Баумит Life – новото цветното изкушение

(0 гласа, средно 0 от 5)
Baumit_Life_Billboard_p3.pdf_jpg_632x311

Цветовият каталог Баумит Life бе създаден през вече не много близката 2011 г. Към онзи момент той бе най-големият подобен каталог за оцветяване на фасадни мазилки. Със своите 888 цвята Баумит Life даваше възможност за избор на многобройни нюанси, които да задоволят и най-нестандартните желания на проектанти и клиенти. Комуникативността и дизайнът на цветовия каталог Баумит Life са негови плюсове, но основната му сила е скрита в неговото съдържание. В него цветовете варират от динамични, витални и модерни до спокойни, хармонични или класически.

IMG_20191130_134506_resized_20200123_104553970_cmyk.jpg_02_280350Villa-Sabu-Gonars_23.jpg_03_280x352
Източник: www.baumit.bg

Но времето върви напред, модата се променя, възникват нови стилове, нови тенденции. И това важи за всяка област от нашия живот, включително и за визията на фасадите на сградите. Тенденциите, от своя страна, могат да бъдат свързани с глобални промени или да имат по-ограничен, насочен в отделни области обхват. Мегатрендове, например, са:
  нововъведения, които ограничават свободата на мисълта ни (процес, известен като алгоритмизация);
  -  желание у всеки индивид за самопредставяне и маркетинг посредством интернет в социалните медии и създаване на социална конкуренция (известно като утилизация); 
  завръщане на хората към местната среда, към самия човек – например чрез създаване на собствена зеленчукова градина, използване на продукти от региона, рекламирането им в местните супермаркети (известно като релокализация);
  желание да управляваме собствения си живот – нашият живот в нашите ръце – като обръщаме внимание на нашето тяло, на храненето, с фитнес план на смарт-часовника, с извършване на генни корекции, предотвратяващи наследствени заболявания, извършване на интервенции върху климата и околната среда (формиране/дизайн);
  придвижване на горещите точки в икономиката към Азия, нарастване на разделението между бедни и богати, между властимащите и хората без власт, създаването на интернет платформи, обслужващи хора с различни интереси, възникване на разнородна мозайка, която води до радикализация от всякакъв вид (фрагментация).


VBI_9467_V1.jpg_02_624x372
Източник: www.baumit.bg

Под влияние на мегатрендовете се създават новите микротенденции, каквито са: електронната мобилност, смарт управлението (на „всичко“), бумът на социалните медии, на био-продуктите, на велосипедния туризъм, на къмпингуването, на веганството, ориентацията към работата в екип, към развитието на нови хобита – „направи си сам“. Микротенденциите са свързани и със създаването на нови цветове и цветови комбинации във всяка една индустрия – мода, електроника, автомобилостроене, интериор, тъкани и т.н.

Ето защо Баумит следи постоянно появяващите се трендове на пазара, особено в архитектурата, за да бъде в крак с модата. А какво се явява там? Създаване на жилищни сгради – зелени оазиси, създаване на „смарт“ домове, използване на рециклирани строителни материали, създаване на нови архитектурни форми – ясните и изчистени форми приемат нов, артистичен характер, включително закръглени форми, използване на нови структури – бетон, металик, блясък, комбинация от различни материали, завръщане към майсторските фасади.

LC2018_A94R0340_big_low_624x476
Източник: www.baumit.bg

Наблюдава се ориентация към обзавеждане в стил Хюге („Hygge”), който представя скандинавското отношение към живота – уютно и комфортно („чувствай се добре навсякъде“), минималистична тенденция, включваща светли и приятни нюанси, комбинирани с различни нюанси на бяло и дърво.

Друга навлизаща, и същевременно съвсем различна от предходната, е тенденцията Бохо шик („Boho chic“). Този стил е възникнал още по време на Хипи движението, а днес се завръща с нова сила. В основата на стила стои най-вече свободата да избираш, да изразяваш себе си. Всичко при Бохо е пищно и разточително, свободно и комфортно, но без да е прекалено, включващо задължително аксесоари. Фасадата в стил Бохо шик е изпълнена със силни, богати и същевременно естествени цветове – злато, охра, ръжда, дърво.

colors-v1-624x230
Източник: www.baumit.bg

Съчетаването на студени и топли цветове, в различни нюанси на „бетон“, отвътре и навън, е друга модна тенденция. Друга такава е създаването на светлинни ефекти чрез различни структури – по-плавни и гъвкави, многопластови и чувствени, тип „метла“, приемане на форми от природата и т.н. В резултат на задълбочен анализ на тенденциите, специалистите по цветове на Баумит разшириха цветовия каталог Баумит Life с нови 180 цвята. Това са 20 серии / редици от цветове, всяка от които с експресивен базов цвят и неговите 8 по-светли нюанса. Новите палитри на Баумит Life отговарят на професионалните търсения и потребности на всеки архитект, а експлозията от колорит и настроение е още по-стимулираща и вълнуваща.


Сподели

Тагове: баумит | баумит life | цветови каталог

 
Уебсайт на автора: www.baumit.bg

Новини

22 Май 2023, 10.25
Посетители на Българския павилион.     Източник: www.kab.bgБългарският...
18 Май 2023, 14.01
На 18 май стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 под мотото...
04 Май 2023, 10.37
Рекорден брой делегати участваха в 22-то Общо събрание на Камарата на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор