Болница Quasar Estetik International: Танцът на прераждането

Представяме Ви болница Quasar Estetik International в Истанбул, реализирана по проект на студио AAD Architects.
23.05.2023
3499
ИнтериорИме на проекта: Quasar Estetik International
Клиент: BCT Aesthetic Health Tourism
Дизайнерски екип: AAD Architects
Местоположение: Истанбул, Турция
Дата на проекта: 2018 г.
Обща застроена площ: 2800 кв.м
Снимки: AAD Architects
В проекта Quasar Estetik International на студио AAD Architects е залегнала мечтата за авангарден хирургичен медицински център. Това е първото лечебно заведение,  в което се извършват всички видове естетически и козметични операции, разположено на около 6000 кв.м площ. Болницата включва много функции като офиси, операционни зали, лекарски кабинети, кабинети за обслужване на пациенти и др.

От векове човечеството е свидетел на това, че хората подобряват качеството си на живот, променяйки и развивайки се, благодарение на науката и изкуството. Хоризонтите се отварят пред прероденото човешко същество, интегрирайки духовното богатство, създадено от изкуството, с реалистичната перспектива на науката.В своя проект екипът на AAD Architects е приложил идеята за формата на утробата, която е репродуктивния орган на жената, коридорните канали, водещи до яйчниците, които са разпръснати от централна зона и разделени отдясно и отляво. По същия начин са разположени и операционните зали, лекарските кабинети, сервизните помещения, тоалетните и всички останали помещения, в които се влиза от коридорите. Пациентите излизат от стаите напълно променени, обновени и развълнувани.Поради тази причина вратата на всяко помещение е проектирана по напълно уникален начин. На всяка врата е направен индивидуален дизайн с образа на учен или художник, с информация за всеки от тях. Може да се видят врати с образите на Пикасо, Фрида Кало, Коко Шанел или Айнщайн. Така пациентите се срещат с науката и изкуството, получавайки нова информация, която ги изненадва и ги кара да се замислят. Медицинският център е превърнат в своеобразна художествена галерия.

AAD Architects извършват специална работа с декораторите на стените  в операционните зали. Това е едно ново преживяване за всички дизайнери на AAD Architects. Естетичните човешки фигури, изобразени по стените на операционните зали са оригинални и предлагат необичайно преживяване.Медицински центрове и болници получават разрешение за своята дейност след много сериозна техническа проверка от Министерството на здравеопазването. Архитектурната, строителната, механичната и електрическата инфраструктура трябва да са в пълно съответствие със законовите изисквания и правила. Търси се 100 процента съответствие на проекта като всичко се проверява на място. Така например според Наредбата лекарските кабинети трябва да са с площ минимум 16 кв.м. Налага се помещение от 15,7 кв.м, което не отговаря на Наредбата, да бъде съборено при проверката. Разбира се, не е лесно за екипа да превърне проекта в реалност в рамките на толкова строги правила, но Студио AAD Architects завършват успешно проекта в срок, влагайки сериозни усилия.Основателят на AAD Architects Айшегюл Гюнер смята, че най-голямата награда за архитектурната професия е да станеш свидетел на хората, живеещи в тази история, в това създадено пространство. Голямо значение има мястото, което може да служи на хората както духовно, така и функционално. Архитект Айшегюл Гюнер споделя, че „ако имат шанс да дадат име на този проект, то ще бъде „Танцът на прераждането“.  Трудностите, изпитани във фазата на изпълнение на архитектурния проект, адаптирането на материалите към дизайна и разбира се действието в рамките на правилния бюджет бяха важна отговорност към Възложителя”.Материалите, използвани в изграждането на Quasar Estetik International, са разнообразни и хармонично съчетани: дърво, метал, мрамор и кориан. Пациентите срещат и един неочакван материал  -  епоксидната смола. Ефектът на разпръснати сперматозоиди е постигнат чрез използване на епоксидна смола по уникален начин върху витата стълба. Когато някой продължи към асансьорите, го приветстват метални скулптури на паяци, които тъкат мрежа от живот по стените. Вратите се отварят към една стая за упражнения със Синан Архитекта, друга с Мадам Коко Шанел, а трета с Леонардо Да Винчи.1684741529058-asaLarge-299380
За AAD Architects:
Архитект Айшегюл Гюнер е основател на архитектурно студио AAD Architects през 2008 г., предоставяйки проектни, консултантски и приложни услуги в областта на архитектурата, интериорния и градския дизайн както на местни, така и на международни платформи. „На първо място човекът“ е мотото на AAD Architects, целящ постигане на многостранен проектен резултат. AAD продължава да създава своите проекти от около 2,5 години в новата среда на виртуална реалност на архитектурата в непрекъснато развиващия се и бързо променящ се живот на новото поколение.


Източник: AAD Architects
 

#болница   #истанбул   #aad architects
Автор: pRchitect