Проект за жилищен комплекс, изграден по стандарта"Пасивна сграда" - гр.Разлог

(1 глас, средно 5.00 от 5)
_1_1_sn_01
Фирма Кокас проектиране участва с проект за жилищен комплекс, изграден по стандарта"Пасивна сграда" в Архитектурен конкурс АрхИнова през 2014 г.

Проект за застрояване на комплекс от индивидуални жилищни сгради, изградени по стандарта „Пасивна сграда”, разположен в имот  в местността „Раплево” („Круше”) по КВС на гр. Разлог, Община Разлог. 
Имотът, в който ще се разположи ваканционното селище е с площ от 100 дка. и се намира на 4,5 км от центъра на гр. Разлог, и граничи на югоизток с   пътя Симитли – Разлог .

Използвани средства за постигане на    стандарта „пасивна сграда“

I. Архитектурни средства:
сградата е разположена на незасечено място, като фасадите са ориентирани към четирите посоки на света;
компактен обем с минимална околна повърхнина;
южният скат на покрива е проектиран така, че да осигури максимално проникване на слънчеви лъчи през зимата и съответно да предпази сградата от прегряване през лятото;
зониране на помещенията – в северната част са разположени входното антре, санитарните помещения, коридора и кухнята, а в южната- дневната, спалните и трапезарията;
прозорците са основно на южната фасада като са предвидени
три малки прозореца по източната (1) и западна страна (2);
Изолация, необходима за постигане стандарта „пасивна сграда“:
U стойност на ограждащите външни стени U=0.08 W/(m²K)
U стойност на под към терена U=0.07 W/(m²K)
U стойност на покрива U=0.08 W/(m²K)
Прозорци с троен стъклопакетс газ (криптон), между стъклата U=0.71 W/(m²K) и G>50%
 
_1_1_sn_02
 II.  Технологични средства:
- Стена „Тромб-Мишел“:
Масивна стена зад южната фасада. Разположението й е продиктувано от желанието стената да бъде с максимално полезно действие за четирите основни помещения в сградата – двете спални, трапезарията и дневната. Остъклението и тъмният цвят позволяват на стената да действа като слънчев колектор и елемент за съхранение на топлина. Предвидени са отвори към вътрешното пространство, осигуряващи циркулация на въздуха.

В стената са интегрирани серпентини, които спомагат за подовото отопление на кота 0,00 м. и водния резервоар за топла вода под билото на покрива. Стената директно се загрява от слънчевите лъчи през зимата, акумулира топлината и след това бавно я отдава в интериора през денонощието. Предвидена е щора с изолационни качества по почти цялата височина, която не позволява през нощта топлината да се насочва извън къщата. Финишното рефлекторно покритие на щората предпазва стената от акумулиране на слънчева енергия през лятото и съответно прегряване на помещенията.

В горната част на стената серпентините са открити, като чрез малък прозорец на южния скат се загряват дори през лятото, за да осигурят битова гореща вода. Същевременно е предвиден спирателен кран, недопускащ проникване на течността в серпентините към основата на масивната стена и съответно подовото отопление.
_1_1_sn_03
- Контролирана принудителна вентилация
Охлаждане/подгряване на пресния въздух чрез земен въздушен топ-лообменник в почвата на дълбочина 4 м., където температурата през зимните месеци е между 5ºС - 10ºС, а през лятото е между 10ºС -15ºС. Принудително се подава пресен въздух към всяко жилищно помещение и се изсмуква отработен въздух от баните и кухненския бокс. Това предотвратява необходимостта от отваряне на прозорците за вентилация на помещенията през студената зима и горещото лято, като в помещенията ще се поддържа винаги пресен въздух. Предвиден е рекуператор с КПД над 80%. В него се извършва топлообмен между изхвърляния и постъпващия в къщата пресен въздух. Това спестява значително количество енергия за подгряване/охлаждане на постъпващия в къщата пресен въздух.

- Събиране на дъждовната вода
Дъждовната вода от покрива и козирката над входа се усвоява чрез система разположена под плочата на кота 0,00 м., състояща се от два резервоара. В първия попада дъждовната вода, която се филтрира и се използва в кухнята. Отработената вече вода се събира във втория резервоар, където отново след филтрация се ползва за промиване на тоалетните казанчета.

- Фотоволтаика: Фотоволтаични панели за производство на електричество.
На покрива ще бъдат инсталирани 3 интегрирани модула, които ще зареждат акумулатори и чрез инверторна станция и ще подпомагат електро системата на къщата през тъмната част от денонощието.

- Енергоспестяващи електродомакински уреди и осветление
Всички осветителни тела ще бъдат енергоспестяващи, заложени
са и LED осветителни тела. Пералнята и миялната машини са предвидени с вход за топла вода, произведена от серпентините.
Септември, 2014 г.  
арх.  Николай Касабов
инж.арх. Божидар Касабов 
инж.арх. Десислава Панамска
Сподели
 

Новини

14 Май 2021, 13.21
ARCHINOVA е национален  конкурс, чиято цел е да поощрява и популяризира...
14 Май 2021, 10.11
На 12 май 2021год. в София, в сградата на САБ бе проведена Церемонията по...
12 Май 2021, 16.37
Wine & Spirits Show e нов формат на професионално изложение, който привлича...
Медийни партньори
VIP медиен партньор