Зрелищно преместване на една вила в Швейцария

(3 гласа, средно 5.00 от 5)
luzernerzeitung.ch-01
В швейцарския град Санкт Гален преместиха 3600 тона тежаща сграда. Това е вила Якоб, която се „придвижваше" със скорост 1 мм/ в секунда.
Удивителното е, че в Швейцария има технология, при която вече не се налага да се разрушава сградата и после пак да се вдига наново, а просто я ... преместват.

На 16-и август 2017 г. се състоя преместването на тежащата около 3600 тона вила Якоб, която е със статут на паметник на културата. То се извърши по предварително одобрен план. Избутването бе извършено за 7 часа.  За този период сградата се премести с цели 20 метра и освободи място за нов строеж.

20170816210736550_sn_01-_01
Хидравлични преси бутаха сградата напред със скорост от 2.8 метра в час.

План за преместване
Скоростта не се виждаше с просто око. Работата по избутването й започна с участието на хидравлични преси. Първаначално се е забелязал един малък тласък, но след него „пътуването" на сградата не бе възможно да се възприеме с просто око. И няма как да се забележи, тъй като скоростта е била 1-2 мм в секунда. Хидравлични преси избутваха сградата по метални релси с наклон от 8 градуса към нейното ново място.

villajakob.gemperlistauffacher.ch1

Любопитното е, че докато вилата „пристигне" там, са се хванали на бас поръчителят и строителната фирма, която изпълнява иновацията. Преди старта, на една от малките тераси на вилата е била поставена чаша вино върху маса. Ако от нея не се разсипе нито една капка по време на преместването на сградата, то фирмата-изпълнител печели облога.

Вила Якоб се числи към старческия център Йозефсхауз. Собственик на вилата  е благотворителното дружество на града Санкт Гален.

www.fm1today.ch1

Защо изобщо се мести сградата?
В продължение на години благотворителното дружество е търсило решение за един друг старчески дом, който е имал отчайваща нужда от саниране. През 2012 г. се е зародила идеята хората и въпросния старчески дом, наречен Мартахайм да бъдат настанени в нова сграда. Целта е била да се разшири старческия център Йозефсфхауз. И за да може да се започне новото строителство, съществуващата вила Якоб трябвало да бъде избутана с около 20 м.

tagblatt.ch

За това зрелищно преместване, благотворителното дружество е ангажирало специална компания със солиден опит в този тип дейност. Това е фирмата Iten-Bau от швейцарския град Цуг. Тя, впрочем е имала и други подобни поръчки в Швейцария. Сред успешните й премествания на сгради са фабрика за машини в квартал Оерликон (Oerlikon) на Цюрих и др.

tagblatt.ch.jpg2

На новото си местоположение на вила Якоб отново ще бъде построено мазе. Вероятно през средата на 2019 г. в комплекса ще се нанесе един хоспис за палиативни грижи на тежко болни и умиращи хора.
Преместването на вила Якоб струва около 2 млн. швейцарски франка.

Превод от www.nzz.ch: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: вила якоб | план за преместване | швейцария

 

Новини

22 Май 2023, 10.25
Посетители на Българския павилион.     Източник: www.kab.bgБългарският...
18 Май 2023, 14.01
На 18 май стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 под мотото...
04 Май 2023, 10.37
Рекорден брой делегати участваха в 22-то Общо събрание на Камарата на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор