Жилищният комплекс Хъдсънс в подножието на Покривния парк, Ротердам

(0 гласа, средно 0 от 5)

orange_architects-the_hudsons-002_sebastian_van_damme-632447
Жилищния комплекс Хъдсънс, фасада по улицата към парка.

Данни за проекта:

Име на проекта: Жилищен комплекс The Hudsons
Местоположение: гр. Ротердам
Проект: 2016 г. след спечелен конкурс
Реализация: 2022 г.
РЗП: 29 100 кв.м
Програма: Жилища
Архитект: Orange Architects  www.orangearchitects.nl
Клиент: BPD Gebiedsontwikkeling & ERA Contour
Инвеститор: ERA Contour  
Фотограф: Sebastian van Damme

Комплексът Хъдсънс (The Hudsons)
е последното доказателство, че Orange Architects реализират мечтите на своите клиенти. Проектът е рационален, но чувствителен към контекста, местната култура и майсторската тухлена естетика, за да се превърне в обект със силна идентичност и да изгради достойната рамка на Покривния парк - другия обществено значим обект, с който граничи. Петте жилищни групи, със 142 жилища, привличат потребителите със средни и високи доходи в осъвременената сградна тъкан на града.

Orange Architects
е мултидисциплинарна проектантска компания, покриваща целия спектър на архитектурното проектиране, с ръководители Патрик Мейерс и Йерун Шипър. Те работят в центъра на космополитния Ротердам, затова бюрото споделя неговата идентичност: творческа, активна, самобитна и международна. Устойчивата архитектура е главната амбиция на Orange Architects, изградена върху трите стълба: Света | Ние | Стойността. Като краен резултат, сградите въздействат положително върху качеството на живота на отделния човек, на обществото и опазването на природата. Orange Architects формулират атрактивни, концептуално иновативни и интелигентни отговори на сложните пространствени предизвикателства, разработени с умение и професионална дълбочина.

2._____Pokriven_park_624x351
Районът на комплекса Хъдсънс и Покривния парк, въздушна панорама.

Местоположение. Жилищният комплекс се намира в подножието на Покривния парк – в югозападните части на кварталите Босполдър – Тусендайкен. На запад от тях започва пристанищната зона Мерве-Виерхавенс. Територията, изградена в началото на миналия век, се обновява активно през последните десетилетия с общите усилия на собствениците и жителите. Силната обществена опозиция проваля инвестиционното намерение на пристанищните власти да издигнат офис сгради, на мястото на закрития вече ж.п.терминал. В непрекъснато търсене на нови градски площи, холандските архитекти развиват смело типологията на сградите и предлагат екстравагантното решение в полза на всички. Това е най-големия покривен парк в Европа, построен над линеен търговски център с огромен паркинг и открит през 2015 год. С внушителните си размери - 1200 м на 85 м, той се издига плавно от терена до осем метра височина, за да спре в борда на дългата фасада.

3.__-___Prohod_kam_kv_624x351
Проход между жилищните групи, поглед към квартала.

Градоустройственото решение на Orange Architects за комплекса Хъдсънс е съобразено с характера на квартала - нискоетажни, дълги, затворени блокове със сключено застрояване, обрамчени от гъста улична мрежа с нехомогенна ориентация. За да се разбие този тромав стерeотип, строителният терен е разделен на пет по-малки единици, които със своя мащаб, форма и типология осигуряват безпроблемни връзки със съществуващите улици в квартала, от едната страна, и лесен достъп до парка, от другата.

4._____Prohod_kam_parka_624x354
Проход между жилищните групи, поглед към парка.

Достъпът до парка се осъществява през централната ос, преминаваща между втората и третата група. От двете страни на възловото място са разположени търговските площи. Широката алея продължава към Покривния парк, където посетителите могат да се насладят на хубавото време и летните залези, стига до ресторанта и единствената открита стълба, която слиза на улицата пред търговския комплекс. 

5.___Vutre6en_dvor_624x356
Вътрешен озеленен двор на жилищна група.

В петте си групи, комплексът съдържа общо 118 еднофамилни къщи, 24 апартамента и две търговски зони. Всяка жилищна група е организирана около озеленен вътрешен двор, който е решен индивидуално, по отношение на общите и лични части. Дворът се разполага на първото ниво, над паркинга на приземния етаж. Групите имат междинна ориентация спрямо главните географски посоки, различна жилищна програма и променяща се височина. Поради недостига на терени, къщите стъпват на малка площ, затова имат повече етажи, но се стиковат безпроблемно една до друга, въпреки типовото разнообразие.

6._____Dnevna_624x355
Ъглова дневна на приземен етаж, интериор.

На всяка широка ос, над 4 м, се развива по една жилищна единица на три или четири етажа с възможност да поеме, отдолу нагоре: дневна със склад, кухня-трапезария и спални (един или два етажа). Жилищата са достъпни от улицата и през паркинга. Приземното ниво има дневна с входно антре и складово помещение за велосипеди, откъм паркинга. П образната стълба, по средата на вътрешната стена, води към горните етажи. Жилищата разполагат с достатъчна площ за домашен офис. Терасите се появяват рядко на горните етажи. Широко отворените витрини към улиците, освен доброто естествено осветление, позволяват на парка да проникне дълбоко в помещенията, докато към двора и квартала фасадата е по-затворена.

7.1___Fasada_detail_281x4297.2__._Fasada_det_280x428
Детайли от фасадата с различен цвят и характер.

Фасадно изграждане и детайлиране. Външната обвивка на блоковете е специално детайлирана и профилирана тухлена зидария в духа на XIX век, която постепенно става все по-отворена и променя цвета си, от страната на квартала към парка. Например, подпрозоречният перваз, отлят от бетон, минава като линия по цялата дължина на фасадата, подкрепен от създадените в тухлената зидария линеарни корнизи под него. От специално оформената тухла със средна вдлъбнатина, се изграждат пана във вертикален, хоризонтален или неутрален растер, които оживяват фасадата с различната си  текстура. За цветовото решение на тухлите са характерни преливащите нюанси, отчитащи промяната в прилежащата среда. Фасадата към квартала започва в тъмночервено и хармонира с тухлената архитектура от XX-ти век, цветът намалява постепенно, докато изсветлее съвсем и се свърже с въздушността на парка.

8.1-Fasada_det._280x2808.2_fasada_det_280x280
 Жилищна единица откъм двора.                                 Тъмна фасада към квартала.

Устойчивостта е хармонично включена в концепцията. Изградените пет жилищни групи са енергийно независими, с водно неутрална обвивка на сградите и максимално използване на здрави, качествени и рециклирани материали. Петте групи са оборудвани с фотоволтаични панели на покрива. Добитата от тях енергия покрива нуждите на жилищата, оборудвани изцяло с електрически уреди за различните инсталации - не се използват изкопаеми горива. В комплекса е изградена обща система с подово отопление и ефективна механична вентилация. Оптималният микроклимат се постига чрез отваряеми прозорци за естествена вентилация, в постоянно използваните помещения; по желание, големите витрини по улицата се засенчват с прибиращи се тенти отвън и слънцезащитни средства отвътре; осигурена е вентилация, която регулира нивото на въглеродния диоксид.

9._.____-kam_kvartala_624x432
Жилищният комплекс Хъдсънс, фасада към квартала.

Мерки за опазване на природата. Озеленените покриви във вътрешността на всяка жилищна група са засадени след изучаването на местното биоразнообразие, с цел неговото запазване и подобряване. Те са буфер за дъждовните води, затова дори настилките по тях имат раздалечени фуги и са частично пропускливи. Социалните аспекти на устойчивостта са особено важни. Озеленените пространства са предпочитаната среда за безопасна игра на децата и междусъседски контакти в естествена обстановка. Освободените от автомобили проходи, заедно с проникващата в тях зеленина, са оформени като места за срещи на живущите и детски занимания за целия квартал.

___Hadsans_fasada_624x360
Жилищният комплекс Хъдсънс, фасада към парка.


Сподели

Тагове: orange architects | жилищен комплекс the hudsons

 

Новини

22 Май 2023, 10.25
Посетители на Българския павилион.     Източник: www.kab.bgБългарският...
18 Май 2023, 14.01
На 18 май стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 под мотото...
04 Май 2023, 10.37
Рекорден брой делегати участваха в 22-то Общо събрание на Камарата на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор