Компромис със системите за сигурност и автоматизация в офис сградите е недопустим

(1 глас, средно 5.00 от 5)

Системите, които се изграждат в новострояща се офис сграда могат да се разделят на 7 отделни групи, обхващащи почти всички нисковолтажни инсталации:
  • структурно окабеляване – компютърна и телефонна мрежа;
  • пожароизвестяване;
  • видеонаблюдение;
  • контрол на достъпа;
  • аудио озвучаване -
  • оповестителната система, работеща за пожароизвестяването й
  • озвучаване като фонова музика;
  • ТВ система
  • автоматизация (BMS – Building Management System).

BMS
Докато другите изброени по-горе шест системи са абсолютно задължителни за всяка обществена сграда, изграждането на автоматизация често се пренебрегва. Това обаче затруднява обслужването на сградата. Макар че е отделна система със своя собствена архитектура, тя обхваща и подпомага дейността на мениджмънта във визуализацията и управлението на всички останали системи. Липсата на  BMS не позволява добро регулиране на видеонаблюдението, контрола на достъпа и пожароизвестяването, което от своя страна се отразява на функционалността на сградата и съответно на печалбата за мениджмънта. Често BMS се изгражда в по-късен етап от експлоатация на сградата, но тогава е много по-трудно и скъпоструващо, защото е необходимо създаването на нов интерфейс, който да обединява работата на различните действащи системи в сградата.

При търговската сделка за продажба или наем наличието на BMS би могло да вдигне цената на сградата и на договора с повече от 30-40 %.

Структурна кабелна система
Структурната кабелна система (СКС) осъществява свързаността на целия офис или сграда, като осигурява работата на компютрите и телефоните. Тя е комплексно решение и служи като гръбнак и за другите системи за сигурност. Изграждането на СКС трябва да се предвиди още при проектирането, защото създаването на кабелна система при  вече готова сграда струва доста усилия на инвеститора.
СКС трябва да е съобразена както с нормите за изграждане на една бизнес сграда, така и с това дали тази сграда ще служи на една компания или ще се отдава под наем.

Напоследък  все повече се налага практиката да се предлага интегриран проект за всички тези системи. Например системата за контрол на достъпа и СОТ могат да използват кабелната системата с цел да бъдат по-гъвкави – това е основно предимство при по-големите сгради. По този начин могат да се изграждат отделни СОТ-системи за всеки офис, свързани през СКС с една централна станция, която при желание може съответно да ги разделя или обединява, а това улеснява отдаването на помещенията.

Компютърната мрежа и телефония
В сграда, която ще се отдава под наем, могат да се подсигурят компютърни и телефонни услуги за потребителите си. Така не се налага всяка фирма- наемател да купува например етернет-комутатори, да прави мрежа или да инсталира телефонна централа.

Създаването на  компютърна мрежа предвижда както най-елементарното – да  разпределят работни станции – компютри и да се свържат със сървърите, така и интегриране на защитни стени, свързване към интернет, дефиниране на комплексни решения за сигурност на мрежата, дефиниране на права на потребителите и т.н.
Също така е важно да се избере телефонна централа, която да предоставя гъвкавост и достатъчно капацитет и функции, за да може да удовлетворява различните изисквания на наемателите.

Пожароизвестителна система
Тя много често работи в офиссгради заедно с пожарогасителна система. Най-важна и ценна за фирмите е информацията, която се съхранява в сървърните помещения. Ако при пожар данните се запазят, то тогава загубите на една компания ще бъдат сведени до минимум.

Видоенаблюдение и контрол на достъпа
Тези две системи, макар че могат да работят самостоятелно, е добре да бъдат интегрирани. Ако работят в координация с BMS система, тогава наистина изпълняват ефективно задачите по охраната и по сигурността в една сграда. Ако системата за контрол на достъп открие неправомерно влизане в определена зона в офиса, тогава системата за видеонаблюдение насочва вниманието на охраната и започва запис. Това облекчава и ускорява идентификацията на нарушителите.

Аудиоозвучаването
Тази система е свързана до голяма степен с архитектурата на помещенията и точното място и мощност на говорителите. При създаването й трябва да се съобразят много фактори. В противен случай резултатът ще бъде само фонов шум, както често се случва на гарите и летищата. Все още не са много специалистите в страната, които биха могли да направят качествено аудиоозвучаване.

Телевизионна система
В бизнессградите телевизията трябва да предлага едновременно възможности за ефирна и сателитна система, както и за DVD, за да удовлетворява изискванията на компаниите. Когато голяма фирма има собствен канал, тя трябва да може да го излъчва там, където се събират нейните клиенти и партньори. Например „Порше” имат канал, базиран в Австрия, и фирмата го излъчва със сателит към всички свои офиси.

Система от повече телевизори, които да излъчват различни канали в различни части от сградата, е техническо предизвикателство, което трябва да се има предвид още при проектирането на една офис сграда.

Паркинг система
Паркинг системата е една допълнителна, но важна особеност на бизнес сградите. Особено важно е  нивото на сигурност на паркинг площите да бъде внимателно преценено и осигурено.

Грешки при инсталирането на обслужващи сградни системи
Изборът и приложението на  обслужващите сградни системи трябва да се обсъждат с инвеститора на етап идеен проект. Във един-два разговора обаче е трудно да се изберат подходящите за сградата системи, предупреждават специалисти  от фирма „Контракс”. Практиката показва, че обикновено не се отделя  достатъчно време и внимание за уточняване на нуждите и изискванията на сградите. В резултат се избират системи „в крачка”, когато сградата вече се строи - компромисно решение на базата на по-ниска цена в няколко конкурентни оферти. В 90% от случаите цената е определяща.

Често инвеститорите предпочитат да спестят от системите за сигурност - система за контрол на достъпа и СОТ. Дори по време на идейния проект да се вземе решение за изграждането им, след това при уточняване на бюджета дефицита се компенсира често чрез орязване на парите за системите. Но на втория или на третия етап от реализацията на проекта самият мениджмънт започва да поставя изисквания към инвеститора за наличие на обслужващи системи. Затова вече започва осъзнаване, че не трябва да се пести от комуникации и сигурност.


Повечето системи вече преминават на IP и са базирани на компютърните мрежи – ако сървърното помещение е свързано с кабелна система, може да обслужва телевизия, СОТ, видоенаблюдение, телефонна централа, и т.н.
Услугата triple play – предлагането на интернет, телефония и телевизия в едно, също намира приложение в съвременните бизнес сгради. Тя може да се достави в която и да е точка на офиса, стига да има кабелна система и съответно да може да се ползва етернет.

В сектора за сградна автоматизация и системи за сигурност големите фирми вносители се ориентират изцяло към поддръжката и разширяването на приложението на тези системи. Делът на доходите им от доставка и инсталация все повече намалява за сметка на инженерния труд. Разширяването и осъвременяването на системите за сигурност и автоматизация са изключително важни фактори, за да могат тези системи да отговарят на съвременните нужди на мениджмънта.
Все още обаче не са много фирмите в България, които изпълняват извънгаранционно поддържане на сградните системи. „Контракс” е фирма, която е инвестирала в сервизна база  из цялата страна. И резултатът е налице – реализират се все по-крупни и по-дългосрочни договори за поддръжка и за осъвременяване на системите в сградите, както и на телекомуникациите. 
Сподели
 

Новини

22 Май 2023, 10.25
Посетители на Българския павилион.     Източник: www.kab.bgБългарският...
18 Май 2023, 14.01
На 18 май стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 под мотото...
04 Май 2023, 10.37
Рекорден брой делегати участваха в 22-то Общо събрание на Камарата на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор