В Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering" 12 ученически отбора ще строят кули от спагети

(1 глас, средно 5.00 от 5)
50ef551be475777ad4f02288c1deb626_632x285

Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Екипът на състезанието е носител на Награда „Варна“ за 2019 г.

Националното състезание Varna Spaghetti Engineering е един от най-успешните формати за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора. Катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет ще събере на едно място ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш, за създаването на уникални конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и заедно с това развива интереса към професията на строителя.

1378_624x420
Източник: www.vfu.bg

През 2023 година участие в състезанието ще вземат 12 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната, които ще мерят знания и сили в създаването на кули от спагети. Варна ще бъде представена от три отбора, с по два отбора са София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, а Шумен и Бургас - с по един. Ментори на отборите ще бъдат 12 студенти на Варненския свободен университет - второкурсници в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ и третокурсници от специалност „Архитектура“.

Всяка от състезателните групи ще разполага с основа за конструкция, два пакета спагети, 10 пръчки силикон и пистолети за него, транспортир, линия, макетен нож и два часа, за да създаде своя макет. Кулите ще бъдат оценявани от петчленно жури по:

  • височина
  • стойност - отношението на височината на кулата към обиколката на най-широката й част
  • икономичност
  • устойчивост 
  • креативност

По традиция партньорите, подкрепящи проекта са Камарата на строителите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Вестник "Строител" - официалното издание на Камарата на строителите в България, е медиен партньор на събитието.

Подробна информация и снимки от предходните издания на "Varna Spaghetti Engineering" ще намерите на: https://spaghetti.vfu.bg/


Сподели

Тагове: varna spaghetti engineering | национално състезание

 
Уебсайт на автора: www.vfu.bg

Новини

21 Март 2023, 09.23
Измененията в климата вече не са абстрактно понятие, а негативните последици...
17 Март 2023, 16.58
Рециклирането на строителни материали, приложението им, иновативни проекти,...
17 Март 2023, 15.33
Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор