Когато дизайнът се прекланя пред природата

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
1.1______
Amanyara Ocean Villas, Providenciales, Turks and Caicos
Аманяра означава „спокойно място”, затова едноименният крайбрежен курорт е разположен в североизточната част на остров Провиденсиалес и граничи с обширен природен резерват. Това е главният остров на Карибския архипелаг „Търкс и Кайкос”.  Повечето хотели са по северното крайбрежие около Залива Грейс с дванадесет мили бял пясък и лазурно синя вода, в което се виждат морски звезди в плитчините, а пясъкът е осеян с разноцветни черупки, живописни пазари и многобройни капанчета. Националният парк Тебеширеният пясък в южната част на острова е подходящ за кану, каяк и наблюдение на птици. 

Ще се опитам да изясня как се влиза в десятката на най-скъпите курорти.  Сградите на океанските вили „Аманяра” са по-ниски от дърветата, според  задължителните изисквания на Карибите. Те плуват в зеленината, която ги обгръща заедно с басейните между тях. Пътуването до Аманяра си заслужава, за да се види девствената природа, скалистия недокоснат плаж с плуващите в плитчините костенурки и ярко обагрените риби. Това е главното преимущество на Аманяра – да предлага къс от вечния покой, перфектното място за късни следобедни коктейли и прекрасни залези, които се наблюдават от крайбрежните вили. Когато плажът е толкова впечатляващ, като на този край на острова, може да се забият две пръчки за сянка и това да се нарече курорт. За щастие новата перла на „Аман Резортс”, е постигнала много повече. Тук  никога не знаете дали сте вън или вътре, но навсякъде е удобно и естествено елегантно, а туристът е обгрижван непрестанно. 
2.______
Входът към курорта е приемният павилион, откъдето се разкрива голямото водно огледало, „озеленено” с високи дървета върху малки квадратни постаменти. Водната площ е своеобразен център на обществените активности между библиотеката и бутика, от едната страна, и трапезарията отсреща с тераса към плажа. В средата е кръглата дневна с драматичен висок покрив. Между нея и морето е другата забележителност – петдесет метровия плувен басейн, обрамчен от дървената палуба. Всеки кът от курорта е едновременно просторен и драматичен, но все пак интимен, предлагащ шикозни местенца за усамотение. Той е винаги отворен за природата - слънцето, бриза, звуците и гледките на океана.    
Всяка от вилите представлява малък курорт на площ от четири декара, с три-четири затворени или открити спални павилиона и малък плувен басейн по средата, а отстрани са дневната и трапезарията. Всичките подобни терени ограждат обширно водно огледало или езеро. Според разположението си, вилите са плажни (до пясъка); морски – по-близо до океана,  издигнати на 60 см над водата и езерни. Всички това е условно, като се има предвид, че цялата благословена красота е достъпна за всички. За всяка от вилите се грижи домакин, а придвижването в курорта става с голф-колички. 
2._____-2
Павилионите с обшивка от тиково дърво, са идентични по планировка и обзавеждане, но се различават по разположението и гледките си. Дълбоките им стрехи засенчват външните тераси, обзаведени с места за сядане или матраци. Плъзгащите се витрини могат да се отварят от трите страни, за да улавят охлаждащия морски бриз, а през нощта електронно задвижваните щори превръщат павилиона в затворен пашкул. Обзавеждането е съвременно но семпло, надминаващо  домашния комфорт. Следван е азиатския стил на чистата и семпла обработка на тропическото дърво. Леглото с кралски размер е по средата на павилиона, а душът, който пръска като дъжд е скрит заедно с двете мивки и тоалетната зад тикова преграда в дъното на помещението. Телевизорът и безжичният интернет свързват посетителите с цивилизацията, а свещите по пода и ниските масички създават романтика. Личният шезлонг на плажната палуба е с огромни възглавници и всички останали детайли карат посетителите да се чувстват като кралски особи. 

Трапезарията предлага естествено вентилирано от бриза пространство, свързано с терасата под дърветата или вътрешна климатизирана зала, която се отваря в другата посока към водното огледало. И на двете се сервира изискана азиатска или средиземноморска кухня, с акцент върху морската храна, гарнирана със забележителни гледки към океана. Най-впечатляващата част от комплекса е дневната, с високия 20 м купол от тиково дърво, под който е разположен барът, а кътовете наоколо са персоналните пространства, кадриращи собствените спомени от тропическия рай и океана навън. Пред бара доминира другата знакова забележителност - дългият плувен басейн на брега, с палуба от тъмно тропическо дърво и три белведера в карибски стил, издигнати като тронове по страните му. Оттук започва пътеката, водеща до ресторанта на брега и до площадката, обслужваща водните спортове.  
2._____-3
Дали хотелът си струва четири цифрената цена за нощ? Струва ми се, че на най-скъпата част от комплекта - незасегнатата природа наоколо се любувахме и ние като деца по нашето Черноморие. Но океанските вили „Аманяра” влиза в класацията на най-скъпите курорти в света поради добрата комбинация на удобство, стил, местоположение и обслужване.
Истинската причина за посещението до далечната дестинация, обаче, си остават плажовете наоколо - тържеството на Майката Природа, която е най-добрият ландшафтен архитект. Затова всяка човешка намеса тук е направена разумно и с необходимия респект. Същият подход би имал голям успех и при по-скромно изпълнение, ако се спазва четири компонентната рецепта.

Автор: арх.Анета Трифонова

1.2.________
1.3.____
2.________-1
2._____
3._
3.___-_
3._____-_1
4.___
4._____

 
Сподели
 
Уебсайт на автора: www.designhotels.com

Новини

23 Септември 2021, 09.17
Г-н Марин Захариев, зам. кмет на Община Смолян, ще открие събитието в четвъртък -...
20 Септември 2021, 10.56
До 31 октомври се удължава срокът за участие в конкурса “Български...
16 Септември 2021, 08.24
На 14-ти септември 2021 г. се състоя втория етап от журирането на Осмото издание на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор