BMS намалява разходите за обслужване на сгради

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Система за управление и визуализиране на процесите в сгради и предприятия /BMS - Building management system/ е едно от най-комфортните решения, използвано в ХХІ в. Имайки предвид големият брой инсталации, които обслужват една сграда, прилагането на подобна система е повече от необходимост. Свързването на отделни инсталации в обща автоматизирана система е основна предпоставка за ефективна обработка на огромното количество информация от сигнали и изпълнителни устройства, излъчвано от всяка система. Това позволява да се анализират и вземат оптимални решения за управление, което следва към оптимизиране на инвестиционните и експлоатационни разходи. Интелигентните системи за сградна автоматизация правят по лесна работата за оператора, облекчавайки множество негови ежедневни рутинни дейности.


BMS системата на Мол Варна се базира на най-съвременното решение на фирма Siemens - последна дума на техниката в областта, използваща контролери от най-висок клас.
Предоставя се концепция с богати възможности за управление на системите в сградата, която основно е разделена на три нива: мениджмънт ниво, ниво автоматика и ниво полево оборудване. Системата позволява цялостно управление и визуализиране на процесите за постигане на максимален комфорт, икономия на разходи, обслужващ персонал, както и опазване на околната среда.

Една от основните  системи, които ще бъдат изградени е вентилационната система. Нейното приложение е да осигури комфорт на отопление, охлаждане и качество на въздуха в  кината,  хранителни магазини, гаражите и общите части.

В магазините ще се изгради система за стаен комфорт, която ще обхваща 70% от площта на Moл Варна. За поддържане на добър климат в магазините ще се грижат “интелигентни” контролери, осигуряващи прецизно  управление и лесна експлоатация. В цялата сграда по всяко време се управлява и следи  изменението на температурата, състоянието на изпълнителните устройства и желаната от потребителите температура в помещенията.

Системата за мерене е се използва за разпределяне на разходите и включва изготвяне на отчети за потребената топло-, студо- и еленергия. Използват се ултразвукови топло-студомери, чрез които се събират данните за консумациите на отделните магазини.
Системата за осветлението осигурява неговото пускане и спиране в зависимост от графика на работното време, с което се избягва инвестиране на разходи за светене извън работния график.          

Други системи предвиждат мониторинг на спринклерните инсталации, ескалаторите, асансьорите, дизел генераторите, UPS и др.

Мениджмънт станцията осъществява дистанционнно управление и следене на описаните по-горе системи. По всяко време операторът на станцията може от разстояние да следи за нормалната работа на системите, да получава аларми при възникване на проблеми в инсталациите. Работата на системите може да се архивира с цел получаване на обща картина за състоянието на всяка част от сградата за  определен период.

BMS системата е от жизненоважно значение за обекти от подобен клас, тя значително намаля разходите от страна на обслужващия персонал. Чрез прецизно управление се постигат големи икономии на еленергия и горива. Минимизира се човешката намеса,  предоставя се информация за работата на всички изпълнителни механизми и устройства. Спестява се времето при поддръжка чрез навременно откриване на възникналите аварии.

Сименс ЕООД - Билдинг Технолоджис
1309 София, ул. “Кукуш” 2, тел.: +359 2 8115 418, факс: +359 2 8115 652
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.    www.siemens.bg
Сподели
 

Новини

22 Май 2023, 10.25
Посетители на Българския павилион.     Източник: www.kab.bgБългарският...
18 Май 2023, 14.01
На 18 май стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 под мотото...
04 Май 2023, 10.37
Рекорден брой делегати участваха в 22-то Общо събрание на Камарата на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор