Най-новата болница в Сингапур – далеч от класическия здравен дизайн

(0 гласа, средно 0 от 5)
image-tools.jpg_na4alo_01
Най-новата болница в Сингапур чертае новите тенденции в построяването на този тип лечебни заведения.
Тя се състои от многопрофилна болница със 707 легла - Ng Teng Fong General Hospital (NTFGH) и 396 легла за продължително лекуване, рехабилитация и палиативни грижи - Jurong Community Hospital (JCH). Обединени, двете дават новия болничен кампус. Построяването му е част от агресивния план за здравеопазване 2020 да се построят по-добри пациентско - централизирани лечебни заведения, които съчетават спешна помощ и предлагане на амбулаторни здравни услуги.

image-tools.jpg_Singapur_02_02

Целта на консултанта по дизайна - Studio 505, Австралия е бил да се направи изцяло нов дизайн, подчинен на идеята, че пациентът е в центъра на вниманието тук. Дизайнът на лечебното заведение се отличава от класическия болничен дизайн, който преобладава в Югоизточна Азия.

image-tools.jpg_Singapur_05_interior_05

Болницата има стаи от по 6 и 12 легла с естествено проветряване, като самото разположение на леглата е такова, че не само подобрява аерацията на стаите с 200 %, но и дава на всеки пациент собствен прозорец. Той е близко до леглото и погледът му пада върху градината. Естественото проветряване и гледката към парка целят да подобрят процеса на излекуване като предоставят подходяща среда за болните.

Дизайнът на болницата в Сингапур е съобразен още с горещото и влажно време на държавата, където само движението на въздушните маси може да причини охлаждащ ефект. Затова сградата е ориентирана в посока северозапад - югоизток. Това е подчинено на преобладаващите ветрове и по този начин намалява огряването на болницата от палещото слънце. За осигуряване на сянка в стаите се грижат не само жалузи, но и външни градини и външни саксии. Саксиите са подравнени в една линия и всеки пациент може да види как растенията хвърлят сянка. Освен това, с тях самата болница изглежда много впечатляващо.
За лечебното заведение са изпробвани няколко модела стаи, дори е направен прототип, при който е тествана гледката навън и гледната точка на пациента.

image-tools.jpg_Singapur_06_interior_06

Самите стаи се отличават със своя ”назъбен” дизайн – терасовидно и многоъгълно. За тях е използван специален иновативен компютърен софтуер, с който да се анализират фактори като: слънцезащита, циркулация на въздушните потоци при проветряване и др. Софтуерът е направил сравнения между класическата болнична стая и многоъгълния вариант.

image-tools.jpg_Singapur_04_plan_04

Болницата Ng Teng Fong General Hospital се извисява като кула и е на 16 етажа, докато Jurong Community Hospital е 12-етажна. Самият кампус е панорамен и е на обща площ над 171 хил.кв.м.
Става дума за свръхенергийно-ефективен дизайн, при който се харчи 38 % по-малко енергия, сравнено с типична сингапурска болница и 69 % по-малко, сравнено спрямо средностатистическа американска болница.

Върху двете сгради има 90 W фотоволтаичен парк, специално проектиран да поддържа необходимата температура в оперативните стаи и да замени на 100 % потребностите на кампуса от топла вода.  Сградата се осветява със специално флуорисциращо и LED-осветление.

image-tools.jpg_Singapur_08_08

Очаквано, лечебното заведение се вписва по възможно най-хармоничния начин в околната среда. За това свидетелстват и редица многобройни „зелени” награди, тъй като самата сграда е построена по стандарти, които се базират на енергийна ефективност, водна ефективност, запазване на околната среда, оценка на вътрешния болничен климат и др. Сред отличията е много ценно и признанието от Американския институт на Комитета на архитектите за околна среда (COTE).

image-tools.jpg_Singapur_09_09

Болницата във факти:
  - Завършена е през 2015 г.
  - Възложител е Здравното министерство на Сингапур
  - Инвестиция: 500 млн. долара
  - Консултант по дизайна: Studio 505, Австралия
  - Местно архитектурно бюро: CPG Consultants
  - Медицинско и болнично планиране: HOK, Сан Франциско, САЩ

Автор: Светлана Желева
(По материали от чуждия печат)

Сподели

Тагове: cpg consultants | болница | сингапур

 

Новини

23 Септември 2021, 09.17
Г-н Марин Захариев, зам. кмет на Община Смолян, ще открие събитието в четвъртък -...
20 Септември 2021, 10.56
До 31 октомври се удължава срокът за участие в конкурса “Български...
16 Септември 2021, 08.24
На 14-ти септември 2021 г. се състоя втория етап от журирането на Осмото издание на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор