Шистовите плочи на английската фирма SSQ създават непоклатимост и самобитност на архитектурния почерк

(1 глас, средно 5.00 от 5)
GJe3HpAQ-632455
Жилищен комплекс в Литва

Сградите са посланията на архитектите и строителите в бъдещето. За да издържат предизвикателствата на времето, трябва да са изградени от трайни и устойчиви материали. Такъв материал са шистовите плочи на английската фирма SSQ(Spanish Slate Quarries UK). Компанията е  водещ производител и вносител на шистови камъни с над 40-годишен опит в тази сфера.
В този пазарен сегмент  дружеството е завоювало стабилни позиции, като  постоянните му кленти са в над 40 страни от различни точки от света. Продукцията му намира добър прием  в държави от Европа, Америка, Австралия, Азия, като поддържа офиси на три контитента.

Официалният  дистрибутор  на английската компания за България е фирма SmartMetalGroup. Екипът на SmartMetalGroup предлага професионални консултации относно всички въпроси, свързани с използването на шистовите плочи:
▪ Извършва технически изчисления на количеството материал в зависимост от размера и дебелината на плочката;
▪ Дава препоръки относно избора на формата на шистовите плочи;
▪ Съдейства при монтажа или осъществява монтажа на шистовите плочи;
▪ Предоставя обучение по полагане на шисти за покриви и запознава със спецификата на полагането на шистови плочи за подове и декоративни облицовки.

За повече информация може да посетите онлайн магазина на фирмата https://shop.smartmetalgroup.com/

AIgS9-ng-624480

Специфика на шистовия камък
Шистите са метаморфни скали с тънка слоеста структура, като специфичното при тях е ориентирано разположение (шистозност) на съставните минерали. В зависимост от минералите, които се изграждат, има специфика в добиваните плочи. Поради това има разлика не само във визията на материала, но и в параметрите му. Това е причината от ограничен брой находища в света да се добива висококачествена продукция. Сред тях е  кариерата в централна Аржентина, която експлоатира английската компания SSQ. Находището е на над 560 млн. години, като  в него се добива и шистова разновидност филит- един от най-здравите материали.

Затова шистовите плочи се смятат за едни от най-стабилните материали, които осигуряват дълговечността на сградата. Популярното им приложение е  покривни и фасадни покрития, но  напоследък намират място и в ландшафното строителство,  стенната декорация, за подови настилки и др.

AC4mgLSA-624483
Покриви с шистови плочи Del Carmen в Тексас, САЩ

От шистовите плочи се създават покриви, които със столетната си здравина могат  да „надживеят“ самата сграда. Уникалната дълготрайност на шистовия камък го превръща в материал от най-висок клас, подходящ както за частно, така и за обществено строителство. Специфично направление е реставрацията на културно-исторически сгради.  Поради това SSQ дава гаранция за използването  на шистовите плочи 50-100 години минимален срок (включително и  по отношение  на показателя водонепропускливост).  Продукцията на компанията е  категоризирана в най-високия клас S1 по скалата ASTM C406 (Американският стандарт).

iAFuKdXw-624426
Покрив с шистови плочи Del Carmen на частна сграда в Тринидад и Тобаго

Водещи характеристики на шистовите плочи

Дълготрайността е сред водещите особености на шистовия камък. Шистовите плочи са особено актуални поради това, че са естествен материал, като и процесът на добиването им е напълно екологичен.  Ръчното добиване е основен метод, тъй като шистовите скали се разделят на изключително тънки плочи.  Причината е, че  те включват плочести или издължени минерали (слюди, хлорит, талк, графит, амфиболи) с определена ориентация, което улеснява процеса на добиването на плочи с определена дебелина – в диапазона от 2 мм до 1 см. Плочите притежават  природна текстура с релефна повърхност, поради което не се нуждаят от полиране, гланциране и други довършителни работи. Тези скали се отличават с интересна структура, като отделните минерални зърна са видими с невъоръжено око. Цветовият им диапазон е интересен и богато нюансиран, като варира  от черно до сиво, синьо-зелено и др. Специфичното е особения сатенен блясък на шистовия камък, който  повишава изключително декоративната му способност. Поради  самобитната си визия, този невероятен материал гарантира уникален архитектурени почерк.

170122Charles02300233-624482
Реализиран проект в Мелбърн, Австралия, облицовката е с шистови плочи Del Carmen

Най-важното е, че  сградите, в които е вложен шист, имат «живот» с голям  времеви хоризонт. Това се дължи на изключителната здравина и плътност на този естествен камък.

Устойчивостта му е в няколко направления: 
-  неподатливост към климатичните промени като екстремни стойности;
-  устойчивост към ултравиолетовата светлина;  
-  устойчивост на различни вредности като замърсяване и химически агенти;
-  Изключително стабилен е при температурни промени, поради непорьозната си текстура.

В този смисъл, сградите с шистови плочи имат своеобразна непоклатимост, не само в прекия смисъл, а и като набор от характеристики.

_GcXMxgw-624555
Galataport, Истанбул, Турция - покрив с шистови плочи Del Carmen

Сред положителните качества на шистовите плочи, които ги правят предпочитани за реализация на различни проекти са следните:

  •  дълговечност и непоклатимост, устойчивост и здравина;
  •  водонепроницаемост и  огнеупорност;
  •  високи нива на звуко- и шумоизолационност;
  •  екологичност, базирана на естествена скална структура;
  •  корозоустойчивост, държаща се на липсата на каквито и да е рудни примеси;
  •  липса на техническа поддръжка;
  •  висок декоративен ефект.


Шистовите плочи от една страна гарантират стабилност на покривната и фасадна конструкция. От друга страна, поради ефектната си визия и цветова гама, осигуряват  креативност и гъвкавост в архитектурен план. 
Поради това   продукцията на английската компания SSQ намира приложение в  елитни проекти в различни части на света.

o48iWzXQ-575600
Проект, осъществен в Москва, Русия

Продуктовата гама включва няколко вида високачествени шисти, сред които  особен интерес  има към шистовите плочи с благозвучни названия «Ривърстоун“ и  „Дел Кармен“.

Riverstone   – „архитектурният камък“
Неречен е още „диаманта“ в света на камъните. Може би, защото притежава качества, които са мечта за много архитекти. На първо място - това е неговата  уникална здравина, която е по-висока от останалите шистови камъни. Причината е, че е филит, но с едни от най-добрите параметри. Той е изключително рядък, тъй като в света има няколко находища, където се добива и SSQ експлоатира едно от тях. Това е  кариерата Сан Луис  в централна Аржентина, където от всеки пласт се добива „архитектурен диамант“ с ненадмината красота и качество. Неговият сатенен блясък със сиво-зелени нюанси го прави перфектния избор за създаване на величествен покрив или стилна фасада.

Използването на Riverstone като фасадно решение превръща  стара пощенска сграда в сърцето на Гьотеборг, Швеция в модерния хотел  „Clarion Post“.   Всъщност половината фасада е покрита с мед, а останалат с шистови плочи.  Представлява ефектно доказателство за  способността на този естествен камък да се съчетава с различни материали. Специфичният му сиво-зелен цвят придава не само самобитна визия, но и своеобразна дълбочина. Същевременно поради високата  му износоустойчивост, облицовката на практика няма нужда от поддръжка. 

Така хотела с 500 хотелски стаи, със слънчева тераса на покрива е пример за модерна архитектура.

Hotel-Post-Sweden-9_resized-550738
Хотел  „Clarion Post“, Гьотеборг, Швеция - облицован с шистови плочи Riverstone   
 
Отличните  характеристики на Riverstone, го превръщат в гаранция за  стабилността и дълговечността на Първата презвитерианска църква в Red Bank,  САЩ.  Тук архитектурният камък  е най-подходящия избор за местните климатични предизвикателства. Близостта до Атлантическия океан подлага сградата на перманентното влияние както на  бурни солени ветрове, така и на палещо слънце. В случая шистовите плочи са използвани като покривно покритие, което гарантира  не само стабилност при тежки метеорологични условия, но и перфектна влагоустойчовост при интензивни валежи.
Тези качества на „диамантения камък“, в съчетание с твърдостта и необичайната  му здравина, създава увереност, че църквата ще бъде съхранена за бъдещите поколения.

SSQ-RIVERSTONE-Tower-Hill-First-Presbyterian-Church-Red-Bank-NJ-624x574
Първата презвитерианска църква в Red Bank, САЩ с покрив от шистови плочи Riverstone

Шистови плочи „Del Carmen“- величествената красота
Не всеки камък може да съчетае своята вечна хубост с някаква величественост, но „Del Carmen“ има такова неповторимо излъчване. Тези плочи се добиват в планините Кабрера, в Северозападна Испания. Притежават надлъжно разположена зърнеста текстура и наситено синьо-черен цвят.  Поради интересната си визия се използват при реставрация на различни архитектурни забележителности, тъй като придават грандиозност на сградата. Не случайно с тях са покрити покривите на много обществени сгради, включително и на Британския музей .
Плочите „Del Carmen“ са използвани за покривно покритие на колежа „Сейнт Джоузеф“ (1866 г.), Лондон. Архитектурната задача е била изключително сложна  и е включвала не само ново строителство, но и  ремонтни дейности, с цел превръщането на колежа в жилищна площ с 49 луксозни апартамента. Същевременно той трябва не само да съхрани автентичния си вид, но да се впише в атмосферата на модерния град. Перфектното изпълнение  е оценено чрез висока награда в рамките на конкурс за покриви в Обединеното кралство, организиран от Националната федерация на изпълнителите на покриви (NFRC).

Del-Carmen-St-Josephs-College-3_624x480
К
олежът „Сейнт Джоузеф“ в Лондон, с покрив от шистови плочи Del Carmen

Номинация в архитектурен конкурс получава и проектът на комплекс, който се намира на пристанището Чандлърс, Луис и включва 12 къщи край река Ouse.   Използвана е естествената облицовка от шисти с допълващи цинкови обшивки,  като резултат е постигнато висококачествено покритие на сградите.

Domiz-Chandlers-Wharf-4_Colege_624x480
Реализираният проект с 12 къщи край река Ouse, с покриви и облицовки Del Carmen

Woodside Green Christian Center е  поредното приложение на плочите „Del Carmen“, които превръщат сградата на благотворителния тръст в архитектурно бижу. Шистовите плочи се ползват за покривно покритие на различните сгради в комплекса. Интересното е, че са прилагани при архитектурни предизвикателства -  специфичен наклон на покривната конструкция, конусовиден покрив на църквата, осмоъгълен покрив над главния вход и др.
Целият комплекс е пример как естествената красота на шиста се прилага с креативност за постигане на оригинална визия на обектите в проекта.

dvd-19-resized_httpwww.ssqgroup.comwoodside-green-christian-centre_624x480Църквата Woodside Green Christian Center, Кройдън, Съри - с покрив от шистови плочи Del Carmen

Използването на шистови плочи при реализацията на дадена сграда ѝ придава елитарност, а не просто лукс. Причината е, че стабилността и устойчивостта, която ѝ предава този естествен материал, съхранява нейния архитектурен почерк за бъдещето.
 
Автор: Лилия Лозанова

8VZ8jzmA-850580
VElaYffA-850567
IjAGkBTA-600800
4QgSfxZA-600800
_BgWmVEA-606909
1qt9gN4Q-600903
zqPOI_bw-600800
afpQ77HA-850560

Сподели

Тагове: дел кармен | ривърстоун | смарт метал груп | шистови плочи

 

Новини

27 Юли 2021, 11.34
Близо 100 от най-добрите интериорни дизайнери в България присъстваха на шестото...
16 Юли 2021, 15.42
22 юли 2021г. е  крайният срок за регистрация и участие в конкурса "Архитектурни...
07 Юли 2021, 16.43
Платформа за бизнес, възможности за нови професионални контакти и познанства,...
Медийни партньори
VIP медиен партньор