Детска болница Лейди Силенто (Lady Cilento) в Южен Бризбейн, Австралия

(5 гласа, средно 3.60 от 5)
148833031877001_LCCH_ChristopherFrederickJones_01
Архитекти: Conrad Gargett и Lyons
Местоположение: South Bank 3, Clem Jones Promenade, Brisbane QLD 4101, Australia
Площ: 115000 кв.м
Година на завършване: 2014 г.
Фотограф: Christopher Frederick Jones 

С реализирането на този проект е било възможно изцяло да се преосмисли моделът на здравеопазване.
Детската болница Лейди Силенто (Lady Cilento) в Южен Бризбейн, Австралия е завършена през 2014 г. Това е единственото специализирано педиатрично лечебно заведение за щата Куинсланд (втория най-голям и третия най-гъсто населен). Болницата поема най-тежките случаи при подрастващите от целия щат. Освен спешно отделение, тя предлага цял набор от педиатрични услуги, а пациентите й се увеличават с всеки изминал ден: гастроентерология, онкология, лечение на хемофилия, частична фиброза, детска церебрална парализа, УНГ, включително рехабилитация и много още. Новата болница Lady Cilento всъщност представлява сливане на две предишни здравни заведения в едно ново, и има 12 нива.
Нейният иновативен и цветен дизайн съчетава съоръжения за диагностика и лечение, които са последен писък на модата и са пригодени специално за деца.

148833042717122_LCCH_ChristopherFrederickJones_1_leglo
С този проект е било възможно изцяло да се преосмисли моделът на здравеопазване. Процесът по дизайна на сградата е започнал с проучване на типологията на модерната болница. Проектът е дал поле за изява и за него са се състезавали от една страна застъпници на класическия болничен облик (медикоцентричен модел) и модернисти.

148833031877402_LCCH_ChristopherFrederickJones_02-
Ярко оцветеният екстериор, в който се вграждат зелени и лилави цветове на местните насаждения на растението бугенвилея свидетелства за сграда, предназначена за деца. По своята форма и размери тя представлява пространство от т.нар. Tower on podium тип, т.е. кула върху подиум. В случая става въпрос за една средна по височина, добре структурирана сграда с живописни покриви. (Tower  on podium е сграда с много нива, организирана около централно ядро като първите 2-5 етажа са структурирани като подиум).
Концепцията на дизайна е базиран на т.нар.  „живо дърво". Мрежа от „клони" се простират от две вертикални предверия в центъра на сградата.

148833039300306_LCCH_ChristopherFrederickJones_02
Те се извисяват над улиците и върху тях има множество балкони, от където се виждат живописни гледки. Всеки от тях гледа към ключова забележителност наоколо, например към прилежащи паркови площи,  р. Бризбейн, по-отдалечени планини или небостъргачите в централен Бризбейн. 

Тази мрежа свързва елегантно външното и вътрешно пространство в болницата и внасят естествена светлина в сградата. Вертикалните и хоризонталните площи създават един вид „карта" на сградата и по тях посетителите се ориентират къде точно се намират.

3_processed_Lady_Cilento
Ярки цветове, естествени материали и 2D-3D измерно изкуство са използвани в голямо количество в болницата, за да подпомогнат малките пациенти да се чувстват добре и ги карат лесно да се разсеят от своите здравни неволи. Фокусът на изкуството е достъпност, разбираемост, връзка с обществените пространства и с пейзажите.

Пейзажният тип архитектура на арх. бюра Lyons и Conrad Gargett играе много важна роля в дизайна на болницата и включва голям зелен наклонен покрив, присадени 30-годишни смокинови дървета, детски площадки, които са произведения на изкуството и обществен площад. Болницата разполага с 11 градини на покрива за рехабилитация и възстановяване.

4_processed_Lady_Cilento-
Дизайнът може да се нарече „спиращ дъха",  и нищо не подсказва външно, че е лечебно заведение. За малките пациенти и техните родители е осигурена приветлива и ярка среда. Цветовете, използвани върху вътрешната и външната част на сградата са много сходни с цветовете, които се откриват в природните пейзажи на Куинсланд. Има и по-неутрални, но и по-топли, които напомнят на екзотични птици, пеперуди от джунглите и флората на щата.

kolaj_ozeleniavane_01
Достъпът до зелените площи е ключов елемент в дизайна. Градини на покрива, зелени стени са само част от атмосферата на болницата и са в посока грижите и притесненията  да отлетят, доколкото е възможно.
7_processed_Lady_Cilento
Болницата Lady Cilento е получила награда от австралийския Институт на ландшафните архитекти в категория "Градски пейзаж". Журито се произнася, че субтропичните пейзажи на покрива, общите пространства и вертикалните градини са доказателство за ефективно сътрудничество между партньорите на проекта по тази комплексна и предизвикателна сграда. 
Повече информация за детската болница 
Lady Cilento може да получите от видеото тук:

Параметри:
-Струва повече от 100 млн. долара.
-Детската болница е държавна собственост.

Превод от www.architizer.com : Светлана Желева  

148833040373809_LCCH_ChristopherFrederickJones_01
148833041926317_LCCH_ChristopherFrederickJones_03
148833043628926_LCCH_ChristopherFrederickJones_04
148833038814503_LCCH_ChristopherFrederickJones_05

       
Сподели
 

Новини

22 Май 2023, 10.25
Посетители на Българския павилион.     Източник: www.kab.bgБългарският...
18 Май 2023, 14.01
На 18 май стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 под мотото...
04 Май 2023, 10.37
Рекорден брой делегати участваха в 22-то Общо събрание на Камарата на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор