Бетонът във всичките му форми и функции

(0 гласа, средно 0 от 5)
2._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-632413
Снимка: Минко Минев

Проектант:  арх. Михаела Димитрова, MI Concrete ltd.

Фотографи:
Минко Минев -  https://www.minkominev.com/
Михаела Димитрова

Бетонът е първата любов на всеки архитект. Той е красив, дава стабилност и свобода и е излят дълбоко в основите на модерната архитектура. Бетонът прелива във всяко едно архитектурно течение, ставайки неизменна част от идеята за все по-иновативен и различен подход към проектирането. И независимо дали има изцяло конструктивна функция или е акцент в стиловата концепция на една сграда, бетонът не може да бъде заменен с никой друг материал.

1._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-624x483
Снимка: Минко Минев

В тази връзка, ще ви представим мястото, на което бетонът, във всичките му форми и функции, е поставен на почит и играе основна роля във всеки един аспект на интериора и екстериора, а именно новата административна сграда на Хидробетон по проект на фирма MiConcrete. Обектът се намира на ключово място в бързо развиващия се „Индустриален и логистичен парк Бургас“ в непосредствена близост до езерото Вая, на 3 км. от магистрала „Тракия“ и на 4 км. от пристанище Бургас. Така избраната локация прави мястото достъпно, така че клиенти и партньори, а и всички любители на бетона да могат лесно и бързо да го достигат.

6a._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-624x298
Снимка: Михаела Димитрова

Концепцията за лесно и удобно преминаване е заложена и в проектирането на самата сграда. Централната част представлява отворен план, през който свободно се преминава от централния вход, през фоайето, към кухнята а накрая и санитарния възел. Липсата на излишни врати обединява различните по функция пространства, като набляга на социалния контакт между служителите – нещото от което всички имаме нужда след дългата изолация. Това общо, полифункционално пространство е заобиколено от вече отделените офиси от различен характер, в които личното пространство и единението са от ключово значение за доброто функциониране на една фирма.

3._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-624x405
Снимка: Михаела Димитрова

Сградата разполага с офис управител, заседателна зала, офис търговец и диспечер, офис фактурист, техническо помещение и офис шофьори, така че всяко едно звено да получи нужния за работа комфорт. Поставен е бетонов възел непосредствено до главния вход към имота, а специално за шофьорите е отворен достъп до сградата по северната фасада. Всеки един детайл от разпределението и използването на помещенията е взет под значение, така че да бъде създадена една модерна, иновативна и приятна работна среда, която да подобри както качеството на работа, така и качеството на живот на нейните ползватели.

27.1_The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-624397

Снимки: Минко Минев

В стилистичен аспект, определено може да наблегнем на определението ърбън. Съвсем в контекста на проекта ще бъдем заобиколени от стени от видим бетон, както по фасадата, така и в интериора. Видимото окабеляване, както и масите с бетонов плот също до някъде са съвсем очаквани и определено стилово издържани. Със сигурност обаче, всеки ценител на смелите решения би останал изумен от завесите от бетонови модули в заседателната зала, които смело се простират пред големите прозорци и придават на помещението едновременно мек и футуристичен облик.


19._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-624399


Снимка: Минко Минев

Изненадите и креативните идеи не свършват до тук. За да се постигне естествено предпазване то силните слънчеви лъчи, които често заслепяват работещите в офис хора, специално са проектирани пана от дървени ламели, които могат да се завъртат около оста си, така че да регулират количеството дневна светлина, която да достигне до фасадата. Различният градус, под който пада светлината, от своя страна образува причудлива, геометрична игра на светлосенки и рисува една допълнителна, динамична декорация върху сградата.

Логото на фирмата, представлява огромно триизмерно, бетоново платно, което се простира по фасадата до входа на сградата и прави мястото разпознаваемо и автентично. Бетон е използван още и за направата на картини, мивки, пейки и дори фасунги, а за проектантите от MiConcrete, това са само част от предизвикателствата при използването на материала.

8._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-624384
Снимка: Михаела Димитрова

За да бъдеш в крак с времето, на първо място е нужно да си „в крак със себе си“, или по-точно да вярваш, че смелите идеи трябва да бъдат облечени в действия и конкретни форми. Началото на модерната архитектура, например, е поставено след категоричното прекъсване на връзките с догмите на миналото, а за това определено се изисква смелост. Същата тази смелост, която те кара да създадеш бетонови завеси и да бъдеш част от една невероятна, иновативна и напредничава фирма като MiConcrete.


23._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-624408
Снимки: Михаела Димитрова

За MI Concrete ltd. (“Ем Ай Конкрийт“ ООД)
Нашето най-силно изразно средство в този проект е високоякостният бетон. Може да го разпознаете както в екстериора – при настилките, пейките и конзолните стъпала, така и в интериора – при бетоновите картини, завеси, мивки, бюра, маси, фасунги, осветителни тела… Той ни дава свобода на проектиране и най – хубавото е, че всичко е възможно. Това е нашето мото. Обичаме да проектираме и да произвеждаме. Не се ограничаваме в проектирането, защото можем да го реализираме.

Освен в архитектурното проектиране и дизайна, компанията се развива и в сферата на производството на продукти от високоякостен бетон (от аксесоари в интериора до мащабни фасадни решения)
Любимо занимание са ни окачените фасади. Чрез разработения от нас материал можем да облечем всяка сграда в нейната индивидуалност.
www.miconcrete.eu

14._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-601900-280x42013._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-600901_280x420
Снимка 1: Михаела Димитрова                                    Снимка 2: Минко Минев

Доставчици и подизпълнители:

Изработка и монтаж на алуминиева дограма: „КА – 2“ ЕООД
За офисната сграда на фирма Хидробетон е използвана алуминиева дограма на белгийската фирма Reynaers и системи CP155 LS, CW50 – HI, CS77, покривни прозорци със система CW 60 HI и автоматична входна врата на фирма Дорма.

Вече 20 години фирма КА-2 ЕООД присъства на пазара като утвърден производител на алуминиева и ПВЦ дограма.  Стремим се да предлагаме на клиентите си качество на конкурентна цена, с което  да задоволяваме техните нужди и желания. За повече информация посетете www.ka2.bg.

7._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-624x341
Снимка: Михаела Димитрова

Дървени ламели: ДЮЛГЕР ГРУП ЕООД  За контакти: моб. 0898567789, e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Историята на ДЮЛГЕР ГРУП е всъщност едно пътуване във времето. Първите основи са положени още в края на 60-те години на миналия век. От тогава насам този занаят се предава от поколение на поколение. Дърводелството и производството на всичко от масив е голямата страст и основно препитание още години назад на семейството на основателя на ДЮЛГЕР ГРУП ЕООД.

Днес ДЮЛГЕР ГРУП са познати на пазара със своите изключително много успешно завършени проекти освен в сферата на дърводелството, също така и в редица други области.
  • PVC и Алуминиеви дограма;
  • Дърводелство и производство на всичко от масив;
  • Изработка и монтаж на Алуминиеви и Стъклени парапети;
  • Гаражни и Противопожарни врати;
  • Интериорни врати и Блиндирани врати;

За изпълнението и изработката на дървените ламели по проекта на арх. Михаела Димитрова в сградата на Хидробетон е използван дървен материал сибирска лиственица, като външната рамка се състои от двумилиметров дебелостенен, висококачествен  алуминий.


16._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-624383
Снимка: Минко Минев

Климатизация, Вентилация, Отопление: "КЛИМАРК Инженеринг" ЕООД
Климатичната система на административна сграда на Хидробетон е проектирана и изпълнена с вътрешни тела за скрит, вертикален монтаж. Подаването на въздуха става през вентилационни решетки, разположени на стените на помещенията, като така видими остават само решетките в цвета, съответстващ на интериора. Системата за климатизация е от типа мултисплит, при която едно външно тяло захранва няколко вътрешни тела.

За осигуряване на свеж въздух в помещенията на сградата на Хидробетон е проектирана и монтирана високоефективна вентилация с рекуперация на топлина. Подаването на свеж и засмукването на отработения въздух от помещенията става чрез вентилационни решетки, разположени на открити, кръгли въздуховоди в съответстващ на интериора цвят. Енергоспестяващият блок с високоефективен рекуперативен топлообменник е разполжен в сервизно помещение на сградата. Управлението е микропроцесорно, като се следят параметрите на подавания и изхвърлян въздух от сградата.

Климарк Инженеринг ЕООД има дългогодишен опит в проектирането и изграждане на всякакъв тип Отоплителни, Вентилационни и Климатични (ОВК) инсталации. Фирмата разполага със собствен производствен цех за въздуховоди, вентилационни и други съоръжения. За информация относно дейността на фирмата посетете www.climark.bg.

Кухня: „Ем Ай Конкрийт“ ООД

27.2_The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-804500-kuhnia_624x480
Снимка: Минко Минев

Продукти от високоякостен бетон:
Картина от бетон – Антре: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Външни настилки: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Конзолни пейки: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Плотове, маси, заседателна маса: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Завеси: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Мивки от високоякостен бетон: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Конзолни стъпала: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Фасунги, декоративни тапи: „Ем Ай Конкрийт“ ООД

MI_CONRETE_-_.____.___-__processed-624478
арх. Михаела Димитрова и инж. Борис Главчовски - Хьорман България на Церемонията по награждаване на победителите.     Източник: www.archinova.bg

Проектът Административна сграда "Хидробетон" участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022" като получи Наградата в категория: "Реализации - Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради".


22._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-800503
24._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-802502
27.4_The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-804502
28.1_The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-800502
29._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-801500
10._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-600899
11._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-600901
12._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-599899
18._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-600899
27.3_The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-600900
9._The_Building_MI_Concerete_Minko_Minev-802499
15._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-801501
21._The_Building_MI_Concerete_Mihaela_Dimitrova-800501Сподели

Тагове: mi concrete | административна сграда | хидробетон

 

Новини

21 Март 2023, 09.23
Измененията в климата вече не са абстрактно понятие, а негативните последици...
17 Март 2023, 16.58
Рециклирането на строителни материали, приложението им, иновативни проекти,...
17 Март 2023, 15.33
Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор