Krankenhaus Nord - болница за 1 млрд.евро

(1 глас, средно 5.00 от 5)
KH_Nord_Piazza_Schirme_c_Health_Team_KHN
Новото лечебно заведение се намира в  21-и район на австрийската столица и има амбициите да е най-модерната в Европа.

Строителството на Krankenhaus Nord във Виена, която се намира в 21-и район (Brünner Straße), върви по план. Не само това: тя има амбициите да е най-модерната в Европа, т.е. от XXI-и век. Това са само част от очакванията за нея. За болницата бе обявен международен конкурс за архитекти, но бе спечелен от арх. бюро Алберт Вимер (Аlbert Wimmer).

Wartebereich_44115
Вътрешното оформяне на лечебното заведение, както и техническите части в приземните са готови. Частите от болницата, които са на горните етажи и покрива също малко им остава да бъдат завършени.
В момента се работи много интензивно по сърцевината на Krankenhaus Nord, новите операционни,
тъй като сградата се строи по по-различен начин: от входа навътре и странично към вътрешността.
Това обуславя и някои зони на болницата да се намират на различен етап на строителство. 

До голяма степен са готови лекарските кабинети, а също и болничните стаи, които в момента дори се обзавеждат. Krankenhaus Nord трябва да е готова до края на тази година, и ще заработи веднага. През 2018 г. болницата не само ще отвори врати, но и ще заработи на пълни обороти. 

_CP11502_44136
Първата копка бе направена през септември 2012 г.  Общата й площ е 111.000  кв.м, а озеленените площи ще бъдат 47.000  кв.м. Първите дървета дори вече са засадени. 
Прогнозите са, че тук ще се лекуват годишно около 250 хил. души като лежащо болните ще бъдат 46 хил. , както и ще бъдат извършвани 16 хил. операции годишно.

KHN_Sdansicht_c_Hubert_Dimko
Болницата ще разполага с около 800 легла, разположени в единични и двойни стаи, а целият персонал, който ще бъде назначен – 2500 души. Krankenhaus Nord ще има и площадка за хеликоптер.
Една пиаца, обгърната от две строителни части, служи за връзка към квартала. Зад нея се простира като на магистрала подредени същинската болнична част със Спешното отделение, кабинети и операционни.
Залите за рехабилитация са ориентирани към зелените площи.

Dachgarten_44116
Освен топли връзки между отделните корпуси са налице и други удобства, които ще карат пациентите да се чувстват добре като: осветени алеи, градини на покрива , зелени тераси с вода, атриуми и много силно осветление навсякъде вътре.

Hi-Tech  се среща с Hi-Touch
В проекта високите технологии се срещат с модерната комуникативност. Строежът на болницата е конкретна стъпка в реализационната програма на община Виена и на Сдружението на виенските болници и здравни заведения.
 
KH_Nord_Piazza_c_Health_Team_KHN
Изборът на 21- и район (Флоридсдорф) като местоположение на новото лечебно заведение не е случаен. Той е съобразен с факта, че това е силно разрастваща се част от града и ще направи възможно едно по-равномерно разпределение на болничните сгради в града - западно и източно от р. Дунав, което от дълго се планира. Целта е да се подобри набора от здравни услуги в северната част на Виена.

Болницата ще има собствен технически екип, който ще въведе и поддържа техническата експлоатация. Засега е планирано да има екип от 18 души. 
Болницата се строи на терен, където навремето се е намирала главната работилница на австрийските железници.
khwn01

Автор: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: krankenhaus nord | болница във виена

 
Уебсайт на автора: www.awimmer.at

Новини

23 Септември 2021, 09.17
Г-н Марин Захариев, зам. кмет на Община Смолян, ще открие събитието в четвъртък -...
20 Септември 2021, 10.56
До 31 октомври се удължава срокът за участие в конкурса “Български...
16 Септември 2021, 08.24
На 14-ти септември 2021 г. се състоя втория етап от журирането на Осмото издание на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор