Как се отоплява Виенското кметство?

(0 гласа, средно 0 от 5)
Snimka_2_Viensko_kmetstvo_632x483
Зам.-кметовете на Виена Катрин Гал и Петер Ханке пред Кметството  Снимка: © DavidBohmann /PID

Скоро сградата на Виенското кметство ще бъде свързана с централната охладителна система в града. По този начин емисиите на въглероден диоксид ще бъдат намалени с 50 %, а консумацията на енергия със 70 % спрямо конвенционалните климатици, разказва Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

През 2022 г. общинското енергийно дружество "Виенска енергия" (Wien Energie) ще свърже сградата на Виенското кметство с централната охладителна система. Това ще увеличи охлаждащата мощност с 1,4 мегавата, което съответства на мощността на 400 климатика.

В момента във Виена има 18 централи за охлаждане, към които са свързани повече от 140 сгради. Сред тях са Виенският университет, Националната банка, хотел „Кемпински", а след приключване на санирането, и сградата на Парламента. Свързването на Кметството с новата охладителна система стана възможно, именно благодарение на полагането на тръби към сградата на Парламента.

Snimka_1_Viensko_kmetstvo_624x479
Машини в централата      Снимка: © Wien Energie / Christian Hofer

Какво е централно охлаждане?

Централното охлаждане е еквивалент на централното отопление. Системите за централно охлаждане са до 40 процента по-ефективни от децентрализираните охладителни системи. Работейки по почти подобни на централното отопление принципи, централното охлаждане доставя охладена вода до сгради като офиси и фабрики, нуждаещи се от охлаждане.

Студената вода се генерира в електроцентралите чрез охлаждащи машини. Във Виена за задвижване на машините се използва електрическа и топлинна енергия от инсинераторите за отпадъци. Водата, охладена до температура от 5 до 6 градуса, се отвежда до сградите чрез подземни тръби, където се разпределя чрез охладителни системи.

Там тя поема топлината от помещенията и я отвежда обратно в централата. Охлаждането на тази вода се извършва също централно, например с помощта на речна вода.


Сподели

Тагове: виенско кметство | отопление | централно охлаждане

 

Новини

21 Март 2023, 09.23
Измененията в климата вече не са абстрактно понятие, а негативните последици...
17 Март 2023, 16.58
Рециклирането на строителни материали, приложението им, иновативни проекти,...
17 Март 2023, 15.33
Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и...
Медийни партньори
VIP медиен партньор