашата позиция“, сподели арх. Здравков. Той припомни, че през последните години НАГ работи активно за въвеждането на електронна система за предаване на проектите в дигитална среда.

3507-624471

В рамките на фестивала на 20 септември в ЦДА ще се проведе работна среща на колегията с главния архитект на Столична община, на която той ще представи напредъка на процеса по дигитализация на сектора. „Процесите коренно се променят и работят добре, но трябва да стигнем до момента, когато дигиталното предаване ще бъде задължително. Радвам се, че имаме институционална подкрепа и разчитам, че скоро ще има работещ парламент, който ще направи необходимите законови промени, за сложим ред в системата за дигитализацията“, коментира арх. Здравков.

Архитектурен фестивал 2022 продължава до 9 октомври с поредица от събития в подкрепа на популяризирането на професията, ролята и отговорността на архитектите, ландшафтните архитекти и урбанистите. Проявите са организирани във връзка с Международния ден на архитектурата – 3 октомври, както и по повод 85 години от създаването на Инженерно-архитектната камара. Фестивалът се провежда със съдействието на Съюзa на архитектите в България (САБ) и Столична община.


Пълната програма на Архитектурен фестивал 2022 вижте тук
Линк към фейсбук страницата на събитието.

Сподели

Тагове: архитектурен фестивал 2022 | каб

 
Уебсайт на автора: www.kab.bg

Новини

01 Декември 2022, 17.55
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени в кратки...
01 Декември 2022, 16.44
Заповядайте на 13 декември 2022 год. от 14:00 часа в Аула Максима на УАСГ София....
24 Ноември 2022, 16.15
Г-жа Татяна Карабоикова,  г-жа Джузепина Дзара - посланик на Италия в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор